İsrail 40 günde 56 Filistinliyi öldürdü


Yahudiler için dinî yılbaşı olarak kutlanan 'Roş Haşanah'ın ilk gününde İsrail polisleri tarafından Mescid-i Aksa'ya yapılan baskının üzerinden 40 gün geçti. Bu süre zarfında, İsrail güvenlik güçlerinin saldırılarında toplam 56 Filistinli hayatını kaybetti, bin 500 kişi ise yaralandı.

Dün akşam sularında Batı Şeria'nın El-Halil kentinde 54 yaşındaki Haşim Yunus İzzet adlı Filistin vatandaşı, İsrail askerlerinin müdahalesi sonucu hayatını kaybetti. Filistin Sağlık Bakanlığı, İzzet'in, İsrail güvenlik güçlerinin Tel Rimeyda mahallesine attığı yoğun biber gazından etkilenerek vefat ettiğini açıkladı. Aynı gün 3 vatandaşın da İsrail askerlerinin kullandığı gerçek mermiyle yaralandığı aktarıldı. Mescid-i Aksa baskınının 40'ıncı gününde İsrail emniyet güçlerinin saldırıları sonucu, aralarında bir hamile kadınla 13 çocuğun da bulunduğu toplam 56 Filistinli öldürüldü. İhlallere tepki gösteren Filistinliler ile İsrail askerleri arasında yaşanan çatışmalarda ise en az bin 500 kişi de yaralandı.

İsrail'in farklı mekanlarda silahsız üç genç kızı öldürmesi, dünya kamuoyunda tepki toplamıştı. Ayrıca İsrail'in gerçekleştirdiği hava saldırısında, Filistinli hamile bir kadın ve 3 yaşındaki çocuğunun hayatını kaybetmesi ülkede infiale neden olmuştu.

Gelişen bu olaylar üzerine Cuma günü Gazze kent yönetimini elinde bulunduran Hamas, "Kudüs İntifadası"nı başlattığını duyurmuştu. Mescid-i Aksa baskınından şimdiye kadar yaşanan çatışmalarda 10 İsrail askerinin de öldüğü ifade edildi. İsrail'in 'üçüncü intifada' hareketinin başlayacağı endişesi ile güvenlik önlemlerini artırarak kıyı şeridindeki Filistin mahallelerine sert müdahalede bulunduğu belirtildi. Bugün itibariyle çatışmaların yoğunlaştığı Batı Şeria'da Filistinliler, İsrail askerlerinin ağır silahlarına taş, sopa ve bıçaklarla karşılık vermeye devam ediyor. Olayların dinmesi ve çatışmaların sona ermesi için BM ve Mısır öncülüğündeki Arap Birliği görüşmelere başladı. CİHAN
<< Önceki Haber İsrail 40 günde 56 Filistinliyi öldürdü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER