Yeniden eşbaşkan seçilen Özdemir, 2017'de koalisyona talip oldu


Yeşiller Partisi eşbaşkanı Cem Özdemir, parti kurultayında delegelerin desteğini artırarak tekrar iki yıllığına başkan seçildi. 2017 federal seçim sonrası hükümete talip olduklarını söyleyen Özdemir, Başbakan Angela Merkel'e mülteci politikasında destek verdi.

Yeşiller Partisi, terör saldırıları ve mülteci akının ana gündemi oluşturduğu 2015 Kurultayı'nı gerçekleştirdi. Delegelerin yüzde 76,9 oyu ile tekrar eşbaşkanlığa seçilen Cem Özdemir, bir önceki seçimde aldığı yüzde 71'lik desteği artırdı. 2013 yılında yüzde 75,9 destekle Claudia Roth'un yerine eşbaşkan olan Simone Peter, bu seçimde yüzde 68 ile koltuğunu korumasına rağmen delegelerin uyarısı ile karşılaştı. Cem Özdemir'in yüzde 75,9'luk oy oranı aynı zamanda 2017 federal seçimde partisinin Federal Meclis birinci sıra (Spitzenkandidat) milletvekili adayı olması için önemli bir destek anlamı taşıyor. Özdemir birinci sıra adaylığı için sessizliğini korumayı tercih etti. Schleswig-Holstein Eyaleti Başbakan Yardımcısı olan Yeşillerli Robert Habeck de 2017'de liste başı aday olmak istediğini açıkladı.

GERÇEKÇİLER ÖNDE

Halle'deki Yeşiller Partisi Kurultayı 2017 federal seçime ön hazırlık özelliği taşıması açısından önem taşıyor. Kurultayda, Yeşiller içindeki Gerçekçi Kanaat (Realo) ve Sol Kanaat (Fundi) arasındaki mücadeleyi Cem Özdemir'in temsil ettiği Realo'lar önde tamamladı. Özdemir'in yüzde 76,9 oy alması 2017'de Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile koalisyon ihtimaline destek anlamı taşıyor. Cem Özdemir'in öncülüğünü yaptığı Gerçekçiler, CDU/CSU ile koalisyona açık olunmasını savunuyor. Kamuoyu araştırmalarında Sosyal Demokrat Parti ile Yeşiller'in koalisyon için yeterli çoğunluğuna ulaşamayacaklarını ortaya koyuyor.

Kurultaydaki konuşmasında CDU/CSU ve SPD'nin oluşturduğu büyük koalisyon hükümetinin alternatifsiz olmadığını söyleyen Özdemir, Yeşiller Partisi'nin 2017'de koalisyona talip olacağını açıkladı. Özdemir "Yeşiller'li bir hükümet daha iyi yönetir" vurgusunu yaptı.

Mülteci politikasında Merkel'e destek veren Cem Özdemir, "Eğer Merkel, mülteci kabulünde üst sınıra karşı çıkıyorsa haklı." dedi. Başbakan Merkel'in Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) kurultayında soğuk karşılanmasını da eleştiren Özdemir, "Merkel'e böyle davranılamaz, bu kabul edilebilir bir şey değil." sözleriyle hem Merkel'e sahip çıktı hem de 2017 federal seçim sonrası CDU ile olası koalisyona kapı araladı.

'TERÖRİSTLERİN İSLAM'LA İLGİSİ YOK' SÖYLEMİNİ ELEŞTİRDİ

Özdemir bir taraftan terör ve şiddet olaylarının bir dinin bütününü zan altında bırakamayacağını söylerken diğer taraftan İslam'ı temsil edenlerin "Bunların İslam ile bir bağı yok" açıklamasına katılmadığını söyledi. Özdemir, "İslam temsilcilerinin 'bütün bunların İslam ile bir alakası yok' sözünü artık duymak istemiyorum. Tabii ki terörü bir dinin bütünüyle eş değerde tutamayız. Fakat problemi konuşmazsak görmezden gelirsek daha iyi olmayacaktır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Yeniden eşbaşkan seçilen Özdemir, 2017'de koalisyona... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER