MİT TIR'ından tutuklanan tümgeneral tahliye edildi


İstanbul'da MİT TIR'larıyla ilgii soruşturmada tutuklanan Tümgeneral İbrahim Aydın tahliye edildi. Tuğgeneral Hamza Celepoğlu ve emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun ise tutukluluğunun devamına karar verildi.

Soruşturma kapsamında geçen ay tutuklanan üç askerin aylık tutukluluk incelemesi yapıldı. İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek, tutukluluğa ilişkin soruşturmayı yürüten Başsavcıvekili İrfan Fidan'dan görüş istedi. Fidan da Celepoğlu ve Cihangiroğlu hakkında suçun vasfı, delillerin tamamen toplanmamış olması gerekçesiyle tutukluluklarının devamı yönünde görüş belirtti. İbrahim Aydın hakkında ise delillerin büyük oranda toplandığını belirten Fidan, tahliyesini talep etti.

İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği'ndeki incelemeye tutuklu komutanların avukatları katıldı ve savunma yaptı. Aydın'ın avukatı Ramazan Bulut, müvekkilinin o dönem Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı olduğunu hatırlattı. Hukuki yanılma olduğunu savunan Bulut, bu birimin doğrudan genel komutanlığa bağlı olduğunu, taşradaki istihbarat birimleri ile astlık üstlük ilişkisi bulunmadığını kaydetti. Müvekkilinin bu olayla ilgili birçok hususu aydınlattığını savundu.

Emekli Albay Burhanettin Cihangiroğlu'nun avukatı Harun Taşkın da müvekkilinin o dönem mühimmatın incelendiği kriminal dairesinin başkanı olduğunu hatırlattı. Adana'dan gönderilen mühimmatla ilgili üst komutanlara ve silsile halinde dönemin İçişleri Bakanı Seyfullah Hacımüftüoğlu'na bildirildiğini belirtti. Bakanın da bizzat müvekkiline prosedürü uygulamalarını söylediğini ifade etti.

Celepoğlu'nun avukatı Vural Ergül de müvekkili hakkında aynı konuyla ilgili Adana'daki soruşturmada takipsizlik verildiğini hatırlattı. Ergül, takipsizlik verilen dosyaya bu kez müvekkilinin bir gizli tanık ifadesiyle tutuklandığını ifade eden Ergül, müvekkiline gözaltındayken Şefkat Tepe adlı diziyi izleyip izlemediği gibi gülünç sorular sorulduğunu söyledi.

Hakim İslam Çiçek, devletin gizli kalması gereken bilgilerini askeri casusluk maksadıyla temin etme ve açıklama, darbeye teşebbüs ile silahlı terör örgütü kurma ve yönetme suçlarından tutuklanan Celepoğlu ile Cihangiroğlu'nun tutukluluğunun devamına karar verdi. Savcının da tutukluluğa devam yönünde görüş belirttiğini bildiren hakim, kararına gerekçe olarak delillerin tam toplanmamış olmasını, suçun ağırlığı ve iki komutanın eylemlerdeki aktif rollerini gerekçe gösterdi.

İbrahim Aydın yönünden ise delillerin büyük oranda toplandığı, suçun şüpheli lehine değişme ihtimali bulunduğu, eylemlerdeki rolü ve savcının da tahliye istemesi gerekçesiyle tahliyesine karar verildi. Aydın için yurt dışına çıkış yasağı kondu.
Üç komutan da 30 Kasım'da tutuklanmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber MİT TIR'ından tutuklanan tümgeneral tahliye edildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER