Grip aşısı, yaşlılarda gripten ölüm riskini yüzde 70 azaltıyor


Grip aşısının yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışlarını yüzde 50, zatürre riskini yüzde 60 ve ölüm riskini de yüzde 70 oranında azalttığı bildirildi.

Türk Toraks Derneği'nden yapılan açıklamaya göre; grip aşısının grip salgınları başlamadan önce yaptırılması gerektiği, bunun için ideal dönemin Ekim-Kasım-Aralık ayları olduğu hatırlatıldı. Grip aşısı etkisinin, yapıldıktan 2-3 hafta sonra ortaya çıktığı, bu nedenle aşının bir grip salgınından en az 2 hafta önce yapılmış olması gerektiği, koruyuculuğunun ise genellikle 6-12 ay kadar olduğu belirtildi.

65 yaş üstü olanlar, huzur evlerinde yaşayanlar, kronik kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı olanlarda grip riskinin daha yüksek olduğu, risk altındaki kişilerin ve topluma giren ve gribe yakalanmak istemeyen herkesin grip aşısı olması gerektiğine işaret edilen açıklamada ayrıca, doktor, hemşire gibi sağlık personeli ile huzurevlerinde çalışanların da grip aşısı olması gerektiği vurgulandı.

Grip aşısı etkinliğinin, aşı içinde bulunan virüs tipleri ile salgına neden olan virüs tipleri arasındaki uygunluğa göre değiştiği belirtilerek, aşının ideal şartlarda yüzde 70-80 oranında koruma sağladığı tespiti aktarıldı.

Aşı yapılan kişinin yaşının önemli olduğu, aşının koruyuculuğunun gençlerde yaşlılara göre daha fazla olduğuna dikkat çekilen açıklama, "Aşı yaşlılarda grip nedeniyle hastaneye yatışları yüzde 50, zatürre riskini yüzde 60 ve ölüm riskini de yüzde 70 oranında azaltıyor." uyarısıyla sona erdi.

CİHAN
<< Önceki Haber Grip aşısı, yaşlılarda gripten ölüm riskini yüzde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER