Normalleşmek isteyen Türkiye'nin ilk sinyali CHP'den

'Proje' olarak nitelenen sulh ceza hakimlikleri'nin kaldırılması için kanun teklifi hazırladı.

Normalleşmek isteyen Türkiye'nin ilk sinyali CHP'den

CHP, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından ‘proje' olarak nitelenen sulh ceza hakimlikleri'nin kaldırılması için kanun teklifi hazırladı.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş'ın hazırladığı teklifin gerekçesinde, bu hakimliklerin ‘iktidarın sopası' olarak kullanıldığına işaret edildi. Söz konusu hakimliklerin kurulduğu günden bu yana birçok sorunu da beraberinde getirdiği belirtildi. Geçen yıl sulh ceza mahkemelerinin kaldırıldığını, yerine de az sayıda sulh ceza hâkimi atandığı belirtilen gerekçede şöyle denildi: “İstanbul Adliyesi'nde kanun uyarınca 38 adet sulh ceza mahkemesi kaldırılmış, yerlerine sadece 6 adet sulh ceza hâkimi atanmıştır. Eskiden tutuklanması talep edilen kişi 38 hâkimden birinin önüne çıkarken, şimdi 6 hâkimden birinin önüne çıkması ihtimali var. Eski sistemde sulh ceza mahkemesi hâkiminin kararına itiraz edildiğinde itiraz, 55 asliye ceza hâkiminden birisi tarafından karara bağlanıyordu. Oysa yeni sistemde bu 6 sulh ceza hâkiminin birisinin verdiği karara itiraz edildiğinde diğer beş hâkimden birisi karar verecek. Görüldüğü gibi eski sistemde, iktidarın, bir karar çıkarmak istemesi durumunda etkilemesi gereken hâkim sayısı 93 iken, yeni sistemde bu sayı 6'ya düşmüştür. Bu kanun teklifimizle bu hâkimlikler nedeniyle mağdur olmuş veya mağdur duruma düşebilecek vatandaşların mağduriyete uğramasının önünün kesilmesi amaçlanmıştır. Kamuoyunda ‘iktidarın sopası' olarak nitelendirilen bu hâkimliklerin kaldırılması adil yargılama hakkının tesis edilmesi konusunda toplumda güven duygusunun artmasına sebep olacaktır.”

Seçim barajı yüzde 5'e çekilsin

CHP, bir diğer kanun teklifinde yüzde 10'luk seçim barajının yüzde 5'e düşürülmesini istedi. CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi imzasıyla Meclis Başkanlığı'na sunulan teklifin gerekçesinde, “Türkiye'deki yüzde 10'luk baraj, milli iradenin Meclis'e tam yansımaması sonucunu doğurmaktadır. Yüzde 5'lik baraj ile temsilde adalet ilkesine işlerlik kazandırılmakta, küçük partilerin Parlamento'ya girmesinin önü açılarak farklı düşüncelerin Parlamento'da temsili sağlanmaktadır.” ifadelerine yer verildi.
ZAMAN
<< Önceki Haber Normalleşmek isteyen Türkiye'nin ilk sinyali CHP'den Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER