Dünya ülkeleri kar leoparı için seferber oldu

Tehlike çanları çaldı, ülkeler kar leoparı için bir araya gelip harekete geçti. Milyonlarca dolara mal olacak.

Dünya ülkeleri kar leoparı için seferber oldu

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün başlayan kar leoparı (parsı) konferansının bugün ilan edilen sonuç bildirgesinde kar leoparlarını koruma programı kabul edildi. 

Soyu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kar leoparlarını koruma programı, Kırgızistan'ın ev sahipliğindeki konferansa katılan Afganistan, Pakistan, Çin, Moğolistan, Hindistan, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan, Rusya ve Nepal tarafından imzalandı. Program 7 yıl içinde hayata geçirilecek. Programın 190 milyon dolara mal olması beklenen maliyeti ise kar leoparının bulunduğu devletler tarafından karşılanacak. Program kapsamında, leoparların yaşam alanlarının korunması, yemleme, kaçak avcılığı önleme ve izleme çalışmaları yapılacak. 

Konferansın katılımcılarından Küresel Kaplan Girişimi Temsilcisi Andrey Kuşlin,Kar leoparı kedi ailesinin hırlamayı bilmeyen tek büyük kedisidir. Bu konferans ise toplumun kar leoparlarına kulak verme imkânı doğurdu.” dedi. 

Bu arada konferansta 23 Ekim’in katılan ülkelerde kar leoparı günü olarak ilan edilmesine karar verildi. 300 dolayında kar leoparını yaşadığı Kırgızistan ise 2015’i ‘kar leoparı yılı’ olarak kutlayacak. 

CİHAN
<< Önceki Haber Dünya ülkeleri kar leoparı için seferber oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER