Çimento fabrikalarına 71 milyonluk ceza


Rekabet Kurulu, Ege Bölgesi'ndeki 6 çimento şirketine, anlaşarak fiyatları yükselttikleri gerekçesiyle idari para cezası kesti. Buna göre, As Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş., Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş., Batısöke Söke Çimento Sanayi T.A.Ş., Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş., Denizli Çimento Sanayii Ticaret A.Ş. ve Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye; 4 ila 15 milyon lira arasında değişen idari para cezaları verildi. Rekabet Kurulu şirketlere toplamda 71 milyon lira ceza kesti. Kararı değerlendiren Torbalı Ticaret Odası (TTO) Başkanı Abdulvahap Olgun, "Bu ceza bunlar az bile. Kendi aralarında anlaşarak müteaahitleri sömürüyorlar. Yeni çimento fabrikalarının açılmasının önündeki engelleeri kaldırılmalı." dedi.

SORUŞTURMA DA AÇILABİLİR

Rekabet Kurumu'nun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, cezaların 'uyumlu eylem halinde bölge paylaşmak ve fiyatları artırmak suretiyle 4054 sayılı Kanun'un 4. maddesini ihlal ettikleri' gerekçesiyle verildiği bildirildi. Kurul cezaları oy çokluğu ile karara bağladı. Gerekçeli kararın daha sonra tebliğ edileceği ve karara itiraz yolunun, Ankara idare mahkemelerinde açık olduğu belirtildi.

TTO da hazır beton firmalarını aralarında anlaşarak fahiş fiyattan beton sattıkları iddiasıyla Rekabet Kurulu'na şikayete hazırlanıyordu. Bu süreçte hazır betonun en önemli hammaddesini oluşturan ve kendileri de hazır beton satıcısı olan çimento şirketlerine kesilen bu cezalar sektörün gündemine bomba gibi düştü. Rekabet Kurumu Ege'deki hazır beton şirketlerine soruşturma açabilecek.

Ayrıca İzmir'in Torbalı ilçesinde faaliyet gösteren müteahhitler, hazır beton firmalarınca yapılan yüzde 35 zamma, Torbalı Ticaret Odası (TTO)'nın öncülüğünde, 15-30 Ocak tarihleri arasında beton dökmeme kararı alarak tepki göstermişti.

OLGUN: BU CEZA AZ GELİR

Beton şirketlerinin keyfi zam kararına koydukları tepki ile gündeme gelen Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, beton şirketlerine kesilen cezanın az bile olduğunu ifade etti. Olgun, "Bunlara bu ceza az gelir. Çünkü İzmir ve Torbalı'nın taşında toprağında, aşında ekmeğinde alın teri bulunan inşaat sektöründeki insanımızın hakkını sömürüyorlar. Kartelcilik Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre suçtur. Bu ceza bunları vazgeçirmez. Yılardır insanımızın sırtından kazandıkları haksız kazancın bedelini ağır ödeyecekler. Kapatmaya varan müeyyidedeler uygulanmalı. Devlet yeni çimento fabrikalarının açılmasına izin vermeli. Bizim mücadelemizden sonra böyle bir cezanın çıkmasına biz çok sevindik. Mücadelemiz, karar inşaat sektöründeki üyelerimizin yararına dönünceye kadar devam edecek." şeklinde konuştu.

HANGİ FİRMAYA NE KADAR CEZA KESİLDİ?

-As Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.: 15 milyon 512 bin TL
-Batıçim Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş: 11 milyon 438 bin TL
-Batısöke Söke Çimento Sanayi T.A.Ş.: 4 milyon 533 bin TL
-Çimentaş İzmir Çimento Fabrikası Türk A.Ş.: 12 milyon 810 bin TL
-Denizli Çimento Sanayii Ticaret A.Ş.: 12 milyon 88 bin TL
-Göltaş Göller Bölgesi Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş.: 14 milyon 532 TL CİHAN
<< Önceki Haber Çimento fabrikalarına 71 milyonluk ceza Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER