Güney Doğu'da darbe üstüne darbe!

Art arda yapılan operasyonlar PKK'nın finans kaynağını ciddi mana da çökertti

Güney Doğu'da darbe üstüne darbe!

Operasyonlarda piyasa değeri 1.7 milyar lira olan toplam 26 ton 975 kilogram kubar ve toz esrar ile 45 milyon 900 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.

Terörden kaynaklı şartlar ve güvenlik güçlerinin takibinden uzak olması gibi etkenler sonucunda Hint keneviri ekiminin yoğunlaştığı Diyarbakır, Van ve Hatay'da güvenlik güçlerinin uyuşturucuyla mücadelesi hız kesmeden devam ediyor.

Diyarbakır'da yapılan planlı operasyonlarda piyasa değeri 1.7 milyar lira olan toplam 26 ton 975 kilogram kubar ve toz esrar ile 45 milyon 900 bin kökHint keneviri ele geçirildi

Çözüm süreciyle terör olaylarının sona ermesi ve daha önce birinci önceliği terörle mücadele olan güvenlik güçlerinin uyuşturucuyla mücadele faaliyetlerine yoğunlaşması sonucunda, bu yıl ele geçirilen uyuşturucu miktarlarında büyük artış gözleniyor. Operasyonlar, yıllardır süren terör olayları nedeniyle insan hareketliliğinin azaldığı Güneydoğu'daki dağlık alanlar ile Hatay'daki Amanos Dağları'nda yoğunlaşıyor.

Diyarbakır'da yapılan helikopter ve insansız hava araçlarının da kullanıldığı planlı operasyonlarda piyasa değeri 1.7 milyar lira olan toplam 26 ton 975 kilogram kubar ve toz esrar ile 45 milyon 900 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatları doğrultusunda uyuşturucu operasyonları sürüyor. 23 Mayıs'ta Lice'de 5 köyde 700 personelin katılımıyla 60 dönüm alanda yapılan operasyonda 605 bin kök Hint keneviri ele geçirilirken, 20 Haziran'da Lice, Hani ve Kocaköy üçgenindeki 7 köyde 750 personel ile 230 dönümlük alanda bulunan 3 milyon 45 bin kök kenevir imha edildi.

26 Haziran'da Lice ilçesinde 3 köyde 700 personelin katılımıyla 201 dönüm arazide 2 milyon 10 bin kök imha edildi. 8 Temmuz'da Lice, Hazro ve Kocaköy bölgesinde 7 köyde yapılan ve bin 10 güvenlik personelinin katıldığı operasyonda 6 milyon 150 bin kök, 16 temmuz tarihinde Lice ilçesinin Tepeköy karakolu civarında yapılan ve 500 güvenlik personelinin katıldığı operasyonda da 3 milyon 150 bin kök kenevir imha edildi. 18 Temmuz tarihinde de Lice ilçesinin güneyinde yer alan Sığınak köyü kırsalında Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanlığının sevk ve idaresinde düzenlenen operasyonda 240 dönümlük arazide hasada hazır hale bulunan 2 milyon 400 bin kök Hint keneviri imha edildi. Operasyonda ayrıca arazide 50 kilogram toz esrar da ele geçirildi.

Son olarak 23 temmuz tarihinde Lice ilçesi Tepe köyünün güney batısında yer alan Hacı Cemil mezrası ile Kabakaya köyü çevresinde, 3 kilometre uzunluğundaki yaklaşık bin dönümlük alanda 600 personelin katılımıyla düzenlenen hava destekli operasyonda, 28.5 milyon kök Hint keneviri ile arazide gizlenmiş toplam 3.5 ton yeni imal edilmiş toz ve kubar esrar ele geçirildi.

Son dönemde Diyarbakır ve ilçelerinde yapılan planlı operasyonlarda piyasa değeri 1,7 milyar lira olan toplam 26 ton 975 kilogram kubar ve toz esrar ile 45 milyon 900 bin kök Hint keneviri ele geçirildi. Yapılan son operasyonda ele geçirilen hint keneviri miktarı daha önce yapılan 6 operasyonda ele geçirilen miktardan daha fazla olduğu dikkati çekti.

Diyarbakır'ın uyuşturucu ekimi ve geçiş yolu olması açısından bu işin ticaretini yapan kişiler için çok önemli olduğunu belirten yetkililer, son dönemlerde yapılan çalışmalar sonucunda alanda ele geçirilen uyuşturucu ham maddesinin imhasının çok önemli olduğunu bildirdiler.

Van

Van İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından geçen haftalarda düzenlenen operasyonlarda piyasa değeri 114 milyon 500 bin lira olan 1 milyon 602 bin kök Hint keneviri ele geçirildi.

Van'ın güneyinde yoğunlaşan kenevir ekimine yoğunlaşan jandarmanın yaptığı son 2 operasyonda ele geçirdiği kenevirle 48 ton esrar üretiminin engellendiği ve bu uyuşturucunun piyasa değerinin de 114 milyon 500 bin lira olduğu öğrenildi.

İl Jandarma Komutanlığı tarafından uyuşturucu madde kaçakçılığına yönelik yapılan çalışmalarda son 6 ayda 1 milyon 602 bin kök Hint keneviri, 242 kilogram eroin ve 681 kilogram toz esrar ele geçirilerek piyasaya sürülmesine engel olundu. Ayrıca Van Emniyet Müdürlüğü ekiplerinin 2013 yılının ilk 6 ayında yaptığı operasyonlarda 543 kilogram eroin ile 784 kilogram esrar ele geçirerek Türkiye'de en fazla uyuşturucu madde ele geçirilen ili oldu.

Hatay

Hatay'da ise İl Jandarma Komutanlığınca uyuşturucu madde kaçakçılığıyla mücadele kapsamında düzenlenen operasyonda Amanoslar bölgesinde, 747 bin kök Hint keneviri bitkisi toplanarak imha edildi.

Kenevirlerin, ormanlık alanda açılan 75 tarlada ekildiği belirtilirken imha edilmesiyle piyasa değeri yaklaşık 28,5 milyon lira olan 19 ton esrarın piyasaya sürülmesine engel olunduğu bildirildi.

İl Jandarma Komutanlığının çalışmalarında son 1 yılda 2 milyon 609 bin kök Hint keneviri bitkisinin ele geçirildiği, böylece piyasa değeri yaklaşık 97,5 milyon lira olan 65 ton esrarın piyasaya sürülmesine engel olunduğu vurgulandı.

Terör örgütü büyük pay alıyor

Türkiye'de yakalanan esrarın büyük kısmının üretildiği Lice'de Kayacık köyündeki karakol yapımı nedeniyle yaşanan olay sırasında yüzleri maskeli kişilerce kaçırıldıktan sonra serbest bırakılan uzman çavuşun verdiği ifadesinde, terör örgütü mensuplarının, kenevir yetiştirenlerin kendilerinden kenevirlerini korumalarını istediğini söylediğini aktarmıştı.

Sınır dışına çekilmekte olan terör örgütü mensuplarının Diyarbakır'ın Lice ve Kulp bölgesinden henüz çekilmedikleri anlaşılan bu olayda, terör örgütünün kenevir gelirinden yüzde 30 pay aldığı bu nedenle hasat dönemi sonuna kadar beklediği ileri sürülüyor.

Dünyadaki gelişmeler

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Bürosu'nun '2013 Dünya Uyuşturucu Raporu'na göre, güvenlik faaliyetlerinin artması sonucu Avrupa'da eroin arzının azaldığını, bunun kendini ele geçen eroin miktarlarında düşüş biçiminde gösterdiği belirtildi.

Afganistan-Avrupa rotasındaki Türkiye'de, 2011'de yakalanan eroin miktarının yüzde 43 azalarak 7 tona indiği de kaydedildi.

Raporda şöyle denildi:

"Doğu ve Güney Doğu Avrupa'da kokain kullanımı ve kaçakçılığı bugüne kadar sınırlı olmuştu, ele geçirilen kokain miktarlarında ise dalgalanmalar görülüyor. Türkiye, sınırları içinde ele geçen kokain miktarındaki son artışları, bir varış yeri ve şimdilerde bir transit ülke olmasına dayandırdı. 2010-2011'de Arnavutluk, Avusturya, Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan, Türkiye ve Ukrayna'daki kokain menşei hakkındaki raporlar kokain kaçakçılığı rotasının hâlihazırdaki Balkan eroin rotasıyla çakıştığını, sınırlı miktarda kokainin Orta ve Doğu Avrupa'ya buradan taşındığını ortaya koyuyor."

Ortadoğu'da yeni rotalar

Türkiye'nin sınırdaki güvenlik ağını güçlendirmesiyle birlikte kaçakçılık rotasının değiştiği belirtilen raporda, Ortadoğu'daki yeni uyuşturucu kaçakçılığı rotaları konusunda ise şu bilgi verildi:

'Irak ve Ortadoğu yeni kaçakçılık rotaları olarak ortaya çıkabilir: Giderek daha fazla ülke ele geçen eroinin kaynağı olarak Afganistan'ı gösteriyor. Bunun bölgede eroin kullanımını artırıp artırmadığı görülecek. 2006-2011'te Körfez Devletleri, Çin, Malezya ve Tayland hedeflerine yönelen birçok Pakistanlı kaçakçının tutuklanması da dikkat çekici. İran ve Türkiye sınırındaki güvenlik tedbirlerinin güçlendirilmesinin, yeni kaçakçılık rotasının Irak'a yönlenmesine neden olduğu haberleri var.'
<< Önceki Haber Güney Doğu'da darbe üstüne darbe! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER