Uzman oldular, devlete borçlu çıktılar!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2005'te başlattığı uzman öğretmenlik uygulaması büyük bir mağduriyete sebep oldu.

Uzman oldular, devlete borçlu çıktılar!

  • Bakanlık aleyhine dava açan öğretmenlerin uzmanlıkları ellerinden alındı. 
  • Aldıkları maaş farklarının da geri ödenmesi istendi. 
  • 5 yıllık maaş farkları ortalama 12 bin lirayı buluyor.

Uzmanlık sınavını kazandıkları halde, kadro olmadığı gerekçesiyle ataması yapılamayan 20 bin öğretmen, açtıkları davayı kazandı. Ancak Milli Eğitim, Danıştay’a gidip kararın bozulmasını sağladı. Uzmanlık hakkı elinden alınan öğretmenlerin şimdi 5 yıllık maaş farklarını geri ödemeleri isteniyor. Rakam 12 bin lirayı buluyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2005’te başlattığı uzman öğretmenlik uygulaması yılan hikâyesine döndü. Kamuoyunda başöğretmenlik olarak bilinen uzman öğretmenlik sınavını kazandıkları halde kontenjan sebebiyle atanamayan 20 bin öğretmen 2007’de idare mahkemesine dava açarak haklarını kazandı. Ancak Danıştay 2011’de MEB’in temyize götürdüğü davayla ilgili iptal kararı verdi. Mahkemeye başvuranların uzmanlıkları iptal edilirken, MEB’in kontenjan sınırlamasını kaldırmasıyla yargıya gitmeyen diğer öğretmenler uzman olarak kaldı. Uzmanlıklarını kaybedenlere MEB ikinci bir şok daha yaşattı. 20 bin öğretmenden ‘uzmanlık’ ücreti geri istendi. 5 yıllık bir uzman öğretmenden alınacak ücret 12 bin lirayı buluyor.
Bugüne kadar aldıkları uzman öğretmenlik maaş farkları ve dava masrafları faiziyle birlikte peşin olarak geri istendi. Şimdi, 5 sene uzman öğretmenlik yapan bir öğretmenin 10 bin liradan fazla ödeme yapması gerekiyor. Yani öğretmenden 4 maaşını peşin olarak vermesi isteniyor.

"MEB SİYASİ BİR MANİPÜLASYONLA İPTAL ETTİRDİ"

Zaman gazetesinin haberine göre, Sivas’ta görev yapan, uzmanlığı elinden alınan bir öğretmen, “Bizim  kriterlerimize sahip diğer uzman öğretmenler işlerine bu statü ile devam ediyor. Fakat biz hakkımızı aradığımız için uzmanlığımız iptal edildi. Mahkemede alınan kararları MEB siyasi bir manipülasyonla iptal ettirdi.” eleştirisini dile getiriyor. Uzmanlığı elinden alınan bir başka öğretmen de, “Bizim için asıl sorun dava açanların kazanılmış hakkı iptal edilirken, dava açanlar sayesinde uzman olan öğretmenlerin uzmanlığının iptal edilmemesidir. Çifte standart uygulanıyor. Hak aramaya giderken hakkımızdan olduk. Mahkemeye gittik, hakkımızı aradık diye devlet bizi cezalandırıyor.” diyor.

<< Önceki Haber Uzman oldular, devlete borçlu çıktılar! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER