Seyfioğlu Tabyası restore edilmeyi bekliyor

Seyfioğlu Tabyası restore edilmeyi bekliyor -KLÜ Rektörü Prof. Dr. Aykaç: -Kentin önemli tarihi miraslarından Seyfioğlu Tabyasının çevresini tel örgüyle çevirip, özel güvenlikle koruyacağız -Tabyayı, önümüzdeki dönemde rest


KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, kentin önemli tarihi miraslarından, 1877 yılında inşa edilen Seyfioğlu Tabyasının çevresini tel örgüyle çevirip, özel güvenlikle koruyacaklarını belirterek, Tabyayı, önümüzdeki dönemde restore ederek, uzun vadeli ilimize ve ülkemize kazandırmak istiyoruz dedi.
     Aykaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Emlak Genel Müdürlüğünce Hacızekeriya Mahallesi Yeni Bağlık mevkisindeki Seyfioğlu Tabyasının 49 yıllığına üniversiteye tahsis edildiğini hatırlattı.
     Korunması ve gelecek nesillere taşınması için tabyada çeşitli düzenlemelere gideceklerini belirten Aykaç, tabyanın çevresinin tel örgüyle çevrileceğini ve özel güvenlikle korunacağını bildirdi.
     Rektör Aykaç, Tabyayı, önümüzdeki dönemde restore ederek, uzun vadeli ilimize ve ülkemize kazandırmak istiyoruz dedi.
    
     -Tabya turizme kazandırılmalı-
    
     Kırklareli Kültür Varlıkları Derneği Başkanı Erdoğan Kantürer, Seyfioğlu Tabyasının, 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşından sonra savunma amaçlı yapıldığını ve Balkan Savaşlarında kullanıldığını anlattı.
     Seyfioğlu Tabyasının her türlü doğa koşuluna rağmen dimdik ayakta durmaya çalıştığını, ancak son yıllarda doğa koşullarından etkilendiğini ve vatandaşlar tarafından tahrip edilmeye başlandığını kaydeden Kantürer, tabyanın korunarak Kırklareli turizmine kazandırılmasının önemine işaret etti.
     Kantürer, Tabya, Kırklarelinin en temiz havasının olduğu yerde bulunuyor. Tabya için bir dönem Kırklareli Belediyesinin projesi vardı. Ancak bu hayata geçirilemedi. Türkiyede bu tür tabya bulmak çok zor. Özgün bir yapısı var. Diğer tabyalara benzemiyor. Etrafındaki hendek suyla dolu. Çok güzel bir dinlenme merkezi olabilir. Seyfioğlu Tabyası, Kırklarelinin en büyük kültür varlığı. Tabyanın kullanım hakkı şu anda Kırklareli Üniversitesinde. Kırklareli Üniversitesinin tabyayı acilen koruma altına alması gerekiyor.
     Doğal Yaşamı Koruma Vakfı Kırklareli Temsilcisi Göksal Çiğdem, Seyfioğlu Tabyasının, Kırklarelinin en önemli kültür mirasları arasında yer aldığına işaret etti.
     Tabyanın yıllarca sahipsiz bırakılmasına üzüldüklerini belirten Çiğdem, üniversitenin tabyaya sahip çıkmasının teselli verici olduğunu söyledi.
    
     -Seyfioğlu Tabyası-
    
     Kırklareli merkezine 3 kilometre uzaklıkta, şehrin kuzeydoğu kısmında bulunan Seyfioğlu Tabyası, kesme küfeki taşından inşa edildi. Ayrı bölümler halinde dikdörtgen ve U planlı tabyanın üstü, top atışlarını engellemek amacıyla yüksek toprak dolgu ile örtülü. Tabyanın içeriye dönük kısımlarında, yuvarlak kemerli ve dikdörtgen söveli pencereler bulunuyor. Tabyanın kuzeye yönelik olan cepheleri hendeklerle çevrili.
    
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Seyfioğlu Tabyası restore edilmeyi bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER