İzmir kişibaşına düşen atık su arıtma miktarıyla Türkiye birincisi


İzmir, Avrupa Birliği (AB) standartında atık su arıtma sayısı ve kişibaşına düşen arıtma miktarıyla Türkiye birincisi oldu. İlde AB standartında arıtılan yıllık kişibaşına atık su miktarı 69.1 metreküpe ulaşırken bu miktar İstanbul'da 34.1, Ankara'da 6.4 metreküpte kaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) bütün belediyelere uyguladığı son Belediye Atık Su İstatistik Anketi'nin sonuçlarına göre İzmir, AB standartında arıtma sayısı, kişibaşına düşen atık su arıtma miktarı ve arıtım oranıyla Türkiye'de ilk sırada yer aldı. 604 atık su arıtma tesisinin faaliyet gösterdiği ülkede İzmir, 54 tesisle ilk sırada yer aldı. Onu 41 arıtmayla İstanbul, 19 arıtmayla Ankara takip etti. Anket verilerine göre Türkiye'de AB standartında arıtım yapan toplam 92 atık su arıtma tesisi faaliyet gösterirken İzmir, 16 tesisle en çok ileri biyolojik atık su arıtma tesisine sahip il oldu. Onu 11 tesisle Antalya, sekizer tesisle Muğla ve Ankara, beş tesisle İstanbul izledi. İzmir'de, atık suyun yüzde 95,3'ü AB standartındaki tesislerde arıtılırken bu oran Kayseri'de yüzde 87,5, Bursa'da yüzde 84,5, İstanbul'da yüzde 34,1, Ankara'da yüzde 10,3 olarak belirlendi.

TÜİK verilerine göre bin 396 belediyenin hizmet verdiği Türkiye'de, 2014 yılında 4,3 milyar metreküp atık su, kanalizasyon şebekeleriyle toplanarak uzaklaştırıldı ve bunun 3,5 milyar metreküp bölümü arıtıldı. Bu miktarın yüzde 25'i fiziki, yüzde 33,2'si biyolojik, yüzde 0.2'si doğal yöntemlerle arıtılırken AB standartında arıtılan atık su oranı ise yüzde 41,6 oldu.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada Türkiye'de geniş kapasiteli arıtma yapan örnek bir belediye olduklarını söyledi. Kocaoğlu, "İzmir'de arıtılan evsel atık suyun yüzde 95,3'ünü ileri biyolojik yöntemle, yani Avrupa standartlarında arıtıyoruz. İzmir sınırlarında tüm ilçe ve beldelerimizin evsel atık su sorununu, kurduğumuz ileri biyolojik atık su arıtma tesisleriyle çözdük. İhtiyacı olan yerleşimlerde arıtma yatırımlarımızı sürdürüyoruz. Bu yıl Tire ve Mordoğan ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinin yapımına başlamayı planlıyoruz. Sırada Dikili, Foça Gerenköy, Kiraz, Selçuk, Ulucak ve Yeni Şakran arıtma tesisleri var. Ayrıca Çiğli Arıtma Tesisi'nin kapasitesini arttırmak için de çalışmalarımız devam ediyor." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir kişibaşına düşen atık su arıtma miktarıyla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER