Bu gerçekleşirse yer yerinden oynar!

Milli İstihbarat Teşkilatı'nı yetkilerle donatacak yeni bir yasa taslağı hazırlandı. İddiaya göre tasarı Başbakan Erdoğan'ın önünde duruyor...

Bu gerçekleşirse yer yerinden oynar!

  • Taraf'tan yine çok konuşulacak iddia
  • İddiaya göre İran ve Suriye'dekine benzer MİT'e süper yetkiler verilecek
  • Habere göre MİT sadece istihbarat toplamayacak, fişleme, izleme psikolojik istihbarat ve operasyon yapabilecek
  • 'MİT elemanları yaptıkları eylemlerden sorumlu olmayacak'
  • 'Tasarı bir gece yarısı Meclis'ten geçirilebilir'


Milli istihbarat teşkilatı kanununda yeni bir düzenleme yapıldığı, tasarının ise Başbakan Erdoğan'ın önünde olduğu belirtiliyor. İddianın sahibi ise Taraf Gazetesi. Sürmanşetten verilen haberde MİT'e İran ve Suriye gibi ülkelerdeki istihbarat örgütlerinin kullandığı fişleme, izleme psikolojik istihbarat ve operasyon yetkileri verileceği belirtiliyor

Çarpıcı iddiayı Taraf Gazetesi Sürmanşetten "Muhaberat devleti kuruluyor" diye duyurdu. 2937 sayılı Milli İstihbarat Kanunu'nda değişiklik yapılmasına yönelik taslağı Hakan Fidan, Efkan Ala ve Ulvi Canikli'nin hazırladığı belirtiliyor. 

Tasarıyla MİT'e muhtemel iç tehditlere karşı mahkeme kararı olmadan ve hiçbir izin gerektirmeksizin operasyon yetkisi veriliyor. Yurtdışı operasyon yetkisi TBMM'nin izniyle silahlı kuvvetlere veriliyorken yeni hazırlanan taslakla birlikte MİT'e yurtdışında da operasyon yetkisi verileceği belirtiliyor. İstihbarat toplama dışında, ülkeler arasında savaş sebebi sayılan operasyon yetkisi ile birçok uluslararası boyutta sıkıntının yaşanabileceği, Dünyaya da bu şekilde kanunla ilan edilen operasyon yetkisi ile birçok faili meçhul olayın kolaylıkla Türkiye'nin üzerine atılabileceği ifade ediliyor.

Taraf Gazetesi'nin detaylarını yayınladığı tasarıda dikkat çeken ayrıntılar var. Psikolojik harekat adı altında verilen yetkiyle MİT'e andıçlama, karalama, ve gayrimeşru internet siteleri kurma yetkilerinin de verildiği belirtiliyor. 

Devletin üst kademesinde görev yapan yönetici, müsteşar, genel müdür, vali, büyükelçi gibi yöneticiler de MİT'in vereceği rapor kapsamında atanacağı ayrıntılar arasında. 

Gazetenin iddiasına göre MİT söz konusu olunca temel hak ve özgürlükler rafa kalkıyor. Çünkü teşkilat her türlü kişisel veriyi temel hak ve özgürlükleri ayaklar altına alarak elde edebilecek. 

Tasarı yasalaşırsa kamu kurumları bir anlamda MİT'in emrinde olacak. Başbakan'ın önünde beklediği belirtilen tasarıyla birlikte teşkilat yapacağı harcamalarda herhangi bir izne tabi olmayacak.

Kanunla tüm kolluk yetkilerinin de teşkilat üyelerine verileceği belirtiliyor. MİT personeli için ayrı mahkemeler oluşturulacak, aynı zamanda teşkilat üyeleri görev esnasında suç oluşturan eylemlerden sorumlu tutulamayacak. 

Gazetenin iddiasına göre tasarı yoğun ülke gündeminden faydalanılarak bir gece yarısı meclisten geçirilecek.
<< Önceki Haber Bu gerçekleşirse yer yerinden oynar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER