Türkiye-Rusya krizi, Yunanistan'a turizmde 'altın fırsatlar' sunuyor

Türkiye-Rusya krizi, Yunanistan'a turizmde 'altın fırsatlar' sunuyor

Türkiye ile Rusya arasında patlak veren siyasi ve ekonomik krizden Yunan turizm sektörünün kârlı çıkan taraf olacağı bildirildi. Türkiye'ye gitmekten kaçınması beklenen yaklaşık 4 milyon Rus turist için kolları sıvayan Atina, 'ekspres vize' ve cazip teklif paketleriyle 2016'da 'altın yıl'ını yaşamayı planlıyor.

Türkiye'nin İsrail, Mısır ve Rusya gibi komşu ülkeleriyle art arda yaşadığı sorunları kendi lehine fırsata dönüştürmesiyle dikkat çeken komşu Yunanistan, bu defa Türkiye'den kaçacak yaklaşık 4 milyon Rus turisti çekebilmek için 'ekspres vize' uygulamasına geçmeyi planlıyor. Yunanistan Turizm Bakanlığı da Rus turistlerin 5'inci tercihleri arasında bulunan Yunanistan pazarına olan ilgilerini arttırmak için farklı cazip öneriler paketi hazırladı. Bakanlık, deniz ve güneşten öte kültürel ve dini tarih turizmini de öne çıkararak daha fazla ziyaretçi çekmeyi hedefliyor.

Türkiye'nin Rusya ile yaşadığı son kriz, Türkiye'yi ziyaret eden 4 milyon civarındaki Rus turisti yeni destinasyon arayışına sevk etti. Rus yolcu uçağına terör saldırısının düzenlendiği Mısır alternatifinin de aradan çıkması üzerine Ruslar için en makul güzergahın Yunanistan olduğu değerlendirmesi yapılıyor. 2016 yılında Yunan turizm sektörünün Rus turistler bakımından 'altın yıl'ını yaşaması bekleniyor.

Bu arada Türkiye'yi düşünen Litvanya, Estonya ve Letonyalı turistlerin bu kararlarından vazgeçerek Yunanistan'dan rezervasyon yaptırmaya başladıkları bilgisi geliyor.

KRİZ DÖNEMİNDE RUS AKINI BEKLENİYOR

Son yıllarda olumlu bir seyir izleyen Yunan-Rus ilişkilerinin de sürece pozitif katkı sunması bekleniyor. Rus turistler için en güçlü tatil ihtimali olarak Yunanistan öne çıkıyor. Yunan ve Rus yetkililer ile turizm şirketleri şimdiden kolları sıvadı. İlk hedef dinamik bir anlayışa sahip Rusların yılbaşı tatilini Yunanistan'da geçirmelerine olarak vermek için 'ekspres vize' uygulamasını hayata geçirmek.

EKSPRES VİZE KOLAYLIĞI

Yunan basın-yayın organlarında çıkan çok sayıda habere göre Dışişleri Bakanlığı 'ekspres vize' konusunu 'kilit' önemi haiz görüyor. Vize konusunda pratik problemlerden birinin biyometrik uygulama olduğu ifade ediliyor. Öte yandan son yıllarda Rusya'da vize merkezlerini arttıran Yunanistan, yeni merkezler ve personel takviyesiyle süreci hızlandırmayı planlıyor.

TURİZM ŞİRKETLERİ GÖRÜŞMELERİ HIZLANDIRDI

Saha şimdiden Rus turizm şirketleri Yunan şirketleriyle uçuş ve diğer imkanlara ilişkin detayları konuşmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Girit'te bu kapsamda geniş bir toplantı yapılmıştı. Ancak Türkiye'dekilere göre Yunanistan'daki otellerin kayda değer dezavantajları var. Sınırlı kapasite, 5 yıldızlı otellerin yetersiz olması, alışveriş merkezlerinin azlığı, kapalı havuz ve diğer olanaklar ile yapı yetersizlikleri olumsuz olarak öne çıkıyor.

2015 TARİHİ REKOR YILI OLDU

Turizm Bakanı Elena Kuntura, bütçe görüşmeleri kapsamında parlamentoda yaptığı konuşmada, 2015 yılını 26 milyon gibi tarihi rekor yabancı ziyaretçi ve 15,5 milyar Euro'luk gelir ile kapatacaklarını söyledi. Bakan, bunun 2014 yılına göre 4 milyon daha fazla ziyaretçi ve 2 milyar Euro da ilave gelir anlamına geldiğini ifade etti.

Kuntura, ülkenin GSMH'nın yüzde 20'den fazlasının turizmden sağlandığını ve 1 milyon kişiye de istihdam imkanını sunduğunu anlattı. Aktif turizm sezonunun 180 günden 215 güne çıkarıldığını belirten Kuntura, bunun tüm yıla yayılması çalışmalarının sürdüğünü de kaydetti.

TÜRKİYE'NİN KRİZLERİ KOMŞUYA YARADI

Türkiye-İsrail arasında patlak veren Mavi Marmara krizinin ardından fırsatları değerlendiren Atina, İsrail ile ekonomik, turizm, askeri ve enerji konularında art arda işbirliğine gitmişti. Üst düzey ziyaretlerle taçlandırılan Yunanistan ve İsrail arasındaki bahar havası ortak bakanlar kurulu toplantılarıyla sürüyor. Türkiye pazarından uzaklaşan İsrailli turistler Yunan adalarını tercih ediyor. Aynı süreç Mısır için de geçerli. Ankara Kahire arasındaki ilişkilerin bozulmasıyla boşluğu iyi değerlendiren Atina, en son Mısır lideri Abdülfettah el Sisi'nin katılımıyla bir dizi işbirliği anlaşmasına imza atılmasına önayak oldu.

4 MİLYON RUS 4 MİLYAR EURO BIRAKIYOR

Türkiye'yi ziyaret eden yaklaşık 4 milyon Rus turistin 4 milyar Euro harcadıkları tahmin ediliyor. Rus verilerine göre bu yılın haziran ayında Türkiye'de 653 bin Rus misafir edildi. Temmuz da bu rakam 686 bine çıktı. 2014 yılının yaz döneminde sadece bir ayda Türkiye'yi ziyaret eden Rusların sayısı 805 bin olmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye-Rusya krizi, Yunanistan'a turizmde 'altın fırsatlar'... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER