6,4 milyar dolarlık soru yine cevapsız

Piyasa, Merkez Bankası rezervlerindeki 6,4 milyar dolarlık sert düşüşü konuşuyor. TL'nin yabancı para birimlerine mukabil kaybı artarken, Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, 22 Mart Cuma günü yaşanan şoktan üç gün sonra konuştu. Ancak dövizdeki ani artışın sebeplerine ve net rezervlerin 21,8 milyar dolara kadar inmesine dair herhangi bir değerlendirmede bulunmadı.

Berat Albayrak'tan şiveli dolar konuşması: Gara gara düşünüyorlar

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Doların 5,84 TL’ye kadar yükseldiği 22 Mart Cuma gününden bu yana sessiz kalmayı tercih eden Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya üç gün sonra konuştu. 

Ancak “Döviz rezervleri ne oldu da iki haftada 6,4 milyar dolar azaldı?” sorusunu yine cevapsız bıraktı.  

AA’ya mülakat veren TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, dövizdeki ani artışın sebeplerine ve  net rezervlerin 21,8 milyar dolara kadar inmesine dair herhangi bir değerlendirmede bulunmadı. 

BAŞKAN DA ZIMNİ OLARAK KABUL ETTİ

Çetinkaya 6,4 milyar dolarlık düşüşü telaffuz etmese de son iki haftada döviz sattıklarını şu sözlerle teyit etti: “Brüt rezervlerle ilgili dönem dönem dalgalanmalar yaşanması olağandır. Sıra dışı bir durum söz konusu değil. Rezerv gelişmelerinin orta vadeli trendlerle takip edilmesi daha sağlıklı analizlere imkân tanır."

Çetinkaya’nın bu sözleri piyasada, “Merkez Bankası ‘evet döviz sattık. İleride döviz almaya 
devam edeceğiz’ demek istiyor.” şeklinde yorumlandı.

ABD Doları 22 Mart Cuma günü TL'ye mukabil yüzde 5'ten fazla değer kazandı. Dolar 5,84 TL'ye kadar yükseldi.

YÜZDE 6 ARTIŞTAN SONRA KÂR SATIŞLARI

Dolar ve euronun yüzde 6’ya yakın prim yapması sebebiyle yatırımcı için kâr fırsatı yakaladı. Haftanın ilk işlem gününde bir miktar kâr satışları görüldü. Kâr satışlarının etkisi ile dolar/TL ile euro/TL yüzde 2 geriledi.  

Türkiye saati ile 12:24’te dolar 5,65 TL’den, euro 6,40 TL’den satılıyor. Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi yüzde 0,3 değer kaybı ile 99 bin 462 puanda. 

İstanbul Kapalıçarşı’da altın fiyatları 22 Mart Cuma gününe kıyasla yüzde 1,5 düştü. Çeyrek altın 394,6 TL’den satılırken, altının gramı 240,1 TL.

Döviz büfeleri gün içindeki ani iniş ve yükseliş sebebiyle fiyat belirlemekte zorluk çekiyor. 

PİYASA DİKEN ÜSTÜNDE

Uzmanlar Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’ü teslim almakta ısrar etmesi halinde ABD’nin müeyyide uygulayacağına işaret ederek, “Piyasalar diken üstünde. Cuma gününe göre biraz gerilese de dövizin artık 5,54 TL altına inmesi zor. Türkiye’nin risk primi de yükseliyor.” değerlendirmesinde bulunuyor.   

<< Önceki Haber 6,4 milyar dolarlık soru yine cevapsız Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER