İsveç'te Lojistik Konferansı'nda Türkiye'de yatırım fırsatları konuşuldu

İsveç'te Lojistik Konferansı'nda Türkiye'de yatırım fırsatları konuşuldu

İsveç Türk İşadamları Federasyonu (SWETURK), Litvanya Ulaştırma ve Lojistik Bakanlığı, Litvanya Demiryolları ve İsveç Ulaştırma İşletmeleri Konfederasyonu (Transportforetagen) ile "Lojistik Sektörü- Yatırım Fırsatları" konulu bir konferans düzenledi.

Lojistik alanında İsveç'in önde gelen firmaları ve liman müdürlerinin de aralarında bulunduğu 80 kadar davetlinin katıldığı bir günlük program, Stockholm City Conference Center'da yapıldı. Programda Lojistik sektöründe yeni vizyon ve fırsatların yanı sıra, Avrupa Birliği (AB) tarafında da desteklenen ve Baltık Ülkelerini Türkiye üzerinden Ortadoğu pazarına bağlaması planlanan Viking Projesi de tartışıldı.

Konferansın konuşmacıları arasında Litvanya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Arijandas Šliupas, Litvanya Demiryolları Genel Müdürü Albertaş Šimenas, Transportforetagen Genel Sekreteri Goran Arkler, Klaipeda, Södertälje, Karlshamns limanları genel müdürleri, Arturas Drungilas, Erik Froste, Mats Olsson, Kopenhag-Malmö Limanı CEO'su Johan Rostin ile DBSchenker, Green Cargo, GEFCO ve DFDS Seaways lojistik şirketlerinin üst düzey yöneticileri yer aldı. Peter Langerbeck, Ulf Sandevärn, ve İngmar İngstad'ın moderatörlüğünü yaptığı programda SWETURK Genel Sekreteri Kenan Kasımoğlu da "Türkiye'de Logisitc Sektörü ve Yatırımlar" konulu bir sunum yaptı.

Kasımoğlu konuşmasında, Türkiye'de lojistik sektörünün, otomotiv ve tekstil sektörü ile birlikte en dinamik sektörü olduğunu, son 10 yılda da yüzde 20'lik büyüme ile Gayrisafi Milli Hasılanın yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturduğunu söyledi. Bu yükseliş trendinin en belirgin olarak hava taşımacılığında görüldüğünü ve 2002'de 2,2 milyar dolar olan sektörün 2014'te yaklaşık 24 milyar dolara yükseldiğini belirtti. Price Waterhouse Coopers verilerine göre Türkiye'de lojistik sektörünün 2017 yılında 120 ile 140 milyar dolar arasında bir hacme ulaşacağının öngörüldüğünü belirtti.

Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika ile bağlantı kurmasını sağlayan stratejik konumuna da değinen Kasımoğlu, Türkiye'nin son yıllarda bu konumunu bir ekonomik kazanca dönüştürmeye başladığını söyledi. Devletin de bu alanda ciddi yatırımlar yaptığını ifade eden Kasımoğlu, transport sektörüne yatırımın devletin birinci önceliği olduğunu ve yıllık bütçenin yaklaşık yüzde 30'nun bu alana ayrıldığını söyledi. Karayollarına ve demiryollarına yapılan yatırımlardan bahseden Kasımoğlu, Türkiye'nin gelişen ekonomisi, genç ve eğitimli nüfusu ve Transport sektörüne yapılan yatırımlarla hem iş hem de yatırım için çok cazip bir ülke olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Konferans, programın sonrasında verilen akşam yemeği ve resepsiyonla sona erdi. CİHAN
<< Önceki Haber İsveç'te Lojistik Konferansı'nda Türkiye'de yatırım... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER