Elektrikli Araçlar İçin Su Soğutmalı Akü

Elektrikli Araçlar İçin Su Soğutmalı Akü Modülü projesi -Bursada, ULUTEKte çalışmalarını yürüten makine mühendisinin geliştirdiği proje, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Tekno girişim desteği sermayesi kapsamında, ülke genel


BURSA (A.A) - Bursada, Uludağ Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesinde (ULUTEK) çalışmalarını yürüten makine mühendisinin geliştirdiği Elektrikli Araçlar İçin Su Soğutmalı Akü Modülü projesi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Tekno girişim desteği sermayesi kapsamında, ülke genelinde değerli bulunan ve desteklenen 6 projeden biri oldu.
     ULUTEK Genel Müdürü Prof. Dr. Agah Uğuz ve ULUTEK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Uysalın katıldığı tanıtım toplantısında konuşan genç girişimci makine mühendisi Kemal Furkan Sökmen, projeyle, teknoloji anlamında dünyada yeni gelişen elektrikli araç sektörünün en can alıcı ürünü olan akü sistemini, su soğutmalı bir modül haline getireceğini belirtti.
     Sökmen, bu akü modülünün, farklı akü bileşenlerine sahip olduğunu ve farklı yakıt hücresi modellerini uygulanabilir hale getirdiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
     Projeye 2002de elektrikli araçların geleceğin sektörü olacağını hissederek başladık. Bu kapsamda, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına başvurduk. Su Soğutmalı Akü Modülünün prototipini haziran ayında çalışır halde teslim edeceğiz. Üzerindeki kontrol pimlerini yerleştirdik. Bir elektrik mühendisi ve 2 makine mühendisi ile durmadan çalışıyoruz. Şimdilik yapamadığımız Lityum Polimer bataryanın tahsisini yurt dışından yapıyoruz. ULUTEKin, akademisyenlere, danışmanlara yakın olması proje geliştirirken bizlere avantaj sağladı.
     ULUTEK Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Mustafa Uysal da Türkiyede girişimciliğin önemli bir konu olduğunu vurguladı. Uysal, şunları kaydetti:
     Girişimciliği teşvik etmek için Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının çalışmaları var. Furkan Sökmen, projelerini yürütebilmek adına ULUTEKten yer istedi. Biz de çalışmalarına yardımcı olabilmek adına destek sağladık. Bu tür girişimcilerin ULUTEKte yer alması bizim açımızdan daha da anlamlı, zira TÜBİTAKın sürüklediği yerli otomobil projesinin geliştirme merkezinin Bursada olması, TÜBİTAK Başkanı tarafından da dile getirilmişti. Biz de bu tür teknolojileri geliştiren firmaları öncelikli olarak destekliyoruz.
    
     Muhabir: Büşra Nur Özcan / Haluk Yüksel
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Elektrikli Araçlar İçin Su Soğutmalı Akü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER