Esnaf kalfalarının sigortasını ödeyemiyor


Balıkesir'in Susurluk Esnaf Odası Başkanı Aydın Sait, günümüz ekonomik koşullarında esnaf ve sanatkarların kalfalarının sigortalarını ödemekte zorlandığını söyledi. Bu durumun ustalık eğitimlerinin yarıda kalmasına neden olduğunu dile getiren Sait "Çıraklar gibi kalfaların da iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortaları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ödenmelidir. Yaşlılık sigortası için de en fazla 24 ayı geçmemek üzere kalfalara borçlanma hakkı getirilmesi gerekir" dedi.

Sait, tüm meslek hayatı boyunca bir başkasının yanında çalışmak zorunda kalan gençlerin bu sayede kendi işlerinin sahibi olabileceklerinin altını çizdi.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ŞART

Esnafa asgari geçim indiriminin de getirilmesi gerektiğinin altını çizen Sait, "Asgari düzeyde bir yaşam standardı için gerekli kazancın mutlaka vergi dışı kalması gerekmektedir. Asgari geçim indirimi ülkemizde sadece ücretliler için uygulanıyor. Oysa bu sistem beyanname veren tüm mükellefleri de kapsamlıdır" dedi.

Asgari geçim indiriminin esnaf ve sanatkarlara uygulanmamasının kayıt dışılığı da arttırdığını öne süren Sait, "Evine ekmek götürmek derdinde olan esnafa bu harcamaların karşılığında vergi öde demek kayıt dışılığın artmasına neden olmaktadır. Oysa temel girdiler için kazanılan kazançtan vergi alınmaması gerekir. Böylelikle vergiye gönüllü uyumda sağlanmış olur" şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Esnaf kalfalarının sigortasını ödeyemiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER