Seçim öncesi Ankara'yı karıştıran şok plan!

AKP, sandık görevlilerini "hükümetle uyumlu" çalışıp çalışamayacaklarını tespit etmek için teste tabi tuttu. Testten geçemeyenler hakkında 'paralel' ya da 'PKK'lı' diye rapor hazırlandı.

Seçim öncesi Ankara'yı karıştıran şok plan!

Taraf Gazetesi'nin haberine göre, genel seçime bir ay kala AKP'nin Doğu ve Güneydoğu illerindeki sandık görevlileri hakkında yaptırdığı test başkenti karıştırdı. Güvenlik biriminin de desteği ile yapılan testte, seçim kurulu üyeleri, seçim başkanları, sandık başkanları ve sandık görevlilerinin "hükümet ile uyumlu çalışıp çalışmayacağı" araştırıldı. Bu testten geçemeyen sandık görevlilerinin, "paralel" veya "PKK"lı olduğuna yönelik raporlar hazırlandı. Söz konusu kişilerin seçimlere kısa bir süre kala değiştirilmesi planlanıyor. Bu plan, Ankara'daki "kedi" tartışmalarının alevlenmesine yol açtı.

"AKP'YE BAĞLILIK" KONTROLÜ

7 Haziran seçimlerine kısa bir süre kala, Ankara'da sandık görevlileriyle ilgili ilginç bir iddia dolaşmaya başladı. Taraf'ın güvenilir kaynaklardan edindiği bilgiye göre, oyları büyük ölçüde eriyen AKP, bir güvenlik biriminin desteği ile sandık başkanları, seçim kurulu başkanları, sandık görevlileri gibi 7 Haziran'da görev alacak tüm kamu görevlilerini "güvenlik kontrolünden" geçirdi. Kontrol, sandık görevlilerinin "paralel" veya "PKK"lı olma riski nedeniyle gerçekleştirildi. Ancak, test sırasında, seçimde görev alacak olan kamu görevlilerinin bir anlamda, "AKP'ye bağlı olup olmadığı" araştırıldı. Bu araştırma da, AKP ile güvenlik birimi arasında, "hükümet ile uyum testi" olarak nitelendirildi. Test sonucunda, seçimde görevli hakimler, öğretmen ile kamu görevlileri hakkında, "hükümet ile uyumlu çalışabilir" veya "hükümet ile uyumlu çalışamaz" değerlendirmesi yapıldı. Testin ardından, güvenlik gerekçesiyle bazı görevlilerinin değiştirilmesi konusunda plan yapıldı.

DEĞİŞTİRME PLANI YAPILIYOR

Değiştirilmesi öngörülen sandık görevlileri ile seçim kurulu başkanlarının büyük kısmı Doğu ve Güneydoğu'daki görevlilerden oluşuyor. Değiştirme işlemi de, güvenlik gerekçesiyle yapılacak. Yani bazı kamu görevlilerinin PKK'ya destek verdiği bazı kamu görevlilerinin de paralel olduğu iddiasıyla değiştirme işlemi yapılacak. Ancak bu planın kamuoyunda büyük tepki çekmesinden endişe ediliyor. Konuyla ilgi olarak da YSK ve HSYK ile görüşmelerin yapıldığı öne sürüldü. Bu çerçevede seçim kurulu başkanlarını kapsayan bir kararnamenin seçimden önce çıkarılabileceği belirtildi.

HEDEFTE HDP VAR

HDP'nin yüzde 10'luk seçim barajını aşması halinde tek başına iktidar olması riske giren AKP, seçim propagandasını büyük ölçüde HDP üzerine kurdu. Bu çerçevede, dindar Kürt seçmenin oylarını hedefleyen, söylemlere ağırlık verildi. Bu söylemlerin etkisi de araştırıldı. Yapılan araştırmada, HDP "dinsizdir" söylemlerinin oy tercihleri üzerinde çok fazla etki yapmadığı görüldü. Muhafazakar Kürtlerin, "Türkiye'de kaç milyon Kürt var, ortaya çıkacak" denilerek, HDP'ye oy verilmesi konusunda ikna edildiği öğrenildi.

HÜSEYİN ÖZAY - TARAF
<< Önceki Haber Seçim öncesi Ankara'yı karıştıran şok plan! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER