AK Parti: İmzamızın sonuna kadar arkasındayız

Çok tartışılan yasa teklifi komisyondan geçti ama 3 parti imzasını geri çekti. Şimdi teklifin akıbeti merak konusu...

AK Parti: İmzamızın sonuna kadar arkasındayız

Büyük tepki çeken, sosyal medyada fırtınalar koparan yasa teklifinde iktidar ve muhalefet partileri arasındaki uzlaşma, geri çekilen imzalarla çöktü. 4 partinin uzlaşarak komisyondan kısa sürede geçirdiği ve kamuoyunda “milletvekiline kıyak" olarak adlandırılan teklif Türkiye’nin dört bir yanından vatandaşların tepkisine neden olunca 3 parti geri adım attı.

SÜREÇ NASIL GELİŞTİ?

Pazartesi günü gündeme gelen, milletvekillerine, eski milletvekillerine, eş ve çocuklarına getirilen avantajlarla ilgili yasa tasarısı 4 partinin ortak imzasıyla TBMM’ye sunuldu. Birçok hayati konuda bir araya gelemeyen AK Parti, CHP, MHP ve BDP grupları ortak imzayla kanun tasarısına imza koydu ve tasarı jet hızıyla üç gün sonra Plan ve Bütçe Komisyonu’na getirildi. Komisyon 3 saat gibi kısa bir sürede böylesine önemli bir tasarıyı görüştü ve TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmek üzere kabul etti.

9 Mayıs Perşembe akşam saatlerinde komisyonda kabul tasarı ile birlikte milletvekillerine büyük avantajlar sağlanırken vatandaşın tepkisi de iyice ortaya çıkmaya başladı. Gelen tepkiler üzerine TBMM Başkanı Cemil Çiçek, “Müsteşar, daire başkanlarının ulaştığı haklara ulaşıyoruz. Bunda tepki verilecek bir durum yok” derken, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise, “Daha önce de çok şeyler unutuldu, bu da unutulur” dedi. Öte yandan Başbakan Erdoğan’ın tepki çeken düzenlemeden haberdar olmadığı yönünde haberler basında yer aldı. Erdoğan’ın basında düzenlemeye ilişkin haberleri okuduktan sonra, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’i arayarak, “Bu neyin nesidir?” diye sorduğu, Şahin’in de, “Ben de gazetelerden okudum” cevabı verdiği iddia edildi. Hürriyet'in kulislerden gelen bilgiye dayandırdığı habere göre de AK Parti grup başkanvekilleri, Başbakan Erdoğan’a sadece genel bilgi verdiler ve inisiyatif alarak teklife imza attılar.

İMZALARI ÇEKTİLER

Bütün bunların ardından dün sürpriz bir gelişme yaşandı. Önce MHP tasarıdan imzasını çektiğini Grup Başkanvekili Oktay Vural aracılığıyla duyurdu. Kısa süre sonra ise CHP ve BDP imzalarını çekti. Vatan'da yer alan habere göre söz konusu haberleri okuyan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün kurmaylarıyla bir araya geldi. Bahçeli, “Bu nasıl iş? Sayın Meclis Başkanı bizi ziyaretinde ‘En üst düzeyde mutabakat var’ diyerek desteğimizi istemedi mi? Anlaşılan bir oyun oynanıyor” diyerek kurmaylarına “Tekliften imzalarını çekin” talimatı verdi.

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Genel Başkanı’nın talimatının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüştü. Çiçek’e, MHP’den destek talep ederken kullandığı “En üst düzeyde mutabakat var” ifadelerini anımsatan Vural, AK Parti’nin 5 grup başkanvekilinin Erdoğan’ın bilgisi olmaksızın teklife imza koymalarının mümkün olmadığını söyledi. Vural, Çiçek’e, “Şu anda yapılmak istenen kamuoyunda vatandaşın hassasiyetlerini Başbakan ve AK Parti dikkate alıyormuş, muhalefet almıyormuş algısı yaratmaktır. Bu taktiksel siyasi oyuna biz gelmeyiz” görüşünü aktardı. Daha sonra Vural düzenlemeden desteklerini çektiklerini basın toplantısıyla açıkladı. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Adnan Keskin de partisinin TBMM Üyeliği Kanunu Teklifi’nden imzasını çekmesini değerlendirirken, “Yurttaşlarımızın demokratik tepkilerinin basına yansıması elbette ki siyasi partileri ve imza koyan arkadaşlarımızın kararında etkili olmuştur” dedi. 

"TEKLİF HUKUKEN GEÇERLİ"

Teklife ilişkin bundan sonraki sürecin ne olacağı sorusunu cevaplayan Meclis Başkanı Cemil Çiçek, "Teklif hukuken geçerlidir. Bundan sonrasında Meclis, kendisi karar verir. Teklif düşmüş olmuyor. Hukuken bu teklif varlığını sürdürüyor. Komisyondan geçmiş bir tekliftir. Genel Kurula inmiş oluyor. Düşmesi için diğer imza koyanların da imzasını çekmesi gerekiyor. Şu an için böyle bir durum yok" şeklinde konuştu.

"DURUMU DEĞERLENDİRECEĞİZ"

ÜÇ?partinin desteğini çekmesi üzerine AK Parti’den ilk açıklama Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'den geldi. MHP, CHP ve BDP’nin imzalarını çekmesi üzerine Canikli, “Bu tür düzenlemeler mutabakatla olmalı. Bir grubun imzası eksik olsaydı zaten TBMM Başkanlığı’na sunulmazdı. Muhalefet imzasının arkasında durmadı. Biz de durumu değerlendireceğiz” dedi.  AK Parti yönetiminin pazartesi günkü MYK'da teklife rötuş yapması bekleniyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise teklife imza koyan partilerden biri vazgeçip "ben yokum" derse bunun AK Parti'yi bağlamayacağını belirterek, "Biz AK Parti olarak sonuna kadar attığımız imzanın arkasında dururuz" ifadelerini kullandı. Çelik, "AK Parti adına bunu çok net söylüyorum. Kim ne derse desin, kim imzasını çekerse çeksin, kim bunun arkasında durmazsa durmasın, biz bunun arkasında duruyoruz. Yapılması gereken bir şeydir. Bunu TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan geçirdiğimiz gibi Genel Kurul'dan da geçirir, bunu kanun haline getiriririz. Halkımızı da bunun ne olduğunu anlatırız" diye konuştu. 
<< Önceki Haber AK Parti: İmzamızın sonuna kadar arkasındayız Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER