Suları kesilmesin diye iki asırdır kurban

Suları kesilmesin diye iki asırdır kurban kesiyorlar -Keban ilçesine bağlı Ulupınar köyünde yaşayan vatandaşlar, yöredeki su kaynağının kurumaması için 210 yıldır kurban kesiyor


ELAZIĞ (A.A) - Keban ilçesine bağlı Ulupınar köyünde yaşayan vatandaşlar, yöredeki su kaynağının kurumaması için 210 yıldır kurban kesiyor.
     Ulupınar (Birvan) köyü muhtarı ve Ulupınar Köylüleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayrettin Tuncel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerinde bulunan Başpınar kaynak suyunun kurumaması için her yıl Ekim ayının ilk haftasında kurban kestiklerini söyledi.
     Başpınar suyu meydanında bu geleneğin 210 yıldır devam ettiğini kaydeden Tuncel, Her yıl olduğu gibi bu yıl da bir ay öncesinden başlanarak köylülerden gönül rızalığıyla toplanan 10 bin 840 lirayla öküz, bulgur ve yağ alındı. Alınan malzemelerle kurban niyetine kesilen hayvanın etini, daha sonra 4 büyük kazanda pişirildikten sonra bütün köy halkına dağıttık dedi.
     Tuncel, şunları söyledi:
     1580 yılından bu yana atalarımız her yıl temmuz ayının son haftasında topluca 300 civarında hasat kurbanı kesmekteydiler. 1792 yılında, yani bundan 210 yıl önce köyümüzde hayvan hastalığı nedeniyle hasat kurbanı için kesecek hayvan olmayınca, o yıl hasat kurbanı kesilmemiş ve köydeki Başpınar suyu kurumuş. Su kuruyunca güz ayında atalarımız bir öküz kurban etmiş ve Başpınar kaynak suyu tekrar akmaya başlamış. Bu nedenle Ekim ayının ilk haftasında her yıl geleneksel haline gelen güz/öküz kurbanı kesiyoruz. Bu gelenek atalarımızdan gelen bir inancın, bir geleneğin, bir kültürün eseridir. Bunu yaparak kendimizi huzurlu hissediyoruz ve inancımızı yerine getirmiş sayıyoruz. Dernek olarak bu geleneğin unutulmaması ve bu geleneğin yeni nesillere ulaşması için çaba gösteriyoruz.
    
     Muhabir: Pir Hasan Doğan / Emrah Gökmen
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Suları kesilmesin diye iki asırdır kurban Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER