Çin'den İngiltere'ye 46 milyar dolarlık ziyaret


Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping'in İngiltere ziyaretinde 30 milyar poundluk (yaklaşık 46,1 milyar dolar) anlaşma imzalanacağı belirtildi. Anlaşmaların İngiltere'de 3 bin 900 kişiye istihdam sağlayacağı bildirildi.

Çin medyasına göre, bu anlaşmaların arasında nükleer, yaratıcı sektör, hızlı tren, sağlık, finansal hizmetler, havacılık, eğitim, teknoloji ve perakende gibi alanlar bulunuyor. Çin Ticaret Bakanlığı'na göre, İngiltere'de 5 yüz Çinli şirket faaliyet gösteriyor. Ayrıca İngiltere'de yaklaşık 150 bin Çinli öğrenci okurken, Çin'de ise 6 bin İngiliz öğrenci var.

NÜKLEER SANTRAL ANLAŞMASI

Ziyaretin başında İngiltere'de nükleer santral yapılmasına yönelik bir anlaşma yapıldı. 2025 yılında açılacak Çin'in yüzde 30 masrafını üstleneceği ve yaklaşık 2,8 milyar dolara mal olacak santralin, Fransız enerji şirketi EDF tarafından Çin'in devlete ait nükleer şirketi CGN ile birlikte yapacağı belirtiliyor. İngiliz medyasına göre, bu santral kesinleşirse, iki adet nükleer santral daha gündeme gelecek.

Çin medyasına göre ayrıca, Pazartesi akşamı, aralarında Lakala Payment Co, NCF Group ve 21Vianet Group'un da bulunduğu altı Çin şirketi, İngiliz ortaklarıyla anlaşma imzaladı. Pekin merkezli Lakala şirketi, İngiltere'nin önde gelen ödeme servis sağlayıcısı Allpay Ltd ile ortaklaşa ülkelerarası finansal hizmet platformu oluşturmak için anlaşma imzaladı.

İngiliz medyasındaki haberlere göre ise Çin yatırım grubu SinoFortone, Ebbsfleet'te bir eğlence parkının yanı sıra, Orthios Eco Parks'ta atıklardan elektrik santrali ve yiyecek istasyonları geliştirmek için 2 milyar poundluk yatırım yapacak.

İngiliz Sunday Times'a göre, 255 yıllık İngiliz oyuncak devi Hamleys, House of Fraser'in milyarder sahibi Yuan Yafei'in bir akrabası tarafından işletilen Hong Kong'daki bir şirkete satılacak.

İKİLİ TİCARET 80 MİLYAR DOLAR

Çin'deki resmi rakamlara göre, iki ülke arasındaki ticaret 2014 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 15,3 artarak, 80,9 milyar dolara ulaştı. Böylelikle İngiltere, Çin'in Avrupa'da ticaret yaptığı ülkeler arasındaki ticaret büyümesinde ilk sıra bulunuyor.

Ağustos ayı itibariyle İngiltere'nin Çin'deki yatırımları da 7 bin 992 projeyle 19,6 milyar dolar oldu. Çin Ticaret Bakanlığı'na göre, Çin'in İngiltere'deki doğrudan yatırımları da 2010'daki 1,35 milyar dolardan geçen yılın sonuna kadar 12,8 milyar dolara ulaştı.

Çin Ticaret Bakanlığı sözcüsü Shen Danyang, Xi'nin tarihi ziyaretinin Çin'in ortaya attığı "bir kuşak, bir yol" projesi ile İngiltere'nin "kuzey projesi"nin altyapı işbirliğinde yeni fırsatlar ortaya çıkaracağını söylemişti.

ÇİN MERKEZ BANKASI, LONDRA'DA İLK TAHVİLİNİ ÇIKARDI

Bu arada Çin'in merkez bankası olarak bilinen Çin Halk Bankası (People's Bank of China- PBOC), Londra'da Çin'in para birimi RMB'nin ilk tahvilini çıkardı. 5 milyar yuan ( yaklaşık 786 milyon dolar) değerindeki tahvilin faiz oranı ise yüzde 3,1 olarak belirlenirken, bu oranın gelecek yıl düşürülmesi bekleniyor. Böylelikle PBOC, ilk kez yurtdışında RMB tahvilini piyasaya sürmüş oluyor. 1 yıl vadeli RMB tahvilinin ihracı için Çin'in ICBC bankası ile İngiliz HSBC lider koordinatör olacak.

Öte yandan Çin Bankası olarak bilinen Bank of China'nın Londra Ticaret Merkezi açıldı. Bu merkezde Çin'in para birimi yuan ya da RMB'nin Avrupa ve Amerika kıtalarındaki offshore işlemleri, döviz, değerli metal, mal ve tahvil gibi işlemler yapılacak. Uzmanlar, bu son adımların, Çin'in son yıllarda üzerinde durduğu RMB'nin uluslararasılaşması için önemli bir adım olduğunu belirtiyor.

11 DAKİKADA İKİ ÜLKE İLİŞKİLERİNİ ÖZETLEDİ

Öte yandan İngiliz parlamentosunda 11 dakika konuşan Xi Jinping, İngiltere'nin, Çin'i tanıyan ilk Batılı ülke olduğuna işaret ederek şunları söyledi: "Çin'le kapsamlı stratejik ortaklık ilişkileri kuran ilk Avrupa ülkeleri arasında İngiltere var. İngiltere, Hong Kong'dan sonra Çin'in ana kesimi dışında RMB (Çin'in para birimi) ile işlem yapılan en büyük ticaret merkezi. Ayrıca, RMB tahvili piyasaya süren ilk Batılı ülke ve Asya Altyapı Yatırım Bankası'na katılım için başvuran (Mart ayında) ilk büyük Batılı ülke".

Xi ayrıca, Asya ve Avrupa'nın iki ucunda yer alan iki ülke arasındaki kapsamlı stratejik ortaklık ilişkilerinin "yeni başlangıç noktasından" hareket ederek, ortak çaba harcama zamanının geldiğine vurgu yaptı.

ÇİNLİ TURİSTLERE VİZE KISITLAMASI GEVŞETİLDİ

Diğer taraftan daha fazla Çinli turist çekmek isteyen İngiltere, dünyanın en fazla harcayan turistleri haline gelen Çinli turistlere yönelik vizeleri, gelecek yıldan itibaren iki yıllık çok giriş çıkışlı olarak verecek. Bu sürenin gelecek yıllarda 10 yıla çıkarılması da planlanıyor.

İngiltere şu an Çinli turistlere 130 dolar karşılığında 6 ay geçerli vize veriyor.

Çin medyasına göre, Çinli turistler, İngiltere ekonomisine yıllık 500 milyar pound katkı sağlıyor. Çinlilerin bir İngiltere ziyaretinde ortalama 2 bin 688 pound harcadığı kaydediliyor.

Öte yandan, Çin Halk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve eşi Peng Liyuan ziyaret kapsamında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Galler Prensi Charles ve eşi Cornwall Düşesi Camilla ile de birer görüşme gerçekleştirdi. Xi ayrıca, ana muhalefet İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn'i de ziyaret etti. CİHAN
<< Önceki Haber Çin'den İngiltere'ye 46 milyar dolarlık ziyaret Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER