Özel okullar: Kapatma bizi de bitirir

Hükümetin dershaneleri kapatmaya yönelik girişimine özel okulların çatı örgütlerinden de tepki geldi.

Özel okullar: Kapatma bizi de bitirir

  • Özel okul temsilcileri bir araya gelerek kapatılmalar konusunda açıklama yaptı.
  • Toplantıda, kapatılmaların domino etkisi yaparak tüm eğitim sistemini etkileyeceği konuşuldu.
  • Özel okulların bir süre sonra kapısına kilit vurmak zorunda kalabileceği ifade edildi.

Özel Okullar Platformu adı altında bir araya gelen 6 dernek, dershanelerin kapatılması ya da özel okula dönüştürülmesini öngören düzenlemenin özel okul sistemini de çökerteceğini açıkladı. Yayınlanan deklarasyonda, “Yıkıcı domino etkisi, eğitim sisteminin tamamını sarsacaktır.” denildi.

Platform adına konuşan Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği Genel Başkanı Cem Gülan, son dönemde özel okul sayısı artarken öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaldığını aktardı. Direnme gücü olmayan yüzlerce özel okulun kapandığını, yerli ve yabancı büyük fonların maddi sıkıntı çeken küçük özel okulları ele geçirmeye başladığını anlattı.

Zaman gazetesinin haberine göre, dershanelerin çeşitli sebeplerle okullarda oluşan açığı kapattığını dile getiren Gülan, Dershaneci arkadaşların da özel okulları var. İsteselerdi dershane açmak yerine özel okulla devam ederlerdi. Standartlar yönergesini yok sayarsak laboratuvarı olmayan, bahçesi olmayan yerleri özel okul yapalım mesela. Alışveriş merkezinde açık lise açılacak diyelim. Eğitim kalitesini yerle bir edersiniz.” uyarısında bulundu. Kaliteli eğitimin bir bedeli olduğunu hatırlatan Gülan, “Türkiye’de 1.500 liraya eğitim satın alacağız diyorsanız, bu okul resmi okulların verdiği eğitimden farksız olmaz. Dönüşen özel okullar kısa sürede yıkılır. Sektör biter.” diye konuştu. Gülan, mevcut özel okullarda kontenjanın yüzde 45’inin boş olduğu bilgisini vererek, öncelikle bu kapasitenin devletçe satın alınması gerektiğini vurguladı. Özel Okullar Platformu’nun kamuoyuna açıkladığı deklarasyon şöyle:

Kapılara kilit vurulacak: Özel okul kuruluş şartlarını tamamen ya da kısmen taşımayan dershanelerin dönüşüme zorlanması, açık veya akademik lise gibi ‘seçenek sunma telaşıyla dillendirilen’ tekliflere yönlendirilmesi, eğitim kalitesini düşürmenin yanında ilerleyen dönemde kapılara kilit vurulmasına yol açacaktır.

Ayrımcılık: Dershaneleri dönüşüme ikna için teşvik paketi hazırlanmıştır. Mevcut özel okullar ise yok sayılmıştır. Böylelikle özel eğitim kurumları arasında ‘devletten teşvik alan’ ve ‘almayan’ ayrımına yol verilmiştir. Veliler de haksızlığa uğrayacaktır.

Özel okul sistemi çökecek: Dönüşümden (kapatmadan), doğrudan olumsuz etkilenecek olan özel okullar olarak fikrimizin alınmaması bizi de en az dershaneler kadar endişeye sevk etmektedir. Uygulama, kısa vadede pek çok özel okulun kapanmasına, uzun dönemde ise özel okul sisteminin çökmesine yol açacaktır. Dershane ile başlayıp, özel okullarla devam eden ‘yıkıcı domino etkisi’ eğitim sisteminin tamamını sarsacaktır.

<< Önceki Haber Özel okullar: Kapatma bizi de bitirir Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER