Türkiye, BM geçici üyeliğini 3. turda kaptırdı

Türkiye'nin aday olduğu 2015-2016 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliğe 3. turda yeterli oyu alan İspanya seçildi.

Türkiye, BM geçici üyeliğini 3. turda kaptırdı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2015-2016 yılları geçici üyeliği için yarışan Türkiye, New York’ta istediği sonucu alamadı. İlk iki turda yarıştığı İspanya ile gerekli olan üçte iki çoğunluğun oyunu alamayan Türkiye, son tur 60 oy alarak koltuğu İspanya'ya kaptırdı. Son turda İspanya 132 oy alarak Konsey’e geçici üye olmaya hak kazandı. 

2015-2016 yılları Güvenlik Konseyi geçici üyeliği için ‘Batı Avrupa ve diğerleri’ grubundan bu yıl sonu boşalacak olan iki koltuk için Yeni Zelanda, İspanya ve Türkiye yarıştı. BM Genel Kurul’unda yapılan ilk tur oylaması sonunda yalnızca Yeni Zelanda, üye sayısının üçte iki çoğunluğundan (128) fazlasının oyunu almayı başardı. Yeni Zelanda 145, Türkiye 109 ve İspanya ise 121 oy aldı. Bu sonucun ardından İspanya ile Türkiye ikinci tura kaldı. İkinci tur oylama sonunda İspanya 120 ve Türkiye ise ancak 73 ülkenin oyunu alabildi. BM Genel Kurul Başkanı Sam Kutesa, ikinci turdan da bir netice alınamayınca en fazla oyu alacak ülkenin kazanacağı üçüncü tura geçildiğini bildirdi. Üçüncü turda İspanya’ya BM’in 193 üye ülkesinden 132’si destek verirken Türkiye’ye 60 oy çıktı. 

BM Güvenlik Konseyi seçimleri için bir haftadır New York’ta bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’da seçimleri BM Genel Kurulu’nda izledi. 
Konsey’de ‘Batı Avrupa ve diğerleri’ grubundan Lüksemburg ile Avustralya’nın görev sürelerinin bu yıl sonunda dolaması üzerine boşalacak koltuğa, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Yeni Zelanda ile İspanya oturacak. 

YENİ 5 ÜYE BELİRLENDİ

BM Genel Kurulu’nun Ugandalı başkanı Kutesa, New York yerel saati ile 10.00 (TSİ. 17:00)' de oturumu açtı ve seçim hakkında bilgi verdi. Konuşmanın ardından BM’ye üye 193 ülke temsilcileri Genel Kurul’da oy vermeye başladı. 

BM Güvenlik Konseyi’nde bu yıl sonu süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, Güney Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un yerine, Venezuela, Angola, Malzeya, Yeni Zelanda ile İspanya oturacak. Asya-Pasifik bölgesinden Malezya, Latin Amerika ve Karayipler grubundan Venezuela, Afrika’dan Angola seçime katılan diğer aday ülkeler oldu. İlk tur seçimler sonunda Malezya 187, Angola 190 ve Venezuela 181 oy alarak Konsey için rahat bir başarı elde etti. Konsey’de Angola, Ruanda’dan, Malezya, Güney Kore’den ve Venezuela da Arjantin’den boşalacak koltuğa oturacak. 
Türkiye’nin içinde bulunduğu grup dışında diğer bölgeler için Konsey’e yalnızca birer ülke aday olmuştu. 

2008 YILINDA TÜRKİYE REKOR OYLA KONSEY’E SEÇİLMİŞTİ

Türkiye, 2008 yılında Güvenlik Konseyi için gittiği seçimde rakibi olan Avusturya ile İzlanda karşısında 151 gibi rekor oyla ilk turda birinci gelmiş ve büyük bir diplomatik zafere imza atmıştı. Türkiye 48 yıl aradan sonra yeniden BM Güvenlik Konseyi’nin geçici üyesi olmaya hak kazanmıştı. Türkiye’nin yanı sıra 2008 yılındaki BM Güvenlik Konseyi geçici üyeliği yarışında Avrusturya 133, İzlanda ise 87 oy alabilmişti. 

Konsey’in 5 daimi üyesi ile 10 geçici üyesi ülke bulunuyor. ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa’nın Güvenlik Konseyi’ne daim üye olduğu Konsey’de 10 geçici üyenin her biri 2 yıl için seçiliyor. Daimi üyelerin Konsey’de veto hakkı bulunurken geçici üyelere böyle bir hakkı bulunmuyor. 

Cihan
<< Önceki Haber Türkiye, BM geçici üyeliğini 3. turda kaptırdı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER