OECD'nin şok raporu gündeme oturdu!

Türkiye'yle ilgi içler acısı rapor yayınlandı, uzmanlar uyardı: 'Övünmeyi bırakalım'

OECD'nin şok raporu gündeme oturdu!

Prof. Dr. Erhan Erkut, çarpıcı bir rapor hazırladı. Türkiye, OECD sıralamasında kişi başı gelirde 65, gelişmişlikte 90, enflasyonda 125. sırada yer alıyor. İlk 20’ye girdiğimiz konuların başında 11. sırayla HIV virüsü geliyor.

MEF Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Erkut, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı’nın dünya ve (OECD) sıralamasında Türkiye’nin yerini gösteren rapor hazırladı. Raporda Türkiye’nin dünya sıralamasındaki yeri gözler önüne serildi. Durum içler acısı.

HUKUKTA İLK 100’DE YOKUZ

Türkiye kişi başına düşen gelirde 65, insani gelişmişlik endeksinde 90, PISA’da 44, küresel rekabette 56, sırada bulunuyor. Devamında küresel cinsiyet uçurumunda 120, basın özgürlüğünde 154, araştırma- geliştirmede 68, kadınların iş dünyasına katılımında 134. sırayı tutuyor. Terörizmin iş dünyasına maliyetinde 129, enflasyonda 125. ve hukuki haklar endeksinde ise 101. sırada yer alıyor.  

İLK 20’DE HİV VİRÜSÜ VAR

Türkiye’nin ilk 20’ye girdiği kriterlerin başında 11. sırayla HİV virüsü geliyor. HIV virüsünü, 15. sırayla yerel rekabet, 16. sırayla yeni firma kurma süresi, 18. sırayla yerel tedarikçi sayısı, 20. sırayla uçak ile ulaşımı takip ediyor.  

EĞİTİMDE SINIFTA KALDIK

2012 yılında yapılan PISA sınavına göre Türkiye matematikte 44, fende 43. ve okuma sınavında 31. oldu.  4. ve 8. sınıfların katıldığı ve Uluslararası Eğitim Başarılarını Değerlendirme Kuruluşu olan TIMMS’de de durum farksız. Matematik alanında 4. sınıf seviyesinde 469 puan ile 50 ülke arasında 35. olan Türkiye, hiçbir Avrupa ülkesinin önüne geçemedi. Aynı sınavda 8. sınıf seviyesinde 452 puan ile 42 ülke arasında 24. sırada yer tutan Türkiye, sadece Makedonya’yı geçebildi. Uluslararası Okuma Becerilerinde Gelişim Projesi olan PIRLS’de de Türkiye 35 katılımcı ülke arasında 28. sırada yerini aldı.

VERİMLİLİK YOK

Dünya Ekonomik Forumu’nun her yıl yayınlanan Küresel Rekabet Endeksi’nde ise ‘temel gereksinimlerde’ 56., ‘üretkenlik geliştiricilerde’ 45., ‘inovasyon ve derinlikte’ 47. sıradayız. Genel sıralamada 44. olan ülkemizin temel gereksinimler sıralamasında 56. olması, bazı temel sorunların hala çözülmemiş olduğunun göstergesi. Diğer sıralamalara bakıldığında en kötü performans işgücü piyasası verimliliğindeki 120.lik olduğu görülüyor.

Ar-Ge’de ilk 50’ye giremedik

Dünya Fikri Mülkiyet Organizasyonu tarafından yayımlanan Global İnovasyon Endeksi sıralamasında da Türkiye dünyadaki 142 ülke arasında 68. sıradaki yerini korudu. Hindistan, Bosna-Hersek, Rusya, Ürdün, Ermenistan, ve Tayland gibi ülkelerin Türkiye’nin üzerinde yer alması endekste dikkat çeken noktalar oldu.

Cinsiyet eşitsizliği had safhada

Dünya Ekonomi Forumu’nun 2013 cinsiyet eşitsizliği raporunda Türkiye, 136 ülke arasında 120. sırada bulunuyor.  Ülkemiz orta-üst gelir gurubundaki 37 ülke arasında 34, Avrupa ve Orta Asya gurubundaki 44 ülke arasında ise en son sırada. Çalışmada 4 temel kriter kullanıldı. Türkiye (en başarılı olduğu) sağlık alanında 59, siyasete katılımda 103, eğitime erişimde 104, ve (en başarısız olduğu) ekonomiye katılımda 127. sırada.

ÖVÜNMEYİ BIRAKALIM

Bugün gazetesinin haberine göre, raporun sonuç kısmında resmin büyük bölümünün olumsuz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Erhan Erkut, “Karnesi bizimki gibi olan bir ülkenin ekonomik kalkınmasını sürdürebilmesinin ve vatandaşlarının refah seviyesini yükseltmesinin güç olduğunu düşünüyorum. Durum böyle iken, kanımca ülkesini sevenlerin yapması gereken toplam ekonomik büyüklüğe odaklanıp övünmek yerine olumsuzlukları ortaya koyup sorunların nasıl çözülebileceğine kafa yormaktır.” tespitlerine yer verdi.




<< Önceki Haber OECD'nin şok raporu gündeme oturdu! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER