Mülteci akını Almanya'da koalisyon krizine yol açtı


Almanya'ya sığınmacı akınını durduramayan federal hükümet krize girdi. Hıristiyan Birlik Partileri CDU/CSU, mültecileri Almanya'ya almadan sınırda oluşturulacak transit bölgede tutma konusunda anlaşmaya vardı. Transit bölgeye karşı çıkan SPD bunu "Tutukluluk bölgesi" olarak niteledi. SPD Seyahat Merkez'i kurulmasını teklif etti.

Mülteci krizi nedeniyle zor günler geçiren federal hükümette, ortakları arasında görüş ayrılığı artıyor. Mülteci krizi gündemiyle hafta sonu bir araya gelen Hıristiyan Demokrat Partiler CDU/CSU ve Sosyal Demokrat Parti (SPD) arasında anlaşmaktan öte fikir ayrılıklarının arttığı ifade edildi.

Uzun süre sığınmacı politikasında ortak bir çizgide buluşamayan CDU ve CSU'nun, mültecileri Almanya'ya almadan sınırda oluşturulacak "Transit bölgede" tutma konusunda anlaşmaya vardılar ve SPD'ye baskı yapmaya başladılar.

CDU ve CSU hazırladıkları strateji belgesinde transit bölgenin kurulmasını kararlaştırdı. CSU Federal Meclis Grubu Başkan Gerda Hasselfeldt, SPD'nin transit bölgeye karşı duruşunu değiştirmesi gerektiğini söyledi.

Alman toplumunun sığınmacıları kabul ve uyumu konusunda kapasitesini aştığını ileri süren CDU/CSU Grubu İç Politika Sözcüsü Stephan Mayer ise, SPD'nin biran önce federal hükümet ortaklarıyla anlaşmaya varmasını istedi.

Merkel'in uzun aradan sonra CSU'nun teklifine "evet" demesinden memnun olduğunu söyleyen CSU Başkanı ve Bavyera Başbakanı Horst Seehofer "CDU İle ortak bir stratejinin belirlenmesi beni mutlu etti. Merkel ile parti grubuna ziyaret edip ve kamuoyu önüne çıkacağım. Bunun mülteci sayısının sınırlandırılması konusunda ülke geneline güçlü bir mesaj olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı. Seehofer, perşembe gününe kadar SPD ile anlaşmayı umduklarını kaydetti.

SPD'DEN TALEPLERE RET: TRANSİT BÖLGE İNSANI DEĞİL

CDU ve CSU'nun transit bölge teklifini "insanı değil ve anayasa normlarına aykırı" diyen SPD Genel Başkan Yardımcısı Ralf Stegner, "Bu uygulanamaz bir teklif, SPD acil çözüm olarak sığınmacıların transit bölgelerde tutulmasını kesinlikle reddediyor." dedi.

Merkel'i transit bölge fikrinin ikna etmemesine rağmen CSU ile krizi aşmak için onay verdiğini iddia eden SPD Grup Başkanvekili Hubertus Heil, CSU'nun tekliflerinin sembolik siyasi çözüm olduğunu ve akıllı ve sağduyulu çözüm olmadığını dile getirdi.
Maas'dan 'Seyahat Merkezi' teklifi geldi

Federal Adalet Bakanı Heiko Maas (SPD), CDU/CSU'nun transit bölge fikrini 'tutukluluk bölgesi' olarak nitelendirerek bunun yerine gelen sığınmacıların oluşturulacak Seyahat Merkezleri'ne alıp kayıt edilmesini önerdi. Bakan Maas, "Almanya'nın sınırlarında toplu tutukluluk hali çözüm değil daha fazla sorun oluşturacaktır." dedi.

CSU'nun ısrar ettiği transit bölgede mültecilerin Almanya'ya alınmadan tutulması ve iltica hakkı olmayanların ülkeye alınmadan geri gönderilmesi öngörülüyor.koalisyon-krizine-yol-acti-1930049.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Mülteci akını Almanya'da koalisyon krizine yol açtı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER