Yargıda neler değişecek?

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargı Reformu" toplantısıyla ilgili, "Paketteki düzenlemelerin müspet olarak değerlendirildiğini ve kabul edildiğini" bildirdi.

Yargıda neler değişecek?

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan ''4'üncü Yargı Reformu Paketi'', Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında, Başbakanlık Yeni Bina'da gerçekleştirilen Yargı Reformu Çalışma Toplantısı'nda ele alındı.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yaklaşık 3 saat süren toplantı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Toplantının uzun ve verimli bir toplantı olduğunu, 4. Yargı Paketi ile ilgili değerlendirmelerin yapıldığını belirten Ergin, ''Paketteki düzenlemeler müspet olarak değerlendirildi ve kabul edildi. Bir iki teknik redaksiyondan sonra imzaya açılacak ve parlamentoya gidecek'' diye konuştu.

Ergin, teknik konuların hallolmasının ardından paketin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılacağını ve Meclis'e gönderileceğini ifade ederek, ''Hayırlı olsun'' dedi.

Birçok konuda köklü değişiklikler getiren ve 22 maddede toplanan paketin ayrıntıları da gün yüzüne çıkmaya başladı. 4. Yargı Paketi'nde "şiddet" kriteri ön planda... Buna göre şiddet işleme, şiddeti övme ve şiddeti teşvik haricindeki eylemler suç olmayacak.

-4. YARGI PAKETİNE DAİR DETAYLAR-

Pakette "Şiddeti açıkça övmeyen veya açıkça teşvik etmeyen söz ve eylemler cezalandırılamaz" ifadesine yer veriliyor. Hakim ve savcıların uygulamadaki yetkilerini daraltacağı söylenen bu ifade ile başta KCK olmak üzere çok sayıda terör suçlusunun tahliye edilebileceği belirtiliyor.

Ancak paketin af gibi algılanmaması için bazı bariyerler de konuldu. Buna göre KCK tutuklularının serbest kalması için sadece suç işlememiş olmaları yetmeyecek. Daha önce 4'üncü Yargı Paketi kapsamında yeniden ele alınacağı ifade edilen "Vicdani Ret" hakkına ilişkin maddelerin paketten çıkartıldığı öğrenildi. Paket kapsamında uzun tutukluluk ve yargılama sürelerini kısaltacak bazı önemli düzenlemeler de hayata geçirilecek.

Düzenlemeyle, soruşturma ve kovuşturma aşamasında sanıkların en geç 30 gün içerisinde dinlenilmesi sağlanacak. Bu sürede yapılan duruşmalarda tutukluluk durumu karara bağlanacak. Soruşturma ve kovuşturma aşamasında tahliye taleplerinin duruşma dışında yapılması durumunda savcıdan görüş alınmayacak.

Türk Ceza Kanunu'nda "suçu ve suçluyu övme"ye dönük düzenlemeler de 4'üncü pakette yumuşatılıyor. Şahsın, şuçla bağlantılı olmayan kişisel özellikleri ve sözlerin cezalandırılmasına son veriliyor. Şiddete veya suç işlemeye teşvik edecek nitelikte olmayan eylemler artık suç sayılmayacak.

Paketin bu haliyle yasalaşması durumunda, terör örgütünün çağrısı üzerine de olsa, düzenlenen eylemlere poşuyla katılan bir kişi, eylem sırasında şiddete karışmadığı sürece örgüt üyesi gibi cezalandırılamayacak. Üzerinde son rötuşların yapılacağı 4. yargı paketinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi sağlanacak...

<< Önceki Haber Yargıda neler değişecek? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER