Mültecileri iş piyasasına kazandırmak için devlet işletmelere yardım etmeli


Mültecilerin iş piyasasına adapte edilmeleri konusu siyasileri meşgul ederken en ilginç teklif Alman Aile Şirketleri Birliği (Familienunternehmerverband) Başkanı Lutz Goebel'den geldi. Rheinische Post gazetesine konuşan Goebel mültecileri iş piyasasına kazandırmaları için devletin işletmelere yardım etmesini istedi.

Merkezi Berlin'de olan orta ölçekli işletmeleri temsil eden Aile İşletmeleri Birliği Başkanı mültecilerin dil kursu ve meslek eğitimini aile şirketlerinin üstlenebileceğini belirterek, devletin bunu yapan şirketlere eğittikleri mülteci başına ayda bin Euro vermesini talep etti.

Meslek eğitimi verilirken uzun süre işletmelerde staj yapabileceklerini, bu süre içerisinde devletin işletmelerden asgari ücret (Mindestlohn) şartı aramamasını söyledi. Makina/Motor üreticisi Henkelhausen Grubu'nun sahibi Goebel Suriyeli bir mühendisinde burada oto tamircisi olarak çalışamayacağına dikkat çekti. Goebels devletin gayreti kadar mültecilerinde uyum için gayretli olmasını beklediklerini söyledi.

Burada kalmak isteyen mültecilerin dil seviyesi ve eğitim ya da meslek eğitiminin ilerlemesi gerektiğini dile getiren Goebels, bu başarılara göre mültecilere puan verilmeli ve topladığı puana göre burada kalması ve ailesini getirmesinin yolunun açılması uygulamasına geçilmesini istedi. Haksızlık olmaması için yerli halka da bunun uygulanabileceğini vurgulayan Goebel, gerekiyorsa gelir vergisinden feragat edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Örnek olarak ise Hartz IV alan ailelerin çocuklarının aldıkları eğitimin yüksekliğine göre devletin bu ailelere geçici dahi olsa vergi muafiyeti getirebileceğini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Mültecileri iş piyasasına kazandırmak için devlet işletmelere... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER