Mahkeme, Beşevler'e 'MEB kampüsü' projesinin yürütmesini durdurdu


Beşevler'de bulunan ve mülkiyeti Hazine'ye ait olan eski 'Yüksek Öğretmen Okulu' arazisinin resmi kurum alanına dönüştürülmesi planı mahkemeden döndü. Ankara 8. İdare Mahkemesi, 2.5 emsal yapılaşma ile yoğunluk artışı olacağına ve söz konusu arazinin üniversiteler bölgesinde bulunması nedeniyle bu yoğunluğu kaldıramayacağına hükmetti. Mahkeme kararında, 'planın uygulanması halinde telafisi güç zararların doğabileceği' vurgulandı.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) uzun süredir gündeminde olan bakanlık merkez binası ve kampüs projesi, 1961 yılında yapılan ve bazı tarihi binalara da ev sahipliği yapan Ankara Yüksek Öğretmen Okulu Yerleşkesi'nde inşa edilmesi planlanıyor. Proje için 12.09.2014 tarihinde Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından imar planı değiştirilerek yoğunluğu ve emsali artırılan 65 bin hektarlık alanda tarihi binaların yanı sıra binlerce ağaç da bulunuyor. Projenin devasa inşaat alanı ile Beşevler bölgesinde ciddi bir trafik yoğunluğunun artacağı gerekçesiyle, Mimarlar Odası Ankara Şubesi dava açmıştı.

"UYGULANMASI HALİNDE TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR DOĞABİLİR"

O davada Bilirkişi Heyeti yüksek yapılaşma koşullarıyla trafik yoğunluğunun artacağını da vurguladı, projenin imar planlarına aykırı olduğunu tespit etmişti. Ankara 8. İdare Mahkemesi de bilirkişi raporu doğrultusunda planın iptal edilmesine hükmetti. Mahkeme kararında, yapılan planın 'teknik ve verilerle desteklenmediği', 'şehircilik ilke ve esaslarına', 'kamu yararına' ve 'hukuka' uyarlılık bulunmadığı vurgulandı. Planla kent bütünlüğünün bozulacağı kaydedildi. Kararda, "Dava konusu işlemin düzenleyici işlem niteliğindeki plana ilişkin olması nedeniyle uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zararların doğabileceği açıktır." ifadelerine yer verildi. Ayrıca "Açıklanan nedenlerle hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca yürütülmesinin durdurulması" oy birliğiyle kabul edildi.

"GÖKÇEK, BEŞEVLER'E 2.5 EMSALLE YAPI YAPAMAYACAK"

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, mahkemenin kararını 'sevindirici' bulduğunu söyledi. Candan, "Biz o emsal ve yoğunluk artışıyla bölgenin bu yükü kaldıramayacağını söylemiştik. Orası üniversiteler bölgesi, bu kadar büyük bir trafik ve inşaat yoğunluğu bölgeyi kilitler. Bilirkişi de mahkeme de bizim gibi düşünmüş olacak ki planın yürütmesini durdurdu. Artık Melih Gökçek, 2.5 emsal serbest yapılaşma koşuluyla o bölgeye yapı yapamayacak." diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Mahkeme, Beşevler'e 'MEB kampüsü' projesinin yürütmesini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER