TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri

TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması -Malatyadaki bölge sergisinde yer alan 71 projeden 11i, Ankaradaki final yarışmasında bölgeyi temsil edecek


MALATYA (A.A) - TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri YarışmaMalatya Bölge Sergisinde yer alan 71 projeden 11i, Ankaradaki final yarışmasında bölgeyi temsil edecek.
     Bölge yarışmasının ödül töreni, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde yapıldı. Törende konuşan Malatya Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Türkiyenin araştırma geliştirmeye verdiği öneme dikkat çekerek, İleride çok daha güçlü bir Türkiye bizi bekliyor. Gençliğimiz, umudumuz. İnşallah onlar dünyanın büyük bilim adamları içinde yer alacak dedi.
     TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü ve İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan İçen ise yarışmaya TÜBİTAKın çok önem verdiğini belirterek, ülke genelinde 7 bin proje başvurusu yapılan yarışmaya rağbetin her geçen gün arttığını söyledi.
     Bölge yarışmasının 5 yıldır Malatyada yapıldığını hatırlatan İçen, ilk başta 200 projeyle başladıklarını, bugün bu sayının 400ü aştığını aktardı.
     İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut da yarışmayla lise öğrencilerinin bilimsel çalışma yapmaya alıştırılmasının amaçlandığını belirterek, yarışmada birinci olmaktan ziyade katılımın önemli olduğunu söyledi.
     Yarışma jürisinden Prof. Dr. Sibel Kahraman ise jüri olarak Bingölden 2, Tunceliden 12, Mardinden 24, Adıyamandan 25, Diyarbakırdan 44, Elazığdan 59, Şanlıurfadan 73, Malatyadan 166 olmak üzere 8 ilden toplam 405 projenin başvurduğu yarışmaya 71 projeyi çağırdıklarını, bunlardan 11inin alanında birinci, 9unun ikinci, 9unun da üçüncü seçildiğini kaydetti.
     Birincileri belirlemekte zorlandıklarını ifade eden Kahraman, birinciyi belirlerken özgünlük ve yaratıcılık, kullanılan bilimsel yönteme hakimiyet, projenin ülke ekonomisine ve topluma katkısı, tutarlılık, uygulanabilirlik, literatür taraması ve kaynakların projeyle ilişkilendirilmesi, sunum sırasındaki öğrencinin netliği gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını söyledi.
     Projesi birinci seçilen öğrencilere 500 lira ödül verildi. Çalışması ikinci olan yarışmacılar 300, üçüncü olan öğrenciler ise 200 lirayla ödüllendirildi.
     Malatya Sadiye Ünsalan Lisesinden Ali Buğra Kısacık ve Süleyman Çoban, Elazığ Doğa Lisesinden Zeynep Erdem ve Alperen İlhan, Malatya Özel Rahime Batu Anadolu Lisesinden Fatih Ahmet Acar ve Sefa Boyraz, Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Fen Lisesinden Ahmet Tatlı ve Muhammed Server Oymak, Tunceli Özel Munzur Anadolu Lisesinden Büşra Nur Asalıoğlu, Adıyaman Fevzi Çakmak Anadolu Lisesinden Muhammed Mustafa Arıcı ve Abdulsamed Akın, Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Fen Lisesinden Ramazan Kalkan ve Ömer Çulcu, Malatya Bilim ve Sanat Merkezinden Gül Nida Yaldız ve Ceren Avcı, Malatya Orgeneral Eşref Bitlis Anadolu Lisesinden Ebru Çoban ve Kader Gül, Elazığ Karakaya Fen Lisesinden Haldun Barış, Malatya Rahime Batu Fen Lisesinden Muhammed Buğrahan Selçuk ve Ali Osman Kalaycıoğlunun projelerinin Ankaradaki finale katılacağı belirtildi.
    
     Muhabir: Yeter Erdine
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER