13 yaşındaki öğrenciye skandal uygulama!

MEB müfettişleri Gaziantep’te inanılmaz bir uygulamaya imza attı. 13-14 yaşındaki çocuklar tam 7 müfettiş tarafından tek tek sorgulandı.

13 yaşındaki öğrenciye skandal uygulama!

28 Şu­bat dar­be­si­nin sem­bo­lü fiş­le­me ayı­bı yurt, okul ve ders­ha­ne­ler­de Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı mü­fet­tiş­le­ri ara­cı­lı­ğıy­la ha­ya­ta ge­çi­ri­lir­ken uy­gu­la­ma Ga­zi­an­te­p’­te akıl al­maz bir bo­yut al­dı. Ni­zip Özel Öğ­ren­ci Yur­du­’na ge­len Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı­’na bağ­lı mü­fet­tiş­ler, öğ­ren­ci­le­ri sor­gu­la­dı. 7 ki­şi­den olu­şan mü­fet­tiş he­ye­ti, 13-14 ya­şın­da­ki öğ­ren­ci­le­ri tek tek sor­gu oda­sı­na ala­rak si­ya­si içe­rik­li so­ru­lar yö­nelt­ti.

Mil­li Eği­tim Ba­kan­lı­ğı (MEB) ta­ra­fın­dan va­li­lik­le­re gön­de­ri­len ya­zı­lı emir doğ­rul­tu­sun­da bü­tün şe­hir­ler­de­ki özel okul, yurt ve ders­ha­ne­ler bas­kı al­tı­na alı­nı­yor. Bu­nun son ör­ne­ği Ga­zi­an­te­p’­in Ni­zip il­çe­sin­de ya­şan­dı. Özel bir öğ­ren­ci yur­du­na ge­len 7 ki­şi­den olu­şan mü­fet­tiş­ler yurt­ta ka­lan öğ­ren­ci­ler­den rast­ge­le be­lir­le­dik­le­ri­ni oda­ya al­dı. Öğ­ren­ci­ler bi­rer bi­rer yurt bi­na­sın­da bir sa­lo­na alı­na­rak 7 ki­şi­den olu­şan mü­fet­tiş he­ye­ti­nin kar­şı­sın­da ken­di­le­ri­ne yö­nel­ti­len so­ru­la­ra söz­lü ola­rak ce­vap ver­di.

ÇO­CUK­LAR: KA­FA­MIZ KA­RIŞ­TI

Bugün gazetesinin haberine göre, Mü­fet­tiş­le­rin si­ya­si içe­rik­li so­ru­la­rı­na ma­ruz ka­lan li­se 1. sı­nıf öğ­ren­ci­si S. K. (14), “Be­ni bir oda­ya ça­ğır­dı­lar. So­ru­lar kar­şı­sın­da ra­hat­sız ol­dum. Da­ha ben 14 ya­şın­da­yım ka­fam ka­rış­tı­” ifa­de­le­ri­ni ku­lan­dı. M. A. isim­li bir baş­ka öğ­ren­ci, mü­fet­tiş­le­rin ken­di­si­ne si­ya­si içe­rik­li so­ru­la­r yö­nelt­ti­ği­ni ve bun­dan çok ra­hat­sız ol­du­ğu­nu söy­le­di. A, yurt­ta her­han­gi bir si­ya­si pro­pa­gan­da­nın ya­pıl­ma­dı­ğı­nı be­lirt­ti.

PSİ­KO­LO­Jİ­LE­Rİ­Nİ DÜ­ŞÜ­NÜN

Yurt yö­ne­ti­ci­si Mus­ta­fa Çil­kız, “Ye­di ta­ne mü­fet­ti­şin bir ara­ya ge­lip bir oda­da öğ­ren­ci­le­ri tek tek ça­ğı­rıp on­la­ra si­ya­si içe­rik­li so­ru­lar sor­ma­sı öğ­ren­ci­le­ri te­dir­gin et­ti. 13-14 ya­şın­da­ki bir ço­cu­ğun tek ba­şı­na mü­fet­tiş he­ye­ti­nin kar­şı­sın­da­ki psi­ko­lo­ji­si­ni bir dü­şü­nü­n” de­di.

Veliler ‘pedagog’ isteyince müfettişler gitti

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin Muğla’nın Fethiye ilçesinde Şehit Fethibey İlk ve Ortaokulu’nda öğrencilere yapmaya çalıştığı sorgulama velilere takıldı. Veliler, pedagog olmadan çocuklarının sorguya çekilmesine izin vermek istemediklerini belirtince müfettişler okulu terk etti.

‘SONRA GETİRECEĞİZ’ DEDİLER

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin bazı özel okul, yurt ve dershanelerde öğrencilere yönelik sorgulama ve ifade tutanağı imzalatmalarına yönelik girişimleri tepki çekmeye devam ediyor. Benzer bir uygulama Fethiye Özel Şehit Fethibey İlk ve Ortaokulu’nda da yapılmak istendi. Okula gelen 4 Milli Eğitim Bakanlığı müfettişi  müdür odasına gelerek bilgisayarları incelemeye başladı. Bu sırada müfettişlerin çocuklarıyla görüşeceği bilgisini alan bazı veliler, okula gelerek müfettişlere, pedagog olmadan çocuklarıyla görüşme yapamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine müfettişler pedagogların sonradan getirileceğini belirtti. Aldıkları cevapla neye uğradığını şaşıran veliler, müfettişlere yaptıklarının kanunlara aykırı olduğunu hatırlattı. 7 -8 yaşındaki çocukların siyaset kelimesini bilmediğini, müfettişlerin bu davranışı ile çocukları siyasete çekmeye çalıştığını ifade eden velilerin tepkisi, müfettişleri geri adım atmaya zorladı. Apar topar çantalarını toplayan müfettişler okulu terk etti.

DEVLET OKULLARINI DENETLESİNLER    

Okul önünde toplanan veliler, çocuklarına yapılmak istenen şeyin kanunsuz olduğunu iddia etti. Çocuklarının yıllardır bu okullarda okuduğunu ve bundan da memnun olduğunu anlatan veliler, “Bu okullarda kimse terörist aramasın. Bu okullardan terörist yetişmez. Vatanına, milletine faydalı insanlar yetişiyor bu okullarda. Müfettişler bu okulları değil devlet okullarını denetlesinler” ifadelerini kullandı.

İş­te ya­zı­lı so­ru­lar

1. Bu kurumda siyasi propaganda bir parti lehine ya da aleyhine konuşma yapıldı mı?

2. Tarafınıza siyasi propagandayı kim ve kimler yaptı?

3. Propaganda faaliyetlerinde devlet yöneticilerine yönelik olarak iftira, kin ve nefret uyandırıcı ifadeler
kullanıldı mı?

4. Bu yönlendirmelere ve propaganda faaliyetlerine tepki gösteren, farklı siyasi tercihleri olan öğrencilerden kurumdan uzaklaştırılan oldu mu? Olduysa isimlerini yazınız.

5. Kurumda velilerinize yönelik siyasi amaçlı toplantı düzenlendi mi?

Veli ziyaretinden dönen öğretmenlere saldırdılar

Şan­lı­ur­fa­’nın Bi­re­cik il­çe­sin­de ve­li zi­ya­re­tin­den dö­nen ders­ha­ne öğ­ret­men­le­ri yol­la­rı ke­si­le­rek darp edil­di. Bi­re­cik Fem Ders­ha­ne­si Mü­dü­rü Adem Ayar, 3 öğ­ret­men­le bir­lik­te Mez­ra bel­de­si­ne YGS ön­ce­si ve­li zi­ya­re­ti yap­tı. Ayar ve öğ­ret­men­ler Uzey­fa Tal­ha Kar­lı, Ali Rı­za Ka­çı­ra ve Cu­ma Kö­se, zi­ya­ret son­ra­sın­da fii­li şid­de­te ma­ruz kal­dı. Ders­ha­ne Mü­dü­rü Adem Ayar, “Ya­kın za­man­da Yük­sek Öğ­re­tim Ge­çiş Sı­na­vı­’nın ilk ba­sa­ma­ğı ya­pı­la­cak. Bu doğ­rul­tu­da ça­lış­ma­mız ol­du. Bu­nu her za­man ya­pı­yo­ruz. Dö­ne­min ba­şın­dan iti­ba­ren ve­li­le­ri­mi­zi zi­ya­ret edi­yo­ruz­” de­di.

ZORLA ARAÇTAN İNDİRDİLER

3-4 ki­şi ta­ra­fın­dan araç­la­rı­nın önü­nün ke­sil­di­ği­ni an­la­tan Ayar şöy­le de­vam et­ti: “İlk de­fa gör­düm o insanları. Bi­zi zor­la araç­tan in­dir­di­ler. Tar­tak­la­ma­ya, darp et­me­ye baş­la­dı­lar. Yıl­lar­dır ve­li­le­ri­mi­zi zi­ya­ret edi­yo­ruz ama böy­le bir şey gör­me­dim. ‘Si­zi bir da­ha bu­ra­da gör­me­ye­ce­ği­z’ de­di­ler. Bir sü­rü teh­dit sa­vur­du­lar. Eğer kar­şı­lık ver­miş ol­say­dık, bi­zi linç ede­cek­ler­di. İn­san­la­r gö­zü dön­müş bir şe­kil­de sal­dı­rı­yor­lar­dı.”

Ders­ha­ne öğ­ret­men­le­rin­den Ali Rı­za Ka­çı­ra, 10 yıl­dır ders­ha­ne­de ça­lış­tık­la­rı­nı an­cak ilk de­fa böy­le bir olay­la kar­şı­laş­tık­la­rı­nı kay­det­ti. Uzey­fa Tal­ha Kar­lı ise olay­dan son­ra köy­lü­le­rin ken­di­le­ri­ne ge­le­rek ‘ar­ka­nız­da­yı­z’ me­sa­jı ver­di­ği­ni di­le ge­tir­di.

Erzurum’da da aynı şiddet

Öğ­ret­men­le­re yö­ne­lik şid­det bir sü­re ön­ce Er­zu­ru­m’­da da ya­şan­mış­tı. FEM Ders­ha­ne­si’n­de ida­re­ci ve öğ­ret­men ola­rak gö­rev ya­pan Ra­ma­zan Ko­ca­baş ile Sa­lim Bek­taş, Ka­ra­ya­zı il­çe­si­ne bağ­lı köy­le­re öğ­ren­ci­ler­le ai­le zi­ya­re­tin­de bu­lun­mak is­te­dik­le­ri sı­ra­da 5 ki­şi ta­ra­fın­dan dö­vül­müş­tü. Köy gi­ri­şin­de araç­la­rı dur­du­ru­lan öğ­ret­men­le­ri ölüm­le teh­dit eden sal­dır­gan­lar­dan bi­ri­nin, Ka­ra­ya­zı Be­le­di­ye Baş­ka­nı­’nın kar­de­şi ol­du­ğu be­lir­til­miş­ti.

Tepkiler... Tepkiler... Tepkiler...

Ni­zip Özel Öğ­ren­ci Yur­du­’n­da­ki 13 ya­şın­da­ki öğ­ren­ci­le­rin 7 mü­fet­tiş ta­ra­fın­dan tek tek sor­gu­lan­ma­sı­na tep­ki yağ­dı.

ÇOCUKLARIMIZIN ONURUYLA OYNUYORLAR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faruk Loğoğlu: MEB’in mü­fet­tiş gön­de­rip il­ko­kul ve or­ta­okul ço­cuk­la­rını sorgulamasını esef­le kı­nı­yo­rum. İktidar, ço­cuk­la­rın ma­su­mi­ye­ti­ne sal­dı­rıyor. Ya­pı­lan çok yan­lış ve gü­nah. Bu ço­cuk­la­ra, ve­li­le­re, mil­le­te say­gı­sız­lık­. Bun­lar ço­cuk­la­rı­mı­zın onu­ru ile oy­nu­yor­lar. Bu ço­cuk hak­la­rı­nın ih­la­lidir.

İKNA ODALARI İNSANLIK SUÇU VE AYIBIDIR

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici: İkna oda­la­rı­ ka­bul edi­le­mez. 28 Şu­bat sü­re­ci­ni ha­tır­la­tı­yor. Kim ta­ra­fın­dan, ki­me ya­pı­lır­sa ya­pıl­sın, fiş­le­me­le­re ve zu­lüm­le­rin hep­si­ne kar­şı­yız. Bu bir in­san­lık su­çu ve ayı­bı­dır. Hü­kü­me­te ve ba­kan­lık yet­ki­li­le­ri­ne ya­kış­tı­ra­mı­yo­rum. Ül­ke ve top­lum da­ha faz­la za­rar gör­me­den bu iş­ten vaz­geç­sinler.

80 ÖĞ­REN­Cİ­DEN 8’İ­Nİ SOR­GU­LA­DI­LAR

Ni­zip Özel Öğ­ren­ci Yur­du Mü­dü­rü Fur­kan Uğur: Ön­ce­den ha­ber ve­rme­den yurt­tan içe­ri gir­di­ler. Di­rekt, ‘Ma­lum olay­la­rı bi­li­yor­su­nu­z’ di­ye­rek ko­nu­ya gir­di­ler. İz­leri olup ol­ma­dı­ğı­nı sor­duk. Mil­li Eği­tim Ba­ka­nı Na­bi Av­cı­’nın ona­yı ve­ril­miş bir ya­zı gös­ter­di­ler. Öğ­ren­ci lis­te­si­ni is­te­di­ler. Ba­zı isim­ler seç­ti­ler. Be­şer da­ki­ka aray­la salona al­dı­lar. 80 öğ­ren­ci­den 8’ini sor­gu­la­dı­lar.

ÇO­CU­ĞU­MU SUÇ­LU Gİ­Bİ SOR­GU­LA­YA­MAZ­LAR

Öğ­ren­ci Ve­li­si Ab­dul­lah Yağ­mur­lu: Oğ­lum 2 se­ne­dir Ni­zip Özel Öğ­ren­ci Yur­du­’n­da ka­lı­yor. Li­se sonda oku­yor. Ne si­ya­set­le il­gili ne bir ce­ma­at, ta­ri­kat­le il­gi­li. Sa­de­ce ders­le­ri­ne ça­lı­şı­yor. Ben o­cuk­la­rı­mı­zın mü­fet­tiş­ler­ce suç­luy­muş gi­bi sor­gu­lan­ma­sı­nı doğ­ru bul­mu­yo­rum.

EVLADIM OY KULLANMA YAŞINDA BİLE DEĞİL

Ve­li Meh­met De­mir: Oğ­lum son sı­nıf­ta oku­yor. Ni­zip Özel Öğ­ren­ci Yur­du­’n­da ka­lı­yor. Hiç­bir za­man si­ya­si ko­nu­la­ra gi­rip za­ten ko­nuş­ma­dı­lar. Be­nim ev­la­dım oy bi­le kul­lan­ma ya­şın­da de­ğil. Na­sıl böy­le bir sor­gu­la­ma yap­ma­ya kal­kar­lar, an­la­mak­ta zor­luk çe­ki­yo­rum.

YA­PI­LAN­LAR ÇO­CUK  HAK­LA­RI­NA AY­KI­RI

Uz­man Pe­da­gog Adem Gü­neş: Re­şit ol­ma­yan bir ço­cu­ğun hu­ku­ki be­ya­nı ge­çer­siz­dir. Ya­nın­da va­si ol­ma­dan ifa­de­si­nin alın­ma­sı Bir­leş­miş Mil­let­ler Ço­cuk Hak­la­rı Söz­leş­me­si­’ne ay­kı­rı­dır. Çün­kü bak­mak­la yü­küm­lü olan ki­şi­nin ya­zı­lı iz­ni yok. Sa­de­ce an­ne ba­ba­nın ol­ma­sı yet­mez. Mut­lak su­ret­le bir pe­da­go­gun bu­lun­du­rul­ma­sı şart.     

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI AÇIKÇA SUÇ İŞ­Lİ­YOR

Ka­mu-Sen İs­tan­bul İl Baş­ka­nı Ha­ne­fi Bos­tan: Bu uy­gu­la­ma doğ­ru de­ğil. Ço­cuk­la­rın bü­yük trav­ma­lar ya­şa­ma­sı­na ne­den ola­bi­lir. Ay­rı­ca in­san hak­la­rı­na da ay­kı­rı. Dar­be dö­nem­le­rin­de bi­le bu­nu gör­me­dik, ya­şa­ma­dık. Hem MEB hem de o sor­gu­yu ya­pan mü­fet­tiş­ler suç iş­li­yor.

<< Önceki Haber 13 yaşındaki öğrenciye skandal uygulama! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER