'Suriye'deki etkinliğimiz kısıtlandı'

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Rus uçağının düşürülmesinden sonra Türkiye'nin Suriye'deki etkinliğinin kısıtlandığını söyledi.

'Suriye'deki etkinliğimiz kısıtlandı'

Kırıkkale Üniversitesi'nin davetlisi olarak panele katılan emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Suriye'deki durum ve Rusya krizi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Suriye'nin kuzeyinin PKK'nın kontrolünde olduğunu ifade eden Başbuğ, "100 kilometrelik bir alan var ve burası IŞİD'in kontrolünde. IŞİD, buradan nasıl atılacak bilemiyorum. IŞİD atılınca oraya kim girecek? Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesi yüzde yüz haklı. Şu anda konjektörde Suriye etkinliğimiz kısıtlandı. Uçak düşürülmende önce Suriye'deki oluşumları etkileyecek durumda bulunuyorduk. Şimdi ise Suriye'deki etkinliğimiz kısıtlandı." diye konuştu.

"ASKERİN DAVRANIŞI ÇİRKİN"

Türkiye ile Rusya arasındaki krize de değinen Başbuğ, Montrö Antlaşması'nın savaş ve barış şartlarının farklı olduğunu ifade etti. Başbuğ, "Karadeniz sınırlarında bulunan ülkelerin İstanbul Boğazı'ndan geçişinde hiçbir sıkıntısı bulunmuyor. Geminin üzerindeki askerin davranışı çirkin bir olaydı. Bilinçli ve provokatör bir eylem gözüküyor. Montrö Antlaşması'nın barış şartlarına baktığın zaman bir yatırım gücü gözükmüyor. Diplomatik olarak bazı şeyler yapılması gerekiyor ve yapılıyor. Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın bizzat kendi kontrolünde toprak parçası oluşuyor. Bu konu gerçekten milli güvenliğimiz açısından oldukça risklidir." dedi.

"Türkiye, bugüne kadar çok sıkıntı çekmesine rağmen, hiçbir zaman yaşamadığı bir Türk-Kürt çatışmasına çekilmek isteniyor" diyen Başbuğ, şöyle devam etti: "Suriye'nin kuzeyinde PKK'nın bizzat kendi kontrolünde toprak parçası oluşuyor. Bu konu gerçekten milli güvenliğimiz açısından oldukça risklidir."

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra yapay bir Irak devleti, yapay bir Suriye devleti ortaya çıktığını anlatan Başbuğ, "Kürt Kökenli insanlarımız Türkiye, Irak, Suriye arasında bölündü. Bu aslında Türkiye için iç ve dış güvenlik sorunu yarattı. Musul konusu konuşulurken Mustafa Kemal Atatürk, 1920'lerde bu konuda 'İleride eğer Irak'ta bir bağımsız Kürt devleti kurulursa bu Türkiye'yi etkiler' demiştir. Bizler de bugün aynı şeyi söylüyoruz. Irak'ta kurulacak bağımsız bir Kürt devleti Türkiye'yi etkiler. Türkiye için ciddi bir sorundur. Ama bir de gerçek var. Bu ihtimal de gün geçtikçe güçleniyor. Bu oluşumu engelleyecek ülkelerden birisi Türkiye, diğeri ise İran'dır."

"TÜRKİYE-SURİYE SINIRI PYD'NİN ELİNDE"

Suriye'de de beklenmedik bir şekilde bir oluşumun meydana gelmeye başladığını ifade eden Başbuğ, 911 kilometre uzunluğundaki Suriye-Türkiye sınırının neredeyse 800 kilometresinin PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin elinde olduğunu vurguladı.
<< Önceki Haber 'Suriye'deki etkinliğimiz kısıtlandı' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER