Araştırma sonucunda Türkiye'yi sarsan skandal çıktı

Sayıştay raporlarından Türkiye Kömür İşletmeleri ile ilgili şok gerçekler ortaya çıkıyor.

Araştırma sonucunda Türkiye'yi sarsan skandal çıktı

Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı Güney Ege Linyitleri İşletmelerinde yapılan denetimlerde 667 bin ton kayıp kömür tespit edildi. Kayıp kömürün bedeli yaklaşık 7 milyon lira.

DENETİM TÜRKİYE KÖMÜR İŞLETMELERİ'NE AİT

301 işçiye mezar olan Soma madenini Türkiye Kömür İşletmeleri denetledi. TKİ, sadece Soma değil, Türkiye'deki diğer madenleri de denetlenmekle görevli. 

TKİ'NİN 667 BİN TON KÖMÜRÜ KAYIP

'Ocak'lardaki kömür üretimini mercek altına alan Sayıştay, hazırladığı raporda dikkat çekici bir eksik tespit etti. Şubat 2013'deki incelemelerde Türkiye Kömür İşletmeleri'ne bağlı Güney Ege Linyitleri İşletmeleri'nin stoklarında tam 667 bin ton kömürün kayıp olduğu ortaya çıktı.  

KAYIP KÖMÜRÜN BEDELİ 6.8 MİLYON LİRA

Yüzbinlerce ton kömür kaybının hukuken karşılığı yok. Ama buna rağmen Türkiye Kömür İşletmeleri, 6 nokta 8 milyon liralık kayıp kömür için 1 milyon 368 bin lira Kurumlar Vergisi dahi ödemiş.  

SAYIŞTAY SUNULAN GEREKÇELERİ REDDETTİ

667 bin ton kömür stoklarda gözükmüyor. Bu şok gerçek karşısında TKİ, Şubat 2013'te bir komisyon kurdu. Kayıp kömür için eksik ölçüm, taşların düşülmemesi ve kömürün tozlaşması gibi bazı gerekçeler ortaya konuldu. Ancak Sayıştay bunları gerçekçi bulmadı.

SAYIŞTAY STOK AÇIĞINA SEBEP OLAN PERSONELİN TESPİTİ İSTENDİ

Hazırlanan raporda bu kadar yüksek miktarda stok eksiğiyle ilk kez karşılaşıldığına dikkat çekiliyor. Eksikliğin yeniden tespit edilmesi istendi. Ayrıca stok açığına sebep olan personelle ilgili geniş çaplı araştırma yapılmasına karar verildi.

<< Önceki Haber Araştırma sonucunda Türkiye'yi sarsan skandal çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER