2. Perakendeciler Zirvesi

2. Perakendeciler Zirvesi -Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Arzu: Dünyanın 185 ülkesine bin 550 çeşit ürün satıyoruz -2023 hedefimiz, tarımda, 150 milyar dolar Gayri Safi Hasıla üretmek -Sudan ve Tanzany


KOCAELİ (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, Dünyanın 185 ülkesine bin 550 çeşit ürün satıyoruz dedi.
     Kartepede bir otelde gerçekleştirilen 2. Perakendeciler Zirvesinde konuşan Arzu, Türkiyenin büyük bir değişim yaşadığını belirterek, son 10 yılda ülkenin birçok konuda iyi bir konuma geldiğini söyledi.
     Dünyanın birçok yerinde yatırımcıları gördüklerini ifade eden Arzu, artık Türk firmaların yurt dışında fuarlar düzenlediklerini bildirdi.
     Dünyanın 185 ülkesine bin 550 çeşit ürün satıyoruz diyen Arzu, gelecek süreçteki hedeflerinin, birleşerek dünyanın değişik ülkelerinde dünya markaları oluşturmak olduğunu kaydetti.
     Arzu, yerel marketlerinde uluslararası pazarda yer almalarını istediğini dile getirerek, dünyada nerede yoksulluk, açlık ve kıtlık varsa Türk yardım kuruluşlarının orada faaliyet gösterdiğini anlattı.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Somali ziyaretinde dünyadaki bazı çevrelerin Türkiyenin 20 veya 30 milyon dolar para yardımı yapacağını düşündüğünü belirten Arzu, Ama Türk iş sektörüyle birlikte Sayın Başbakanımız, neredeyse 1 milyar dolar para toplayarak dünyaya örnek oldu. Bu 10 yılda sizlerle önemli yerlere geldik. İhracatta 36 milyar dolardan 150 milyar dolarlara geldik diye konuştu.
     Arzu, Türkiyenin bugün geldiği seviyenin ileriye götürülmesi gerektiğini belirterek, 2023 vizyonunun yakalanması için çalıştıklarını bildirdi.
     Bakanlık olarak tarladan sofraya olan üretim zinciri içerisinde gıda kontrol, girdi maliyetlerinin düşülmesi ve verimliliğin arttırılması anlamında çaba gösterdiklerini ifade eden Arzu, Bizim 2023 hedefimiz, 150 milyar dolar tarımda Gayri Safi Hasıla üretmek, bunu başarabilir miyiz, başarırız. Tarımdaki Gayri Safi Milli Hasılada, 23 milyar dolarlardan bugün 65 milyar dolarlara geldik. Tarımda dünyada 11incilikten bugün dünyada 7nci, Avrupada birinciyiz. GSMHde 4 milyar dolar ihracattan bugün 17 milyar dolar ihracata geldik şeklinde konuştu.
    
     -Sudan ve Tanzanyada çiftlikler kurmak peşindeyiz-
    
     Sudan ve Tanzanyada çiftlikler kurmak peşindeyiz diyen Arzu, Türkiyenin toprakların Türkiyenin üretimine yetmediğini söyledi.
     Arzu, iş adamlarıyla başka ülkelere gidip daha fazla ürün elde etmek istediklerini dile getirerek, ürünleri ya orada işlemek ya da Türkiyede işleyerek dünya pazarlarına bunu sunma çabasında olduklarını anlattı.
    
     -TPF Başkanı Aygün-
    
     Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün de poşet kullanımının çevreye ve ülke ekonomisine zarar verdiğini belirterek, poşet kullanımı noktasında bir iradenin ortaya konulması gerektiğini söyledi.
     Aygün, İstanbul Büyükşehir Belediyesinin günlük topladığı çöplerin yaklaşık 10 bin ton olduğunu vurgulayarak, bu çöpün yüzde 10unun naylon ve poşetlerden oluştuğunu kaydetti.
     Birçok ülkede poşet kullanımın yasak olduğunu veya poşetlerin paralı hale getirildiğini dile getiren Aygün, poşet konusunda bir çalışma başlattıklarını bildirdi.
     Engelli üretiyor, doğa kazanıyor adı altında ilgili dernekle bir proje ürettiklerini dile getiren Aygün, Onların üreteceği bez poşetleri bizler satış noktalarımızda tamamen maliyetine satışını üyelerimizle gerçekleştireceğiz. Belki yüzde 100 bunu engelleyemeyiz ama poşetle alakalı bir algı oluşursa bu da gerçekten faydalı olur diye konuştu.
    
     -Perakende yasası-
    
     Perakende yasasının son dönemde gündeme geldiğine dikkati çeken Aygün, bu konudaki isteklerini yazılı şekilde ilettiklerini bildirdi.
     Aygün, yasanın adil olması ve perakendeyle ilgili bir üst kurulun oluşturulması gerektiğini belirterek, üst kurulun, yasanın çıkarılması ve uygulanması konusunda çözüm önerileri üreteceğini kaydetti.
     Meslek liseleri, yüksek okullar ve fakültelerde perakendeyle ilgili bölümlerin açılmasına katkı sunması gerektiğini ifade eden Aygün, özellikle çalışma saatlerinin ve çeşitli durumların düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
     Aygün, şunları kaydetti:
     Yeni açılacak AVMlerin aralarındaki mesafelerin, otoparkı gibi özelliklerinin bulunması konusunun işlenmesini istiyoruz. En önemlisi de bu yasanın çıkması gerektiğine inanıyoruz. Sektörde ciddi gelişmeler oldu. Türkiye gıda perakendesi, yaklaşık 81 milyar civarında bir cirosu var. Bu cironun şimdilik yüzde 10unun gerçekleştirebilen firmalar, bir firmaya kendi adında ürün üretiyor. Bir başka firma, o aynı üretici firmaya aynı ürününde ürettirmeye çalıştığında o birinci firma şunu söyleyebiliyor. Ona üretim yaparsan beni unut Bu konu perakendeyle ilgili ciddi bir sorun olarak görüyorum.
     2. Perakendeciler Zirvesi, yarın düzenlenecek toplantının ardından sona erecek.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber 2. Perakendeciler Zirvesi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER