Türk Okullarının desteğiyle bu da oldu

Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları'nın desteğiyle Kabil’de Türk Dili ve Edebiyatı bölümü açıldı

Türk Okullarının desteğiyle bu da oldu

Afganistan'daki Türk okullarını bünyesinde barındıran Afgan-Türk Çağ Eğitim Kurumları'nın (ATCE) desteğiyle başkent Kabil’de faaliyet gösteren Burhaneddin Rabbani Üniversitesi'nde Türk Dili ve Edebiyatı bölümü açıldı. Bölümün bütün masrafları ATCE tarafından karşılandı. 

Söz konusu üniversitede düzenlenen Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün açılış törenine; Burhaneddin Rabbani Üniversitesi Rektörü Aminullah Hamidzai, ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan, eğitim camiasından birçok etkin isim ve öğrenciler katıldı. 

TÜRK VE AFGAN ÖĞRENCİLER BİRLİKTE DERS GÖRÜYOR 

Açılışı yapılan Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün Afganistan ve Türkiye arasındaki kardeşliğinin simgelerinden biri olduğunu dile getiren rektör Hamidzai, Türkiye ile kardeşlik bağının çok eskilere dayandığına dikkat çekti. Ülkedeki Türk kökenli vatandaşların çokluğuna vurgu yapan Hamidzai, bundan dolayı Türkçe'ye ihtiyacın büyük olduğunu kaydetti. Bu bağlamda Türkçe bölümünün açılmasının ise çok isabetli bir davranış olduğunu belirten rektör Hamidzai, bölüm ile ilgili düşüncelerini şöyle dile getirdi: "Üniversitemizde Türkçe bölümünün açılması çok isabetli oldu. Bu bölümün açılmasının en güzel yönlerinden biri de Afgan öğrenciler ile Türk öğrencilerin aynı sınıfta ders görmeleri. Bu dil eğitim için vazgeçilmez bir imkan. Bize bu imkanı verdiği için Türk okulları yönetimine çok teşekkür ediyorum."

ATCE Yönetim Kurulu Başkanı Numan Erdoğan da Afgan halkının Türkçe'ye olan ilgisine değindi. Erdoğan, Türkçe ve Edebiyat bölümünün önemini ise şu cümleyle özetledi: "Bu sadece bir bölüm değil, iki ülke halklarının birbirlerini daha iyi tanıması için bir kapı." 

"ÖĞRETMENLERİM GİBİ BEN DE ÖĞRETMEN OLACAĞIM"

Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde eğitim gören Kabil Afgan-Türk Kız Lisesi mezunu "Tahmine" isimli öğrenci, kendisini yetiştiren Türk öğretmenleri gibi öğretmen olmak istediğini söyledi. Yine aynı bölümdeki Türk öğrenci Kader de, en çok Afganların misafirperverliğinden etkilendiğini, Afgan halkıyla aynı sınıfta eğitim görmenin kendisini çok mutlu ettiğini belirtti. Bölümdeki Ahmet Cevat isimli başka bir Afgan öğrenci ise kendilerine bu imkanı verdiğinden dolayı ATCE yetkililerine teşekkür etti. 

Burhaneddin Rabbani Üniversitesi'nde toplam 9 bin 700 öğrenci eğitim görüyor. Üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde ise 11’i Türk, toplam 70 öğrenci bulunuyor. Yetkililerin gelecek yılki planı, en az 140 öğrenciyi daha bölüme kabul etmek.
<< Önceki Haber Türk Okullarının desteğiyle bu da oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER