3. Gençliğin Türkçe Kurultayı

3. Gençliğin Türkçe Kurultayı -TBMM Başkanı Çiçek: -"Türkistandan Balkanlara, Ortadoğudan Afrikaya kadar yaygın bir coğrafyada kullanılan dilimiz, bizleri birleştiren en önemli ortak değerlerimizden biridir" -"Kültürüm


KARAMAN (A.A) - TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Türkistandan Balkanlara, Ortadoğudan Afrikaya kadar yaygın bir coğrafyada kullanılan dilimiz, bizleri birleştiren en önemli ortak değerlerimizden biridir" dedi.
     Karamana gelen Çiçek, 736. Türk Dili Bayramı etkinlikleri kapsamında Piri Reis Kültür Merkezinde düzenlenen "3. Gençliğin Türkçe Kurultayı"nın açılışına katıldı.
     Çiçek, burada yaptığı konuşmada, bugün Türk Dili Bayramını, Karamanoğlu Mehmet Beyin 1277 yılında yayımladığı ferman nedeniyle kutladıklarını belirtti.
     Karamanoğlu Mehmet Beyin, bu fermanı yayımlayarak Türkçenin devlet dili olarak kabul edilmesinde önemli bir karar aldığını ifade eden Çiçek, "Dili olmayanın milleti olmaz. Biz, dilimizle büyük bir milletiz" diye konuştu.
     Çiçek, bir arada bulunmanın, ortak hedeflere koşmanın, aynı hayali paylaşmanın, oturup konuşmanın yegane aracının dil olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
     "Dünya dilleri ailesi içinde dilimizin özel bir yeri vardır. Bugün dünyanın her yerine dağılmış ailemizin milyonlarca üyesi vardır. Türkistandan Balkanlara, Ortadoğudan Afrikaya kadar yaygın bir coğrafyada kullanılan dilimiz, bizleri birleştiren en önemli ortak değerlerimizden biridir. Dedelerimizden destan, ninelerimizden masal, annelerimizden ninni, babalarımızdan şiir, arkadaşlarımızdan türkü olarak dinlediğimiz Türkçemiz, yüzyıllardan beri ulu bir çınar gibi sürekli kendini yenilemiş ve gelişmiştir. Kültürümüzü, inancımızı, tarihimizi, estetiğimizi gelecek kuşaklara aktardığımız Türkçemiz, millet oluşumuzun da en önemli dayanağı olmuştur."
     Kullanılan dilin yaşayacağının asla unutulmaması gerektiğini vurgulayan Çiçek, yaşayan bir varlık olan Türkçenin kullanıldığı medeniyet çevresindeki dillerle sürekli etkileşim halinde olduğunu belirtti.
     Dilin kullanıldıkça gelişeceği gerçeğinin asla unutulmaması gerektiğini anlatan Çiçek, "Yabancı dil bilmek ve konuşmak elbette önelidir ancak her dil kendi olma özelliğini taşımalıdır. Konuşulduğu medeniyet dairesine diğer dillerle etkileşim halinde olan dilimizin yabancı dillerden etkilenmesi gayet tabidir ancak Türkçesi varken yabancı kelime kullanmak bir özensizlik olduğu kadar en hafifinden bir özentidir" dedi.
    
     -"Dilimizi yaşatıp yaygınlaştırmak hepimizin görevidir"-
    
     Bir dilin, güzel konuşulduğu, onun zenginliği kullanıldığı ölçüde saygınlık kazanacağını dile getiren Çiçek, şunları kaydetti:
     "Bu nedenle dilimizi yaşatıp yaygınlaştırmak hepimizin görevidir. O, annemizden bize bırakılan bir mirastır. Bizler de evlatlarımıza bu mirası aktaracağız. Mirasyedi gibi dilimizi yabancılaştırmaya hizmet etmemeliyiz. Hedefimiz, Adriyatikten Çin Seddine kadar değil, Amerikadan Japonyaya kadar Türkçe konuşarak seyahat edilebilir bir dünya olmalıdır. Duyuş, düşünüş ve inanışımızı en doğru şekilde ifade edebildiğimiz Türkçemizi sadece konuşma dili olarak değil, bilim sanat ve edebiyat dili olarak yaşatmak ve yaygınlaştırmak hedefimiz olmalıdır."
     Yabancı kelimelerin Türkçeye yerleşmesinin önüne geçilmesi noktasında kurumların da sorumluluğunu bulunduğuna dikkati çeken Çiçek, öncelikle belediyelerin Türkçe kelimelerin kullanımı noktasında dikkat etmesi gerektiğini söyledi.
     Türkçenin çok zengin bir dil olduğunu ancak 32 bin kelimeye kadar düştüğüne işaret eden Çiçek, insanların önemli bir kısmının 300-350 kelimeyle dilini kullanmaya çalıştığını belirtti.
     Yürütülen yoğun çabayla Türkçenin tekrar 117 bin kelimeye çıkarıldığını söyleyen Çiçek, şöyle konuştu:
     "Ortada bir gerçek var ki; biz böylesine zengin bir dil, kültür ve kelime hazinesine sahip olmamıza rağmen insanımızın çok önemli bir kısmı 250-300 kelimeyle, 500 kelimeyle konuşuyor. Siyasetçiler olarak bir araştırma yaptırsak, acaba biz meydanda nutuk çekerken, kürsüde konuşurken Türkçeyi kaç kelimeyle konuşuyoruz. Bir Fransız politikacı Pariste nutuk çekerken Fransızcayı kaç kelimeyle konuşuyor. Her alanda bu değerlendirmeleri yapabiliriz. O zaman da karnemiz ortaya çıkmış olur."
     Çiçek, açılışın ardından Karaman Valisi Murat Koca ve Belediye Başkanı Kamil Uğurluyu ziyaret etti. Tarihi Hatuniye Medresindeki Piri Reis sergisinin açılışını gerçekleştiren Çiçek, daha sonra Polisevinde sanayiciler, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin temsilcileri ile öğle yemeğinde bir araya geldi.
    
     Muhabir: Rıfat Yerlikaya
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 3. Gençliğin Türkçe Kurultayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER