Eğer gerçekleşirse TSK'yı bölge gücü yapar

Dünyanın sayılı orduları içinde yer alan Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yeniden yapılandırılması yönünde önemli bir çalışma başlatılması kararı alındı.

Eğer gerçekleşirse TSK'yı bölge gücü yapar

İşte yapılması planlanan değişiklikler:
  • TSK'nın zaman içinde bütünüyle profesyonel hale gelmesi 
  • Ordunun esnek - hareket kabiliyeti yüksek birliklerden oluşması
  • Teknolojik kapasitesinin yükseltilmesi, orta - uzun menzilli füze gücüne sahip olması, 
  • Donanmanın Akdeniz'deki gücünün büyük ölçüde artırılması 
  • Jandarmanın TSK'dan alınarak bir tür kır polisine dönüştürülmesi

Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kış dönemi toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'nda yapıldı. Milliyet'in haberine göre Toplantının genel gündemini, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin harbe hazırlık durumu oluşturdu. Suriye'deki gelişmeler nedeniyle 2. Ordu'nun yapısı ve harbe hazırlık durumu toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı. Terör örgütü PKK'nın çekilmeyi durdurması ve iç güvenlik harekat bölgesindeki durum ile çözüm sürecinde gelinen aşamada toplantıda değerlendirilen konular arasında yer aldı. PKK'nın yanı sıra El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide gibi bölgede etkin olmaya başlayan terörist unsurlar da toplantıda masaya yatırıldı.

Doğu Akdeniz'de güçlü donanma

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği'nin çalışmasına göre, küresel ticaretin yüzde 30'u, petrola ticaretinin de yüzde 25'i Akdeniz üzerinden yapılıyor. Suriye krizi, ABD, Rusya ve Çin başta olmak üzere büyük ülkelerin Akdeniz'deki askeri varlıklarını artırmasına neden oldu. Türkiye'nin de hem petrol - doğalgaz gibi enerji kaynaklarına sahip olması hem de deniz ticareti nedeniyle Doğu Akdeniz'de daha güçlü bir harp filosu bulundurma gereğinin toplantıda değerlendirilen konular içinde yer aldığı belirtildi. Türkiye; ABD, Rusya ve Çin gibi Akdeniz'de zaman içinde deniz gücüne sahip bir güç olmayı planlıyor. Mil-Gem projesi çerçevesinde üretilen korvetler ayrı bir önem taşıyor.

Profesyonel birlikler

Ayrıca zaman içinde TSK'nın daha fazla profesyonel personelden oluşması planlanıyor. Şu aşamada komando tugaylarının profesyonelleşmesi önemli ölçüde tamamlanmış durumda. Bunun yanısıra tabur ve tugay gibi yapıların hareket kabiliyetinin yükseltilmesi üzerinde duruluyor. Başlatılan çalışma ile TBK'nın mobil, hareketli birliklerden oluşması amaçlanıyor. TSK'nın teknolojik gücünün yükseltilmesi, orta ve uzun menzilli füzelere sahip bir güç haline gelmesi yönünde de toplantıda önemli kararlar alındığı yorumları yapıldı.

Jandarmanın durumu

Hükümet; demokratikleşme yönünde atılması planlanan adımlar çerçevesinde askeri yönden Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı bulunan ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin fiilen dördüncü kuvvetini oluşturan Jandarma Genel Komutanlığı'nın tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlanması için çalışma başlattı. Çalışmada; yaklaşık 200 bin kişilik silahlı güce sahip jandarmanın; iki ana unsurdan oluşması öngörülüyor. Buna göre, iç güvenlikle ilgili jandarma birlikleri zaman içinde profesyonel kır polisine dönüşecek. Jandarmanın diğer birimi ise sınır güvenliği ile gümrük kapılarının güvenliğinden sorumlu olacak. Toplantıda, bu konudaki çalışmanın askeri boyutu ele alındı.
<< Önceki Haber Eğer gerçekleşirse TSK'yı bölge gücü yapar Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER