Arı Sağlığı ve Başarılı Koloni Yöntemi

Arı Sağlığı ve Başarılı Koloni Yöntemi konferansı


ÇANKIRI (A.A) - Çankırıda, Arı Sağlığı ve Başarılı Koloni Yöntemi konulu konferans düzenlendi.
     Arı Yetiştiriciliği Uzmanı Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından Rehberlik Araştırma Merkezinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, arının doğal yaşamda önemli bir yerinin olduğunu söyledi.
     Türkiyede arıcılıkta yanlış uygulamaların yapıldığını savunan Prof. Dr. Doğaroğlu, şöyle konuştu:
     Bu yanlış uygulamalar, arılarımıza sağlık değil zarar veriyor. Arıların belli başlı istekleri vardır. Bu istekleri arı yetiştiricisi kendi kafasına göre yaparsa, arıların dengesi bozulur. Ülkemiz toprakları içerisinde biz en ilkel arı yetiştiriciliği yöntemini kullanıyoruz. Ülkemizde beden gücü yöntemi ile bir arıcı 50 tane arıya bakabilirken, Çindeki arı üreticisi makina kullanarak bin tane kovanına bakıyor. Türkiyede makine teknolojisini kullanarak arıcılık yapılmış olsa, daha çok verim elde edilir. Çünkü coğrafi konum itibari ile ülkemiz arı yetiştiriciliğine çok müsait bir bölgede.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır ise arıcılıkta marka tescilinin çok önemli olduğunu belirtti.
     Türkiye genelinde ve Çankırıda yaşanan marka tescili konusununda arıcılara çok büyük görevler düştüğünü dile getiren Çakır, şunları kaydetti:
     Televizyonlarda her gün görüyoruz, ucuz şekilde ballar satılıyor. Bakanlık olarak çalışmalar yapıyoruz. Çok külfetli cezalar kesiyoruz. Gerçekten zamanınızı harcayarak, külfetini çekerek hakiki bal yetiştiriyorsunuz ama orada burada satılan sahte ballar yüzünden hak ettiği değeri alamıyorsunuz. Bunun için Alo 174 hattımız var. Bir usulsüzlük görürseniz hemen bu hattı arayarak şikayet edebilirsiniz.
    
     Muhabir: Ferhat Barulay
     Yayıncı: Sinan Özmüş
<< Önceki Haber Arı Sağlığı ve Başarılı Koloni Yöntemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER