Dursun Çiçek: Irak ve Suriye bölündü, sıra Türkiye mi İran'da mı diye soruluyor


CHP İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, silahlı kuvvetler ve güvenlik kuvvetleri dağılırsa ülkeyi iç savaştan koruyacak veya iç savaşı caydıracak başka bir gücün kalmayacağını söyledi. Irak'ın ve Suriye'nin bölündüğünü ve şimdi dünyada sorulan sorunun, 'Sıra Türkiye'de mi, İran'da mı?' olduğunu kaydeden Çiçek, "Eğer biz kendi sorunlarımızı çözüp milli birlik ve bütünlüğümüzü sağlamlaştırmazsak, ayrışmaya devam edersek, güvenlik kuvvetlerimizi zayıflatır veya zayıflatmaya çalışanlara yardım ve yataklık yaparsak herhalde sıra Türkiye'ye gelecektir. O açıdan HDP dahil dokunulmazlıkların kaldırılmasının çözüm olmadığı gördük. Onların terörle aralarına kesin mesafe koymalarını ve terörü reddetmelerini, her türlü terörü reddetmelerini her ortamda söylüyoruz, söylemeye devam edeceğiz." dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Dursun Çiçek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde basın toplantısı düzenledi.

Yanlış politikaların Türkiye'yi bölgede model ülke olmaktan çıkardığını belirten Çiçek, "Mezhep eksenli bir siyaset izleyen iktidar Türkiye'deki bütünlüğü ve birliği sarstı. Irak'ta parçalanan güçlü bir yapı, Kuzeyde Kürtler'in olduğu bölge, güneyde Şii Arapların, Kuzey Doğu'da da Sünni Arapların olduğu üçlü bir yapı var. Bu 90'larda başlayan bir proje ve günümüzde 3'lü bir yapı ve bu üçlü yapının bağımsız birer devlete dönme yönünde hızla adımlar atıldığını Irak'ta görüyoruz." dedi.

Suriye'ye bakıldığında da benzer bir yapı olduğunu ve daha işin başında olunduğunu kaydeden Çiçek, "10 yıl sonra sınırların ve bölgelerin çok daha netleşeceğini kuzeyde Kürt bölgesi, batıda Esed yönetiminin hakim olduğu bir şii bölge, Doğu'da da sünnilerin IŞİD'in yönettiği sünni arap bölgesinin oluşacağı ortaya çıkmış durumda. Dini grupların azınlıkların olduğu bölge önümüzdeki kısa dönemde diğer 3 grup tarafından topraklarının bu gruplara katılacağını bekleyebiliriz. Suriye'deki politikalarda bir numaralı hale gelen batıya doğru Kürtlerin genişlemesi PKK'nın genişlemesi.. Esas tartışma Kobani'den sonra sınır bölgesinin birleşmesi ve Türkiye'nin güneyinin Kürt bölgesi Esed ve Rus tarafından kuşatılması anlamına geliyor." diye konuştu.

'GÜVENLİK KUVVETLERİMİZİ ZAYIFLATIRSAK SIRA TÜRKİYE'YE GELECEKTİR'

Çiçek toplantının ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın HDP'li vekillerin dokunulmazlıklarla ilgili dün açıklamaları oldu. HDP Milletvekilinin taziye ziyareti ve dokunulmazlık konusunda sizin görüşleriniz nedir?" sorusuna Çiçek, "Bu ziyareti en başta genel başkanımız sert dille eleştirdi. Biz de aynı görüşteyiz. Ülkede huzur ve güven kalmazsa, silahlı kuvvetler ve güvenlik kuvvetleri dağılırsa ülkeyi iç savaştan koruyacak veya iç savaşı caydıracak başka bir güç kalmaz. Irak'ı böldüler, Suriye'yi böldüler şimdi dünyada sorulan soru şu; 'Sıra Türkiye'de mi İran'da mı?' Eğer biz kendi sorunlarımızı çözüp milli birlik ve bütünlüğümüzü sağlamlaştırmazsak ayrışmaya devam edersek güvenlik kuvvetlerimizi zayıflatmayı ve zayıflatmaya çalışanlara yardım ve yataklık yaparsak herhalde sıra Türkiye'ye gelecektir. o açıdan HDP dahil dokunulmazlıkların kaldırılmasının çözüm olmadığı gördük. onların terörle aralarına kesin mesafe koymalarını ve terörü reddetmelerini her türlü terörü reddetmelerini her ortamda söylüyoruz. söylemeye devam edeceğiz." cevabını verdi.

Başka bir gazetecinin, "Ankara saldırısı ile ilgili görüşünüz nedir, saldırının arkasında Rusya olabilir mi? Bir de geçtiğimiz günlerde TSK'nın Suriye bataklığına girmek istemediğini ve üzerinde bir direnç uygulandığını söylemiştiniz. Ankara saldırısında TSK'nın hedef alındığı söylenebilir mi?" sorusuna Çiçek şu cevabı verdi: "Ankara'da başkentin en kritik yerinde patlatılan bir bomba, bütün milletimizin başkentini hedef almıştır. Ama spesifik olarak hedef Türk Silahlı Kuvvetleri'dir. Bunun iki amacı vardır. Birincisi terör örgütleri Rusya ve Esad destekli 'biz hala güçlüyüz Ankara'da bomba patlatırız, bizi dikkate alın, bizi Irak'ta yok saymayın' mesajıdır. İkincisi de psikolojik boyutudur ve çok daha önemlidir. Terörle mücadele eden Suriye'deki olaylara müdahale eden özel kuvvetler ve güvenlik kuvvetlerinin duygusal olarak bunların birçoğunun güneydoğuya giden, görev alanların, özel kuvvetlerin ailelerinin lojmanları buradadır. Onların daha duygusal ve daha hata içeren davranışlara sürüklemek için bir baskı amacıyla ikinci bir amaç olarak ortaya çıkabilir."

"Bu saldırının arkasında Rusya vardır denebilir mi? Bir de hükümetin zanlının kimliği ile ilgili açıklamalarındaki acemiliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Çiçek, "Siyasi iktidar siyasi amaçlarına uygun olarak bilgileri paylaşıyor. Bu yanlış gerçek bilgileri paylaşma sorumluluğu var. Acele etmeden gerçek bilgileri kamuoyu ile paylaşırsa yerlerde sürünen güvenilirliği biraz yükselir. Acele etmeye gerek yok. Rusya'nın bu işlerde arka planda desteği olduğunu herkes biliyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Dursun Çiçek: Irak ve Suriye bölündü, sıra Türkiye... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER