MEB skandalının faturası yine vatandaşın sırtına binecek

AYM’nin dershanelerin kapatılmasını iptal eden kararına rağmen bakanlığın yasağı sürdüreceği iddiaları tazminat davalarını gündeme taşıdı.

MEB skandalının faturası yine vatandaşın sırtına binecek

Eğitimciler bu davalar sonucu bakanlığın devlet hazinesini milyonluk zarara uğratacağına dikkat çekiyor.
Bakanlık hazineyi dershaneler konusunda milyonluk zarara uğratacak

Bugün'den Fatma Eren'in haberine göre, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) dershaneleri kapatan yasayı iptal etmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) yasağı sürdüreceği iddiaları tazminat davalarını gündeme getirdi. Eğitimciler, bakanlığın devletin hazinesini milyonluk zarara uğratacağına vurgu yaptı.

2015-2016 eğitim yılında LYS ve TEOG sınavlarına dershaneyle hazırlık hakkından yararlanması engellenen öğrenciler önce AYM'ye, sonra da AİHM'e ‘eğitim hakkının ihlali’ gerekçesiyle başvurabilecek. AYM kararının uygulanmaması halinde, Türkiye aleyhine yüzbinlerce ihlal davası açılabilecek.

BELİRSİZLİK KOLEJ TERCİH ETTİRDİ

Anadolu Eğitim Sendikası Genel Başkanı Cansel Güven: Bu işi ticaret anlamda risk almış kuruluşlar dava süreçlerine başlayacaktır. Dosyaları çok güçlü, davalar açacaklarını duyuyorum. Bu tarz tazminatlar bizim vergimizle karşılanacak. Hazineden milyonluk ödemeler yapılacak. Bildiğin zarar. Zarara yol açan kişiler tarafından bunlar ödensin. Bu kararın altına imza atanlar ödesin halk niye ödüyor?

Vergilerimizle bu yapılmasın. Hukuk devletiysek bunun sorumlusu olan bürokratlar ödemeli. Bakanlık yasa taslağı hazırlamalı ve bu belirsizlik ortadan kalkmalı. Çocuğum da TEOG sınavına girdi. Yanlıştan dönülmezse çocuğumu dershane eğitimi veren bir yere taşımayı düşündüm. Yurtdışında okutmak için B planı yapanlar oldu. İnsanlar panik halinde, okullara verilen teşviklerden kolejlere kayıt yaptırdılar. Bunların zararları karşılanmalı.

MAHKEMEYE TAŞIYACAKLAR

Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe: AYM dershanelerin kapatılmasını hukuksuz buldu, eğitim hakkının engellenemeyeceğine vurgu yaparak kanunu iptal etti. MEB, AYM kararını nasıl yok sayarım derdinde. İyi niyetli olmayan adımlar atılıyor. Öğrenci, işletme, veli ve çalışanlar mağdur olmaya devam edecek. Millet bedel ödeyecek. Bazı bürokratların kişisel hatalarının bedelini koca bir geleceğe ödetmeye çalışıyorlar. MEB’in hukuk tanımaz bir hali var. Mağdur olan veliler olayı mahkemelere taşıyacak. Benim de çoğum TEOG’a hazırlanacak. Mani olacak kişilere karşı mahkemede hakkımızı arayacağız. 1 milyonun üzerinde TEOG, yaklaşık 2 milyon kişi de üniversite sınavına katıldı. Bu kişilerin haklarını aramak için mahkemeye gitmesi kaçınılmaz. Bu belirsizliğin faturası asla ödenemez. Yüzbinlerce davayla mahkemeler meşgul olacak.

HAKLAR ALINMALI

Pak Eğitim İş Sendikası Genel Başkanı Abdullah Kayışkıran: MEB, yeni yol haritasını belirlemek için uğraşıyor. AYM kararın üstünde bir karar yok. Hal böyle olunca farklı bir modeller deneyecekler. Hak mağduriyetlerinin davaları sonuna kadar takip edilecek. Verilen hakkın önüne geçilemez. Yaşanan sıkıntılar tazmin edilmeli ve haklar alınmalı.

SINAVLARA YETERİNCE HAZIRLANAMADILAR

Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca: Veliler çocuklarının geleceği için tedirgin. Herkes dershaneler yoksa ikinci bir alternatif derdindeydi. Kimi kolejlere kayıt yaptırırken kimi takviye derslere yönelmeyi planlıyordu. TEOG ve LYS'ye bu mağduriyetlerden dolayı iyi hazırlanamayan binlerce öğrenci var. Veliler ve öğrenciler bu süreçte yıprandı. Haklarını aramak için dava açarlarsa elimizden gelen desteği sağlayacağız.

ZARARLARI TAZMİN ETMEK ZORUNDALAR

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk: Bakanlık yeni bir yol haritası hazırlamalı. İptal kararı var artık bunu uzun uzadıya düşünmek gerekmez. Dershanelerin kapatılması kökünden iptal edilmiştir. Var olanlar varlığını devam ettirecek. Bu kararı sağından solundan çekiştirmek hukuku yok saymaktır. Zarara uğrayanlar dava açabilir. Davayı iç hukukumuzda kazanamaması halinde AİHM'e başvurabilirler. Hükümet mahkeme kararı doğrultusunda bu kararı uygulasın. Zararları tazmin etmek zorundalar. Bütün maddi kaybın sorumluluğu Anayasamıza uygun olmayan bu kanunu çıkaranlardadır.

DERSHANECİLERİN UMUDU 1 MİNYON 200 BİN MEZUN

MEB’in yeni yol haritasını bekleyen dershane temsilcileri, mağduriyetlerinin giderilmesini bekliyor. Yargı yoluna başvurabileceklerine vurgu yapan sektör temsilcilerinin umudu mezun 1 milyon 200 bin öğrenci

HAFTA SONLARI MEZUN GRUBU GELSİN

TÖDER Başkan Yardımcısı Ali Oğuztürk: Bakanlığın yol haritasını bekliyoruz. Öğrenci, veli, çalışan eleman ve öğretmenler yani herkes mağdur oldu. AYM’nin iptal kararını beklemiyorduk. Yatırımcılar olarak tazminat talep edebileceğimizi düşünmüyoruz. Çünkü zor bir süreç. Haklarımızı olabildiğinde gözetilerek yönetmelik çıkarılmasını istiyoruz. Sınava hazırlık kurumlarıyken liseye dönüştük. Temel liselerin mağduriyetlerin tazminatlarla değil de mezun öğrencilerin hafta sonları bize kursa gelebilmelerini umuyoruz. O zaman mağduriyetimiz giderilmiş olabilir. Bize temel lisede olanak sağlanmalı. Yeni destek rakamı olabildiğince yaygın verilmeli. Sınıf kontenjanları yüzde 30’larda sınırlandırılmalı.

İKİ UCU PİS DEĞNEK

Uğur Dershaneleri Genel Müdürü Lokman Durak: AYM dershane kararında geç kaldı. 4 ay önce bu kararı vermiş olsaydı her şey daha başka olurdu. Dershaneler yok denildi, kanun gereği bizler de dönüştük. Dershanelerin devam ederse dönüşenler mağdur olacak. Etmezse bu sefer diğerleri mağdur. Süreçten zarar görenlerin tazminat olayı hukuki süreç. Biz her şeyi yıkıp okula dönüştük. Tekrar ‘Dershane ol’ derlerse buna can dayanmaz. Herkes mağdur. 1 milyon 200 bini aşkın mezun var. Bunlar kendileri için haklı olarak dershane istiyor. Ortada bir arz talep var.

YOL HARİTASINI BEKLİYORUZ

ÖZDEBİR Başkanı Faruk Köprülü: Bakanlık yol haritası için toplantılarını yapıyor. Bizler Bakanlığın kararını bekliyoruz. Yol haritasına göre sektörde harekete geçecektir. Bir şey söylemek için çok erken.

SEKTÖR CAN ÇEKİŞİYOR

GÜVENDER Başkan Yardımcısı Eyüp Kılcı: Dershanecilerin çoğu mağdur. Borçlanan, öğrenci kaybeden, kapanan, öğretmenleri ve bina sahipleri ile uyuşmazlığa girenler oldu. Sektör maddi kayıplara uğradı. Bunların telafisini bakanlıktan isteyebilirler. Dershaneler bir buçuk yıldan bu yana can çekişiyor. Mezun öğrencilerle ilgili bakanlık adım atmalı. AYM’deki toplantıda bakanlık, tek adres olarak halk eğitim merkezlerini gösterdi. AYM kararıyla dershaneler şu anda faaliyet yapacak. Dershaneler bu mezun öğrenci grubunu alacak. Ancak bakanlık, çözüm geliştirmesi gerekirken sorumluluğu yokmuş gibi davranıyor.
<< Önceki Haber MEB skandalının faturası yine vatandaşın sırtına binecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER