Kilikya ve Korykos, İstanbul yolcusu

Kilikya ve Korykos, İstanbul yolcusu -Mersinde balıkçılar tarafından yaralanan ve Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde tedavi edilen caretta caretta Korykos ile yeşil deniz kaplumba


MERSİN (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Mersinde balıkçılar tarafından yaralanan ve Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Mersin Şube Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Deniz Kaplumbağaları Kurtarma, Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde tedavi edilen caretta caretta Korykos ile yeşil deniz kaplumbağası Kilikya rehabilitasyon için İstanbuldaki bir akvaryuma gönderildi.
     Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdür Yardımcısı Yüksel Abidinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaplumbağalar için Mersin, Adana ve Hatay sahillerinin önemli yuvalama alanlarından olduğunu söyledi.
     Dünyadaki kaplumbağa yuvalama alanlarının yüzde 50sinin bu bölgede bulunduğuna işaret eden Abidinoğlu, Dolayısıyla bölgemizdeki yaralı kaplumbağalar Mersine getirilerek, yapılabilecek her türlü tedavileri yapılıyor. İyileştikten sonra da denize salıyoruz. Bunun dışında daha ciddi travmalar geçiren, problemleri olan kaplumbağaları da daha geniş imkanları olan merkezlerimize yönlendiriyoruz. Geçen yıl 30 civarında kaplumbağayı rehabilite ettik. Bugün iki tanesini İstanbula gönderiyoruz. Orada yaklaşık 3 aylık bir tedavi sürecinin ardından buradan denize bırakacağız diye konuştu.
     Abidinoğlu, özellikle balıkçıların kaplumbağalara zarar vermemesi için çeşitli eğitimler verdiklerini dile getirerek, Bu sonuçta bir eğitim ve bilinç meselesi. Günden güne balıkçılarımız ve kıyılarda yaşayan insanlar bilinçlendikçe, kaplumbağalara zarar verilmesinin de azalacağını düşünüyoruz dedi.
     Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene de Mersinde 12 yıldır deniz kaplumbağalarıyla ilgili çalışmalar yaptıklarını, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğüyle de ortak çalışmalar yürüttüklerini belirterek, özellikle yaralı kaplumbağalarla ilgilendiklerini söyledi.
    
     -Rehabilitasyon süreci-
    
     Deniz kaplumbağalarının nesli tükenen canlılar olduğuna dikkati çeken Ergene, şöyle devam etti:
     Bu canlılara bir şekilde yardım eli uzatmış oluyoruz. Bir deniz kaplumbağasının ergin hayata ulaşması yaklaşık 30-35 yıl sürüyor. Bu hayat bir balıkçı darbesiyle son bulabiliyor. Bu darbe almış canlıları kurtarmak da bizim işimiz oluyor. Bugün de yaralı 2 kaplumbağamız var. Birisi carette caretta, diğeri yeşil deniz kaplumbağası. Her ikisi de buraya geldiğinde çok kötü durumdaydı. Caretta caretta balıkçılar tarafından kafasına darbe almış. Yaralı olarak merkeze gelen bu kaplumbağanın tedavisi yapıldı, fakat aldığı darbe sonucu kafasında bir çökme meydana gelmiş. Bu çökme nedeniyle derine dalabilme şansı söz konu değil. İyileşme süreci çok uzun zaman alacak. Şu an bir problemi yok ancak daha derin bir havuza ve daha geniş bir alana ihtiyacı var.
     Yeşil deniz kaplumbağasının yarasıysa kafasından ve yüzgecinden. Onun da dalma sorunu var. Denize gönderdiğimiz anda dalma ve beslenme problemi yaşayacaklar. Bunu yaşamamaları için İstanbul Turkuazoo ile anlaşma yapıldı. Onların büyük ve derin havuzlarda bir süre rehabilitasyonları devam edecek. Durum değerlendirmesi yapacağız. Ona göre derine dalma sorunu ortadan kalkarsa onları İstanbuldan getirip tekrar denize bırakacağız. Sorunları devam ederse bundan sonraki hayatlarını orada sürdürecekler. Tabii ki bizim umudunuz iyileşip ait oldukları denize dönmeleri.
    
     -Ziyaret edilebilecek-
    
     Ergene, kaplumbağaların İstanbulda bulundukları süre içinde vatandaşlar tarafından ziyaret edilebileceğini ve bu sayede türün daha fazla tanınmasının sağlanacağını belirterek, bunun da deniz kaplumbağalarının korunması için önemli katkı sağlayacağına inandıklarını vurguladı.
     Deniz kaplumbağalarında nisan ayıyla birlikte üreme mevsiminin başlayacağına dikkati çeken Ergene, Özellikle balıkçı kardeşlerimize buradan ricada ve uyarıda bulunmak istiyoruz. Bunlar da birer deniz canlısı. Onlar olmazsa balıklar da olmaz. Dolayısıyla onları korumamız gerekiyor. Nesli tükenen canlılar bunlar. Tek bireyin kaybı 1000 tane yavrunun olmaması anlamına geliyor. Çünkü her bir anaç defalarca yumurta bırakarak 1 ergin canlının oluşması yolunda ilerliyor. Bu nedenle lütfen koruyalım, gözetelim diye konuştu.
     Korykos ve Kilikya adlı kaplumbağalar, özel bir araç ve personelle birlikte rehabilitasyon için İstanbula doğru yola çıktı.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Kilikya ve Korykos, İstanbul yolcusu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER