Leyla Zana, yeniden yemin için TBMM'de anons edilmedi


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nun 11. birleşimi açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın yönetiyor. 'Yeni dönemin ülkeye millete ve demokrasiye hayırlar getirmesini' temenni eden Aydın, uzlaşı vurgusu yaptı.

HDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım, yemin için kürsüye davet edildi. Neden yemin etme törenine gelmediğini açıklayan Yıldırım, Doğu ve Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasaklarını eleştirdi. Ancak TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, bu duruma mühadale ederek, "Yemin etmeyenler yasama faaliyetlerine katılamaz." dedi. Yıldırım, daha sonra yemin etti. Yemini kabul edilmeyen HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın ise yemin için kürsüye anons edilmemesi dikkat çekti. TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, daha sonra gündem dışı konuşma için üç milletvekiline söz verdi.

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, yemin metnini okumadan önce Kürtçe; "Bi Hevîya Aşîtî Kî Bi Rûmet Û Mayînde" (Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla) demişti. Zana, yemin metnindeki "Büyük Türk milleti" sözleri yerine "Büyük Türkiye milleti" ifadesini kullanmıştı. Bu sebeple Zana'nın yemini geçersiz sayılmıştı. Zana, 2011 seçimlerinin ardından ettiği yeminde de "Büyük Türkiye milleti" ifadesini kullanmış, yemin geçerli sayılmıştı. CİHAN
<< Önceki Haber Leyla Zana, yeniden yemin için TBMM'de anons edilmedi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER