[ANALİZ] Dolar 5,84 TL'ye niye yükseldi?

Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak iki gün önce Trabzon'da Orta Anadolu şivesi ile "Dolar alanlar gara gara düşünüyorlar." demişti. Dolar iki gündür yükseliyor. 22 Mart Cuma günü dolar tek kelime ile uçtu. Sabah saatlerinde 5,46 TL olan dolar önce 5,50 TL duvarını aştı ve öğle saatlerinde 5,60 TL'ye kadar yükseldi. Dolar akşam saatlerinde 5,84 TL'yi buldu. Euro 6,60 TL'ye yaklaştı. Borsa yüzde 3,45 düştü. "Seçimden sonra dolar artacak" ve "ABD, S-400 füzelerinde ısrar eden Türkiye'ye müeyyide uygulayacak" endişeleri ile dolar talebinde patlama var.

Berat Albayrak'tan şiveli dolar konuşması: Gara gara düşünüyorlar

SAMANYOLUHABER  | ANALİZ- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Hazine Bakanı Berat Albayrak’ın Orta Anadolu şivesi ile sarfettiği, “Dolar alanlar gara gara düşünüyor.” sözlerinin mürekkebi kurumadan döviz piyasası altüst oldu. Dolar ve euro uçtu, Borsa İstanbul (BİST) çakıldı. 

22 Mart Cuma günü ABD Doları 6 TL'ye yaklaştı, euro 6,50 TL'yi aştı. Türk Lirası'nın (TL) günlük kaybı yüzde 6,5. BİST 100 endeksi de yüzde 3,5 düştü. Altın fiyatları yükseldi.  

Döviz piyasası en hareketli günlerinden birini yaşıyor. Dolar 22 Mart Cuma günü sabah saatlerinde 5,58 TL'ye kadar yükseldi. Gün sonunda dolar 5,84 TL oldu.

DOLAR 5,84 TL'YE ÇIKTI

22 Mart Cuma günü sabah saatlerinde 5,46 TL’den satılan dolar ilerleyen dakikalarda hızla yükseldi ve 5,57 TL’yi aştı. TL’nin dolara mukabil kısa sürede kaybı yüzde 2’ye yaklaştı. 

Dolar öğleden sonra 5,60 TL'yi de gördü. Gün sonunda BİST'te satış dalgası yaşanırken dolar dolu dizgin yükseldi. Akşam saatlerinde dolar 5,84 TL'den satıldı. TL'nin dolara mukabil günlük kaybı yüzde 6,5. 


Dolar 22 Mart Cuma akşamı Türkiye'de piyasa kapalı iken yükselmeye devam etti. 1 dolar 5,85 TL'nin eşiğine geldi. TL'nin günlük kaybı yüzde 6,5. 

Bir başka ifade ile 100 liranın alım gücü bugün 93,5 liraya indi. Dolar/TL kurundaki bir günlük artış 40 kuruşu buldu. 

EURO 6,30 TL OLDU, BORSA SERT DÜŞTÜ

Euro sabah saatlerinde 6,22 TL’den 6,31 TL'ye, yarım dolar+yarım euorodan teşkil edilen sepet kur 5,84 TL'den 5,92 TL’ye yükseldi. Euro gün sonunda 6,58 TL'ye tırmandı. TL'nin euroya karşı kaybı yüzde 5,5.  

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi yüzde 3,4 değer kaybederek 100 bin puanın altına indi.


ALTIN FİYATLARI: ÇEYREK 412,4 TL, CUMHURİYET 1.662 TL
 
Altın fiyatlarının belirlendiği İstanbul Kapalıçarşı’da altının gram fiyatı yüzde 7,16 artarak 251 TL oldu. 

Çeyrek altın 412,4 TL’den, yarım altın 824 TL'den ve Cumhuriyet altını 1.662 TL’den satılıyor. Reşat altın olarak bilinen Osmanlı altını ise 1.616 TL'den satıldı. 

Doların düşmesini gerektiren bir dönemde bugünkü sert yükseliş piyasayı daha da endişelendirdi. 

FED "FAİZ ARTIRMAYACAĞIM" DEDİĞİ HALDE TL DÜŞÜŞTE

20 Mart Çarşamba akşamı ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar faiz artırmayacağı mesajı vermesi TL’yi rahatlacak bir gelişme olarak yorumlanmıştı. 

İlk saatlerde dolar yüzde 1'in üzerinde düşerek 5,48 TL’den 5,40 TL'ye kadar geriledi. Ancak kur bu seviyelerde tutunamayarak yeniden yönünü yukarı çevirdi. 

Lira dün gelişen piyasa para birimleri arasında da en fazla değer kaybeden para oldu.

Merkez Bankası verilerine göre Türkiye'de bankalarda döviz tevdiat hesapları 15 Mart'ta 175,8 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı. "Dolar seçimden sonra daha da artacak." endişeleri dolara talebi artırıyor.

BANKALARDA DÖVİZ HESAPLARINDA REKOR: 175,8 MİLYAR DOLAR

Dolara dönük artan talebin kurdaki yükselişte etkili oldu. 

Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan veriye göre döviz tevdiat hesapları (DTH) 15 Mart haftasında 4 milyar dolar artışla 175,8 milyar dolara yükseldi.

Hem hane halkı hem de kurumların elindeki döviz tutarı tarihin en yüksek seviyesine çıkmış oldu. 

Vatandaş aralıksız beş aydır döviz almaya devam ediyor. Döviz tevdiat hesapları toplam mevduatın yüzde 50'sini aşarak 175,8 milyar dolar ile yeni bir rekor kırdı.

ABD İLE YENİ BİR AĞUSTOS KRİZİ FELAKET OLUR

ABD'nin Türkiye'ye Rus S-400 hava savunma sistemlerinde ısrar etmesi halinde müeyyide uygulayacağına dair sert mesajlar döviz piyasasında tansiyonu yükseltti. 

Krizin devam ettiği bir dönemde ABD'nin "S-400'ü teslim alacaksanız F-35 taarruz uçaklarını vermiyorum." muhtırası vermesi piyasada yeni bir depreme sebebiyet verebilir.  

TRUMP İKİ TWEET ATTI, TÜRKİYE KRİZE GİRDİ

2018 yılı ağustos ayında ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'de tutuklu Pastör Andrew Brunson'ın serbest bırakılması için attığı iki tweet, Türkiye'yi kur şoku ile karşı karşıya getirmişti. 

Dolar bir ayda yüzde 35 artmış, akabinde Türkiye ekonomik kriz tüneline girmişti.

Döviz fiyatları ani yükselince İstanbul Tahtakale'de döviz büfeleri fiyat tabelalarını dakika dakika değiştirmek mecburiyetinde kaldı.

“FIRSAT BULDUKÇA DOLAR ALIYORLAR”

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı Özlem Derici Şengül, kurda en ufak bir gevşeme olduğunda hem şirketler hem de hane halkının dolar biriktirdiğine işaret etti. 

Şengül, "Bu durum da kuru aşağı getirmekte elimizi zorlaştırıyor. Beklentiler çok önemli, beklentiler sanki bozulmuş gibi görülüyor." değerlendirmesini yaptı.

TL'NİN DEĞER KAYBETMEMESİ SÜRPRİZ OLUR

İsminin açıklanmasını istemeyen bir bankacı, "2018 yılı ağustos ayındakine benzer bir hava var. Her an herşey olabilir endişe hâkim. Bugün dolar soran müşteri sayısı çok fazla. TL'nin değer kaybedeceği o kadar aşikâr ki bu saatten sonra kaybetmemesi sürpriz olur." değerlendirmesinde bulundu. 

Aynı bankacı fiziki dolar bulmakta yer yer zorluk çekildiğini de aktardı.

<< Önceki Haber [ANALİZ] Dolar 5,84 TL'ye niye yükseldi? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER