TÜRKSAT yönetimi Saray'ın kontrolüne geçti

Bazı televizyon kanallarına gerekçesiz olarak sansür uygulamasıyla gündeme gelen Kablo TV, Ulaştırma Bakanlığı'na bağlı TÜRKSAT bünyesinde faaliyet gösteriyor.

TÜRKSAT yönetimi Saray'ın kontrolüne geçti

Yönetim Kurulu üyelerine kanunlara aykırı olarak 10'ar bin lira maaş vermesiyle gündeme gelen TÜRKSAT'ın yönetiminde ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanlarının ağırlığı dikkat çekiyor. 

Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde üç başdanışmanı Mustafa Varank, Şenol Kazancı ve Maksut Serim 18 Nisan 2014'te TÜRKSAT yönetimine getirilmişti. Bu atamaların ardından Erdoğan, cumhurbaşkanı olduktan 2 ay sonra 2 Ekim 2014'te TÜRKSAT yönetimine eski Kültür Bakanı Atilla Koç'un oğlu Cumhurbaşkanlığı Bilgi Teknolojileri Başkanı Ali Taha Koç'un da atandığı ortaya çıktı.

Böylelikle TÜRKSAT'ın yönetiminde genel müdür dışındaki 7 yönetim kurulu üyesinden 4'ü Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden oluştu. TÜRKSAT'ın internet sitesinde yönetim kurulu üyelerinin kimler olduğuna dair bilgi bulunmuyor. Yönetim Kurulu listesi ve değişiklikler kurumun geçtiğimiz aylarda açıkladığı 2014 faaliyet raporunda yer aldı. Şu anda TÜRKSAT yönetiminde Erdoğan'a yakın 4 isim dışında TÜRKSAT Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hamdi Yıldırım, aynı bakanlığın Araştırmalar Merkezi Başkanı Prof. Dr. Yusuf Suat Hasçiçek ve İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Helvacı bulunuyor. Cumhurbaşkanlığı danışmanları da dahil tüm TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyeleri asil görevlerinin yanı sıra TÜRKSAT'tan da maaş alıyor. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Şenol Kazancı Aralık 2014'te Anadolu Ajansı Genel Müdürlüğü görevine atanmıştı.

TÜRKSAT Yönetim Kurulu üyelerine kanunlar hiçe sayılarak verilen Ballı maaş Sayıştay tarafından mevzuata aykırı bulunmuştu. Zaman, konuyu 27 Ocak 2015'te sayfalarına taşımıştı. Haberde yer alan bilgilere göre Sayıştay'ın ikramiyelerle birlikte 10 bin liraya yaklaşan maaşların mevzuata aykırı olduğuna dair uyarıları üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Teftiş Kurulu rapor hazırlamıştı. Raporda yönetim kurulu üyelerine, diğer kamu kurumlarındaki kadar maaş verilmesi gerektiği belirtilerek şimdiye kadar ödenen fazla ücretlerin 2005'ten bu yana kurumda görev yapmış tüm yönetim kurulu üyelerinden yasal faiziyle tahsil edilmesi gerektiği belirtilmişti. Dönemin Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan, Teftiş Kurulu raporunu, onaylayarak gereğinin yapılması için TÜRKSAT'a göndermişti. TÜRKSAT'ın fazla ödenen maaşları yönetim kurulu üyelerinden isteyip istemediği ise bilinmiyor. Zaman, konunun akıbetini sormak için aradığı TÜRKSAT Genel Müdürü Prof. Dr. Ensar Gül'e ulaşamamıştı.
<< Önceki Haber TÜRKSAT yönetimi Saray'ın kontrolüne geçti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER