Türkiye ve dünya 10. kez seçimi Cihan'dan takip edecek


Türkiye ve dünya, 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimini yine Cihan Haber Ajansı'ndan (Cihan) izleyecek. Seçim sonuçlarını en doğru ve en hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için iki aydır devam eden çalışmaların sona yaklaştığını söyleyen Cihan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kılıç, önceki seçimlerde olduğu gibi yayın yasağı bittiğinde sonuçların önemli bir kısmını ilan etmeyi hedeflediklerini söyledi. Mustafa Kılıç, "Cihan 3 Kasım 2002'de yapılan genel seçimlerle başladığı seçim takip çalışmasında, bugüne değin 2'si referandum 9 seçim takip etti. Her seçimde başarı çıtasını yükseltti. Yasaklar kalktığında seçim sonuçlarının yaklaşık yüzde 50'sini ilan ederek, ertesi günlere sarkan seçim akşamları klişelerine son verdi. Bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz hiçbir seçim çalışmasına en ufak bir şaibe bulaşmadı. Türkiye'de yayın yapan ulusal ve yerel TV kanallarının tamamına yakını, seçimleri Cihan Haber Ajansı'ndan takip etti. 1 Kasım'da yapılacak genel seçimleri de aynı titizlikle takip ederek başarı çıtamızı bir adım daha yükseltmek istiyoruz. Herkese eşit mesafedeyiz. Bağımsız ve tarafsızız." dedi.

Birçok medya kuruluşu, 13 yıldır geride bıraktığı 9 seçim organizasyonundan başarıyla çıkan Cihan'dan aldığı verileri ekranlarına yansıtacak. 19 ulusal kanal, 9 ulusal gazete, 100'e yakın haber sitesi, birçok yerel TV, siyasi partiler ve radyolar Cihan'ın verilerinden yararlanacak. Ülke genelinde sandık başında yapılan çalışma sayesinde medya, seçim sonuçlarını anlık olarak izleyicilerine ulaştıracak.

CİHAN, DEMOKRATİK VE ŞEFFAF SEÇİM BİLİNCİNİN YERLEŞMESİNE ÖNCÜLÜK ETTİ

Cihan, 1 Kasım'da yapılacak seçimlere ilişkin sandık sonuçlarını hızlı ve güvenli bir şekilde verebilmek için saha çalışmalarını hummalı bir şekilde sürdürüyor. Çoğunluğu gönüllülerden oluşan sandık sorumluları eğitim programlarına alınarak, YSK'nın belirlediği esaslar çerçevesinde sandık güvenliği konusunda eğitiliyor.

Hazırlıklar hakkında bilgi veren Satış ve Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kılıç, saha çalışmasıyla ilgili hazırlıkların tamamlanma aşamasında olduğunu belirtti. Kılıç, şunları aktardı: "Cihan'ın başarıyla takip ettiği seçim takip organizasyonları, Türkiye'de şeffaf ve demokratik seçim bilincinin yerleşmesinde etkili oldu. Şeffaf bir seçim isteyen on binlerce gönüllü Cihan'ın organizasyonlarında görev aldı ve alıyor. Zaman içerisinde gençlerin başını çektiği, tamamen gönüllü ve siyasi partilerden bağımsız olarak kurulan bazı sivil oluşumlar , 'oyuna sahip çık' sloganıyla on binlerce insanı biraya getirdi ve bu kitleler eğitim aldıktan sonra sandık başlarında gözlemci oldu. Türkiye'de kısa zamanda sandık ve seçim güvenliği hassasiyeti oluştu. Oy ve Ötesi, Türkiye'nin Oyları Platformu, Gurbetin Oyları Oluşumu bu platformlardan sadece bir kaçı. Seçme ve seçilme yeterliliğine sahip her vatandaş gönüllü olarak sandık başlarında müşahit olabilir."

'ŞEFFAF SEÇİMDEN RAHATSIZ OLANLAR KARALAMA KAMPANYASI BAŞLATTI'

Seçim sonuçlarını en hızlı şekilde duyurma konusunda Cihan'ın bir marka haline geldiğini ifade eden Kılıç, "Cihan'ın seçim organizasyonları seçimlerin şeffaf bir şekilde gerçekleşmesine vesile olduğu için demokrasiye de ufak ama önemli olsa bir katkı sağlıyor. Bunun altını özellikle çiziyoruz. Çünkü seçimlerin şeffaf bir atmosferde yapılmasında rahatsız olanlar, geçmişte, Cihan'ın seçimleri maniple edeceğine dair mesnetsiz, akla hayale gelmeyen tezviratları piyasa sürdüler. Geride bıraktığımız 9 seçim takip çalışmasında sonuçları doğru ve hızlı bir şekilde abonelerimize ilettik. YSK'nın her seçim sonrasında ilan ettiği sonuçlar, Cihan'ın seçim gecesi açıkladığı sonuçları birebir teyit etti. Bu fotoğraf bence başarının en önemli göstergesidir. Aynı zamanda Cihan'ı hedef alan karalama kampanyalarına da en iyi cevaptır. Bu seçimde de hedefimiz doğru sonuçları en hızlı şekilde kamuoyuna ulaştırmaktır. 7 Haziran seçimlerinde olduğu gibi sandık sandık sonuçları açıklayacağız." diye konuştu.

'CİHAN HİÇBİR PARTİNİN DEĞİL, DEMOKRASİNİN YANINDA'

Birçok medya kuruluşunun Cihan'ın bu hizmetinden yararlanmak için talepte bulunduğunu anlatan Kılıç, sonucu hızlı öğrenmek isteyen bütün partilerin bu hizmetten yararlanabileceğini kaydetti. Kılıç şöyle konuştu: "Seçimden aylar önce birçok televizyon ve gazete, 'seçimde çalışma yapacak mısınız, biz sizinle çalışmak istiyoruz.' teklifinde bulunuyor. Bu ajan için hem büyük onur hem de büyük bir sorumluluk. Seçimin en şeffaf şekilde ve huzur içinde gerçekleşmesini arzu ediyoruz. Türkiye genelinde belli bir heyecan var. Umut ediyoruz ki Cihan üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapar. Cihan Haber Ajansı, 1 Kasım seçimlerinde de eskiden olduğu gibi hiçbir partinin değil, demokrasinin, yani halk iradesinin en şeffaf şekilde tecelli etmesinin yanında olacaktır."

'CİHAN SEÇİM GÜVENLİĞİNE KATKI SAĞLADI'

Cihan Haber Ajansı, takip ettiği 9 seçimde gösterdiği başarılı performansla, seçim güvenliğine ve Türk demokrasisine büyük katkı sağladı. Seçimlerin şeffaf ve demokratik bir şekilde tecelli etmesinden rahatsızlık duyanlar, 2014'te yapılan 30 Mart Yerel Seçimleri ile 10 Ağustos'taki Cumhurbaşkanı seçiminde Cihan'a siber saldırıda bulundu. Cihan çalışanları sandık başında fiziki engellemelere ve saldırılara maruz kaldı. Tüm bu engellemelere rağmen elde edilen başarı Cihan'ın güvenilirliğini kanıtlarken, karalama kampanyalarına da en iyi cevap oldu.

Farklı kaynaklardan seçim sonuçları yayınlayan bazı medya kuruluşları, verilerin maniple edildiğini fark edince izleyicilerinden özür dileyerek tekrar Cihan'a dönüş yaptı. Çok sayıda medya kuruluşu Cihandan aldığı sonuçları ekranlarına yansıttı. İlçe seçim kurullarının açıkladığı veriler de, Cihan'ın yüzde 100'e yakın doğru sonuç verdiğini tescilledi.

Sandık sonuçlarını doğru ve tarafsız şekilde kamuoyuna duyurarak, seçimde güvenin adresi haline gelen Cihan Haber Ajansı, yine karalama ve iftira kampanyalarının hedefi oldu. Cihan'ın tarafsızlığından endişe duyan bir takım çevreler, asılsız iddialarla çirkin karalama kampanyalarına girişti.

7 Haziran milletvekili seçimlerinin kazananı, tüm engellemelere rağmen Cihan Haber Ajansı (Cihan) oldu. Ajans, Yüksek Seçim Kurulu'nun yasağı kaldırmasının hemen ardından kesin olmayan sandık sonuçlarını hızla abonelerine ulaştırdı.

Cihan, 7 Haziran gecesi saat 21.18'de sonuçların yüzde 90'ını ilan etti. Ajansın ilk verdiği sonuçların ilerleyen saatlerde ilçe seçim kurulu sonuçlarıyla birebir örtüşmesi takdirle karşılandı. Seçim sonuçlarını Cihan'dan ekranlara yansıtan medya yöneticileri de, seçimin markası haline gelen Cihan'ı şu ifadelerle övdü:

MEDYA YÖNETİCİLERİNDEN CİHAN'A ÖVGÜ

Fox TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk: "Biz artık klasikleşmiş, kendi arkadaşlarımız arasında da konuştuk 'Anadolu Ajansı önden koşar ama bir süre sonra Cihan'a gelir' ve nitekim böyle yapıyorlar. Bunu niye yapıyorlar? onu da anlamadım. Halbuki Cihan Haber Ajansı gibi emin adımlarla gitseler çok iyi olur. Önden açtılar, açtılar, açtılar… Sonra bir durdular, bir beklediler, bir frene bastılar. Sonra yavaş yavaş gördük ki Cihan Haber Ajansı'yla eşit oldu. Mesela sekizlerde dolaştırıyorlardı HDP'yi, bir süre sonra tabi bir baktık ki onlar da 10'a geldi. Cihan Haber Ajansı HDP'yi baştan beri 11'lerde gösteriyordu, saatler sonra Anadolu Ajansı, Cihan Haber Ajansı'nın HDP ile ilgili rakamlarına ve diğer partilerle ilgili rakamlarına geldi. Yani Cihan Haber Ajansı'nın daha ilk başta verdiği rakamlara Anadolu Ajansı saatler sonra gelebildi. Bu bariz bir şekilde gözlemlediğimiz bir konuydu."

FERHAT BORATAV: SONUÇLAR ÇOK ÇABUK GELDİ

CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav: "Seçimlerde hem Cihan Haber Ajansı, hem de Anadolu Ajansı ile çalıştık. Tam yorulmaya fırsat bulmadan resmin büyüğü çıktı ortaya. İyi geçti, ben memnunum yayından. Sonuçları çok hızlı olarak aldık, hızlı olarak ekrana aktardık. Bir sorunla karşılaşmadık."

TARIK TOROS: AA, YÜZDE 57'LERDEN CİHAN'IN VERİLERİNE GELDİ

Bugün TV Genel Yayın Yönetmeni Tarık Toros: "Cihan'ın seçimlerde veri aktarımı çok iyi. Cihan diğer seçimlerde olduğu gibi itidalli ve kontrol edilmiş sonuçları ekranlara getirdi. Hiç kafayı kaldırıp AA'nın sonuçlarına bakma ihtiyacı hissetmedik. Bir tarafta sahada adam çalıştırmamış bir devlet ajansı ve iktidar partisi lehine yürüyen bir ajans ve öbür taraftan da sonuçları doğru götüren Cihan Haber Ajansı. Cihan'a bütün yayınlarımız adına teşekkür ederim."

ERHAN BAŞYURT: CİHAN, PERFORMANSIYLA GERÇEĞİ ORTAYA KOYDU

Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt: " Cihan geçmiş seçimlerdeki başarısını bu seçimde de yineledi. Cihan, performansıyla gerçeği ortaya koydu. Cihan Haber Ajansı ciddi bir başarıya daha imza attı. Hatta, öyle inanıyorum ki seçim sonuçlarını sandıklardan toplayarak ve bunların fotoğraflarını da alarak ciddi bir seçim hilesinin önüne geçmiş oldu.

Devletin ajansı her defasında olduğu gibi yine Cihan Haber Ajansı'nın verilerine gelmek zorunda kaldı. Ajansın bu istikrar ve güveninin devam etmesini temenni ediyorum. Atılan iftira çamuru tutmadı. Cihan Haber Ajansı performansıyla gerçeği ortaya koydu. Teşekkür ediyoruz."

METİN YIKAR: SEÇİMİN KAZANANI CİHAN'DIR

Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar: "Seçimin kazananı Cihan. O kadar provokasyona, saldırıya, iftiraya, sahadaki elemanlarının rahat çalışamamasına rağmen çok iyi bir çalışma yaptı. Cihan Haber Ajansı bu seçimin kazananıdır. İstikrarlı bir şekilde tutarlı rakamları bize ulaştırdı. İlk dakikalardan itibaren belirli bir seviyede bize ulaşmaya başladı ve bu rakamlar zaman geçtikte sistem bozulmadı ve rakamlar arka arkasına bize doğru şekilde ulaştı."
CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye ve dünya 10. kez seçimi Cihan'dan takip edecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER