Taraf'ta yer alan şok MİT iddiası tepki çekti

Hukukçu ve akademisyenler, iddia edilen MİT tasarısını eleştirdi.

Taraf'ta yer alan şok MİT iddiası tepki çekti

Milli İstihbarat Teşkilatı ile ilgili şok bir iddia dikkatleri üzerine çekti. Taraf Gazetesi'nin dün sürmanşetten "Muhaberat devleti kuruluyor" başlığıyla duyurduğu habere göre MİT kanununda yeni bir düzenleme yapılıyor.  İddiaya göre, MİT'i fişleme, izleme ve operasyon gibi geniş çaplı yetkilerle donatacak yeni bir yasa taslağı hazırlandı ve bu taslak Başbakan'ın önünde duruyor. 

Tasarıda, MİT'e muhtemel iç tehditlere karşı mahkeme kararı olmadan ve hiçbir izin gerektirmeksizin operasyon yetkisi verildiği öne sürülüyor. Ayrıca psikolojik harekat adı altında verilen yetkiyle MİT'e andıçlama, karalama, ve gayrimeşru internet siteleri kurma yetkilerinin de verildiği iddia ediliyor. Haberde yer alan bir diğer iddiaya göre MİT personeli için ayrı mahkemeler oluşturulacak ve teşkilat üyeleri görev esnasında suç oluşturan eylemlerden sorumlu tutulamayacak. 

Zaman'da yer alan habere göre söz konusu iddiaya hukukçu ve akademisyenlerden tepki geldi. Uzmanlar, MİT'in bu şekilde yapılanmasının demokratikleşme, şeffaflık ve anayasal kazanımlara ters olacağını vurguladı.

Emekli Askeri Hâkim Ümit Kardaş: Demokrasinin köküne kibrit suyu demek

“Tasarı, demokrasinin köküne kibrit suyu dökmek demektir. Hukuk devletlerinde yargılama tektir. Kurumlara özel mahkeme kurulması demokrasiyi tehlikeye atar. Taslak kabul edilemez. Mevcut yasalara göre bile MİT, Jandarma, Emniyet ve ordu şeffaf değilken ‘istihbarat’ın yetkilerini artırmak, Türkiye’yi Ortadoğu ülkesi görümüne sokar.”

Prof. Dr. Ersan Şen: Tasarı, kuvvetler ayrılığı ilkesine ters

“MİT, içe değil dışa yönelik tehlikelere karşı bilgi toplamakla görevli. Operasyon yapma yetkisi yoktur. Topladığı bilgileri ilgili kurumlara aktarır. Aktardığı bilgiler bağlayıcı değildir. Şüphe ile bakılır. Başbakan’a bağlı bir kurumun hukuk denetiminden uzak ve özel bir hukuk sistemi içerisinde hareket etmesi, kuvvetler ayrılığı ilkesine ters düşer. Biz o zaman hukuk devleti diyemeyiz, polis devleti veya istihbarat devleti deriz. Tasarı kabul edildiği takdirde, korku toplumuna adım atmış oluruz.”

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan: Özel mahkeme yargı birliğini zedeler

Yargıda asker-sivil ayrımını daha çözmemişken MİT için özel bir mahkemeden bahsetmek yargı birliğini zedeler. Devlet kurumlarına alınacak personelin veya yapılacak terfilerin tek bir kurum tarafından verilen bilgiler doğrultusunda yapılması doğru olmaz. Terfilerde en çok dikkat edilmesi gereken şey liyakattir. Eğer MİT yeni tasarıya göre faaliyet yürütürse Anayasa’nın 11, 13, 20 ve 90’ıncı maddelerine göre suç işlemiş olur.”
<< Önceki Haber Taraf'ta yer alan şok MİT iddiası tepki çekti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER