TÜİK oturduğu yerden Türk halkını zengin(!) yaptı

Meydan Gazetesi yazarı Oğuz Karamuk TÜİK'in çok tartışılacak raporunu yazdı.

TÜİK oturduğu yerden Türk halkını zengin(!) yaptı

TÜİK, masabaşı hazırlandığı izlenimi veren raporla 11 milyon kişinin artık yoksulluktan kurtulduğunu açıklarken raporun verilerle çeliştiği de ortaya çıktı.

İşte Oğuz Karamuk'un yazısı
***

Açıkladığı enflasyon, işsizlik ve büyüme rakamları tartışılan TÜİK dün de 2014 yılında 11 milyon kişinin aniden ekonomik refaha erdiğini açıkladı. Bu, tarihteki en hızlı zenginleşme.

Enflasyonu olduğundan düşük, büyüme rakamlarını ise fazla hesapladığı iddiasıyla eleştirilerin odak noktasında yer alan Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) dün de çok tartışılacak bir veri açıkladı. TÜİK'e göre enflasyonun yüzde 8.17 ile beklentinin iki katına yakın, büyüme oranının ise yüzde 2.9'la hedeflenenin yarısında açıklandığı 2014 yılında, Türkiye'deki dar gelirliler tarihteki en hızlı zenginleşmeyi yaşadı.
Ortalama kişi başı milli gelir 10 bin 822 dolardan 10 bin 404 dolara indiği geçen yıl Türkiye'de maddi sıkıntı ve yoksunluk çekenlerin nüfusa oranı yüzde 43.8'den, yüzde 29.4'e indi. Yani başka bir deyişle 11 milyon kişinin maddi sıkıntıları bir anda bitti! Bu vatandaşlar ekonominin yaşadığı tüm sıkıntılara karşın sihirli bir değnek dokunmuşçasına bir yıl içinde refaha erdi.

NASIL OLDU BU İŞ? 

Maddi sıkıntılar ve temel bazı harcamaları karşılayabilmeyi içeren 9 ana kritere göre hesaplanan yoksunluk oranı 2006 yılında yüzde 60.4'iken 2012 yılında bu oran yüzde 55, 2013'te ise yüzde 43.8'e gerilemişti. Türkiye ekonomisi hem 2013 hem de 2014'te istenilen büyüme oranını yakalayamamasına ve uzun vadeli ortalama olan yüzde 5'in altında kalmasına rağmen, bu tip bir zenginleşmenin nasıl olduğu ise belirsiz.
Öte yandan TÜİK'in dün açıkladığı veriler, son yıllarda zenginin daha zengin, fakirin ise daha fakir olduğu yönündeki birçok istatistik ve uluslararası kuruluşun hesaplamalarını da rafa kaldırdı.

VERİLER ÇELİŞİYOR

TÜİK'e göre geçen yıl Türkiye'deki gelir dağılımı adaletinde  önemli iyileşme sağlandı. Örneğin nüfusun en zengin yüzde 20'lik kesiminin toplam gelirden aldığı pay yüzde 0.3 azaldı ve yüzde 45.9'a indi. Diğer gelir dilimlerinin toplamdan aldığı pay ise arttı. En fakir yüzde 20'lik kitlenin toplam gelirden aldığı pay ise 0.1 puanlık artışla yüzde 6.2'ye yükseldi.

<< Önceki Haber TÜİK oturduğu yerden Türk halkını zengin(!) yaptı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER