Picasso'nun eserleri Antalya'da

Dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Picasso'nun eserleri, Antalya Kültür Sanat'ta sergileniyor.

Picasso'nun eserleri Antalya'da

Dünyaca ünlü İspanyol sanatçı Picasso'nun eserleri, Antalya Kültür Sanat'ta sergileniyor. Sanatçının Kadınlar ve Boğalar isimli eserlerinin tamamı Antalya Kültür Sanat'a özel olarak ilk kez Avrupa dışına çıkarıldı. Antalya Kültür Sanat aynı zamanda foto muhabiri Ara Güler'in fotoğraflarından oluşan Işık ve Tarih konulu eserlerini de beğeniye sunuyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nın (ATSO) kurduğu Eğitim Araştırma ve Kültür Vakfı çatısı altında hayata geçirilen Antalya Kültür Sanat, 54 yapıttan oluşan zengin bir Picasso sergisine ev sahipliği yapacak. Picasso'nun 1929 ve 1964'te arasındaki gravür ve seramik çalışmalarından oluşan "Picasso: Kadın ve Boğa – Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler" sergisi 17 Eylül'den itibaren ziyaret edilebilecek.

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi koordinatörlüğünde düzenlenen, küratörlüğünü Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Kültürel Tanıtım Direktörü Mario Virgilio Montanez Arroyo'nun üstlendiği sergiye Cervantes Enstitüsü de katkıda bulundu. Sergi 28 Şubat 2016'ya kadar açık kalacak. Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Kültürel Tanıtım Direktörü Mario Virgilio Montanez Arroyo, Antalya ile Malaga kentinin benzer özelliklere sahip olduğunu söyledi. İklim ve turizm faaliyetleri açısından benzer olan bu kentte Picasso'nun eserlerini sergilemekten mutluluk duyduklarını ifade etti. Sergilenen eserlerin Picasso'nun koleksiyonundan özel olarak seçildiğini söyledi.
Montanez Arroyo, sergi için Picasso Vakfı, Picasso Evi Müzesi Koleksiyonu'ndan derlenen gravürlerin sanatçının klasisizm, kübizm ve gerçeküstücülüğü birleştirdiği ve dönüştürdüğü yarım asırlık ışıltılı yaratım serüvenini panoramik bir bütünlük içinde sunduğunu belirtti.

Montanez Arroyo sergide, Picasso'nun 20. yüzyılın en büyük sanatçısına dönüştüren durmak bilmez arayış, farklı konuların gerçekçi betimlemelerinden kübist ve sürrealist yorumlarına uzanan gravür ve seramiklerle göz önüne serildiğini aktardı. Picasso'nun gravürlerinde boğa güreşçileri ve boğalar da önemli yer tuttuğuna da değinen Montanez Arroyo Málaga'da geçen çocukluğu sırasında, boğa güreşlerine meraklı olan babası tarafından bu dünyayla tanıştırılan Picasso'nun 1899'da ilk gravürü El Zurdo'dan itibaren, son yıllarına dek bu temayı işlemeyi sürdüğünü hatırlattı. Arroyo Antalya'da sergilenen eserlerde, Picasso'nun özgünlüğüne dikkat çekerken yoğun ve en eski tutkularından ilham aldığını söyledi. Drama ile saygının, büyülenme ve özgürlüğün, denge ile dinamizmin en beklenmedik şekillerde harmanladığını kaydetti.

Picasso: Kadın ve Boğa - Doğduğu Evden Gravürler ve Seramikler sergisi, 28 Şubat 2016'ya kadar Antalya Kültür Sanat'ın 3. ve 4. katında görülebilecek. Antalya Kültür Sanat, Salı'dan Pazar'a her gün 10:00 ile 18:00 saatleri arasında Perşembeleri ise saat 20:00'ye dek açık olacak.

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'in Işık ve Tarih konulu fotoğrafları da Picasso'nun eserleriyle aynı anda sergilenecek. Bu sergide Ara Güler'in imzasını taşıyan 40'a yakın fotoğraf yer alıyor. 17 Eylül 2015 – 28 Eylül 2016'de gezilebilecek sergide Antalya Kaleiçi ve sahil şeridinin yanı sıra şehrin yakın çevresinden, Kaş, Patara, Xanthos, Myra, Pınara, Side ve Perge'den görüntüler yer alıyor.

Serginin açılışında konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin ise bu sergi ile Antalya'nın kültür birikimine katkı sağladıklarını söyledi. Bu serginin açılışını yaptıkları için büyük bir mutlu olduklarını aktaran Çetin, son terör olayları nedeniyle sevinçlerinin gölgede kaldığını ifade etti. "20. yüzyılın tartışmasız en büyük sanatçısı Picasso'yu ilk kez bu boyutta, özgün bir sergiyle Antalya'da konuk ediyoruz." diyen Çetin, Picasso Evi Müzesi ve Picasso Vakfı işbirliğiyle açtıkları sergiyle Antalya Kültür Sanat, daha ilk büyük sergisiyle şimdiden dünya kültür sanat haritasına önemli bir giriş yaptıklarını söyledi. Çetin, "Picasso'yla eşzamanlı olarak yine uluslararası çapta büyük bir ismi, Antalya'ya gönül vermiş çok değerli bir fotoğraf ustasını konuk ediyoruz; Ara Güler. Onun olağanüstü gözüyle yakaladığı, bir tarihçi titizliğiyle belgelediği Antalya görüntüleri ve çevresindeki ören yerlerinin izleri eminim hepimizi farklı duygulara sürükleyecek." şeklinde konuştu.

Yapılan kısa açılış konuşmasının ardından katılımcılar ve basın mensupları sergiyi gezdi. Meraklıları Picasso'nun eserlerini yakından inceleme şansı yakaladı.


CİHAN
<< Önceki Haber Picasso'nun eserleri Antalya'da Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER