Alman Merkez Bankası: Mülteci akını demografik sorunu çözemeyebilir


Alman Merkez Bankası (BBK), 2014 yılında elde edilen 3 milyar Euro'luk kazancı artırarak 2015 yılını 3,2 milyar Euro kâr ile kapattı. Frankfurt'ta dün 2015 için Yıllık Rapor'unu tanıtan BBK Başkanı Jens Weidmann, finansal işlemlerin net sonuçlar, nominal değerler ve risk koşullarının iyileştirilmesiyle net faiz gelirinin düşmesinin, yüksek kazanç sağladığını söyledi. Weidmann, "Hepsi bir arada değerlendirildiğinde, bu faktörler kazancın bir önceki seneye göre yüksek olacağını gösteriyordu. Risk sağlama oranı ise 0,8 milyar Euro artarak toplamda 13,6 milyar Euro'ya yükseldi." dedi.

İstihdam oranının rekor seviyeye ulaştığı ve işsizliğin azaldığına dikkat çeken Weidmann, Alman ekonomisinin iyi durumda olduğunu söyledi. "Ücretler belirgin bir şekilde artarken, enflasyon düşük seviyede kaldı. Bu durum, reel harcanabilir gelirin yüzde 2,2 oranında artmasını sağladı." diyen Weidmann, bütün bu faktörlerin geçtiğimiz yıllarda tüketimi artırdığını ve iç talep sayesinde ekonomik büyümenin bu sene de canlı kalacağını bildirdi.

Merkez bankasını, Almanya'nın ekonomik büyümesini 2016 yılı için yüzde 1,8 oranında tahmin ettiğini söyleyen Weidmann, büyüme üzerinde düşük petrol fiyatları ile mültecilere yapılan harcamaların etkisi olacağını ifade etti.

EURO BÖLGESİ, EKONOMİK OLARAK İYİLEŞİYOR

BBK, 2016 ve 2017 yılında mültecilerin iş gücü piyasasına katılması halinde mülteci akınının, Almanya'nın potansiyel büyümesine yüzde 0,25 oranında artmasını sağlayacağını tahmin ediyor. Ancak raporda, bu durumun Almanya'nın demografik sorununu uzun vadede çözmesine inanmanın yanıltıcı olacağı da bildirildi. Mültecilerin topluma entegre edilmesinin başarısı ve uzun vadede ekonomik etkisi, büyük ölçüde onların hızlı ve sorunsuz bir şekilde iş gücü piyasasına entegre edilmesine bağlı olduğu belirtildi.

Mültecilerin büyük çoğunluğunun dil becerileri ve nitelikler açısından eksikler olduğu için bu görevin dayanma gücü ve çok sabır gerektireceği ifade edildi. Euro bölgesindeki ekonomik gelişmeleri de değerlendiren Jens Weidmann, Avrupa Birliği için ekonomik görünümün daha olumlu olduğunu kaydetti.

"Euro Bölgesi'nin kademeli olarak ekonomik iyileşmesi bu sene ve 2017 yılında da devam edecek." diyen BBK başkanı, Avrupa Merkez Bankası'nın genişletici para politikasını daha da gevşetme spekülasyonlarına dikkat çekerek, bu durumun uzun vadeli riskleri beraberinde getirdiğini ve tehlikeli yan etkilerinin olacağı konusunda uyardı. CİHAN
<< Önceki Haber Alman Merkez Bankası: Mülteci akını demografik sorunu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER