Polis şiddetine maruz kalan kadın: İktidarın korkusu orantısız güç uygulatıyor

Polis şiddetine maruz kalan kadın: İktidarın korkusu orantısız güç uygulatıyor

Akdeniz Üniversitesi'nde düzenlenen Yüksek Öğretim Kurumu'nun (YÖK) kuruluş yıldönümü protestolarında polis şiddetine maruz kalan Gözde Ayan, yaşadıklarını anlattı. Ayan, iktidarın korkusundan dolayı kolluk kuvvetlerini kullanarak üzerlerinde orantısız bir güç uygulandığını, özellikle üniversitelere, gençlere ve kadınlara karşı sert bir tutum sergilendiğini söyledi.

Türkiye'de son günlerde özellikle kadınlara yönelik artan polis şiddeti dikkat çekiyor. Son olarak Manisa'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan başörtülü kadınlara kelepçe takılması tepkileri artırdı. Kadınların üzerindeki polis şiddetinin bir örneği de geçen günlerde Antalya'da yaşandı. Akdeniz Üniversitesi kampüsünde 6 Kasım'da YÖK kuruluş yıldönümü protestolarına katılan öğrencilere önce özel güvenlik ardından da çevik kuvvet müdahale etti. TOMA'dan sıkılan suyla dağıtılan öğrenciler polis tarafından kovalanarak gözaltına alındı. Yaşanan olaylarda polisten kaçmak için havuza giren Jeoloji Mühendisliği Öğrencisi Gözde Ayan, polsi tarafından yakalandı. Polisin sert tutumuna maruz kalan Ayan, saçlarından tutularak ve kolu ters çevrilerek polis aracına götürülmeye çalışıldı. Polisin bu tutumu tepkilere neden olurken Ayan, yaşadıklarını anlattı.

Protesto için yürüyerek rektörlük binasına gitmek istediklerini ancak bunun polis tarafından engellendiğini söyleyen Ayan, şunları kaydetti: "Polis müdahalesiyle yere düştüm. Polis etrafımızı çevirdi. Bizi gözaltı aracına doğru götürmeye çalıştıkları sırada bir fırsat bulduğum için kaçmaya başladım. Burada araç önümü kesti. Ben de ya arkamdaki polisin bana şiddet göstermesini, dövmesini bekleyecektim ya da havuza atarak havuzdan karşıya geçip kaçmaya çalışacaktım. Ben de havuza atlamayı tercih ettim. Havuzdan çıktıktan sonra kaçamayınca polis gelip saçımdan tutup sürükleyerek gözaltı aracına götürdü. 'Neden kaçıyorsun?' dediklerinde, ben de 'katillerden kaçabildiğim kadarıyla kaçabilirim' dedim. Benim kolumu arkaya çevirdiler. 'Canımı yakıyorsun' dediğimde 'yansın' diyerek gözaltı aracına bindirdiler."

Polislerin her zaman kadınlara ve gençliğe yönelik ayrı bir şiddet gösterdiğini belirten Ayan, polislerin kadınlardan ve gençlikten ayrı bir korkuları olduğunu savundu. Başörtülü kadını kelepçeleyenlere soruşturma açılırken diğerleriyle ilgili hiç bir polise soruşturma, yasal işlem başlatılmadığına dikkat çeken Ayan, "Bu bir nevi iktidarın korkusu. Kolluk kuvvetlerini kullanarak üzerimize orantısız bir güç uyguluyorlar. Özellikle üniversitelere gençlere kadınlara yapıyorlar." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Polis şiddetine maruz kalan kadın: İktidarın korkusu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER