Cemiş Çiçek: Rusya'ya yaptırımlara katılmamakta kararlıyız


TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Rusya Parlamentosu'nun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkanı Valentina Matviyenko ile bir araya geldi. Çiçek, görüşmede Ukrayna krizinden dolayı Rusya'ya uygulanan yaptırımlara katılmadığını vurguladı.

Moskova'da Federasyon Konseyi binasında yapılan görüşmede Çiçek, Rusya ile ilişkilere verdiği önemden dolayı, Batı'nın Moskova'ya uyguladığı yaptırımlara katılmadığını vurguladı. Çiçek, "Rusya bizim için çok değerli bir komşu ve çok önemli bir ortaktır. Türkiye-Rusya ilişkileri sadece iki taraf açısından değil, bölgesel ve küresel ilişkiler bakımından da tesir katsayısı çok yüksek olan ilişkilerdir. Ukrayna'daki gelişmeler sebebiyle bir kısım ülkeler Rusya'ya karşı ambargo uygulama yoluna gittiler. Ama Türkiye bu karara katılmadı. Kendi durumunu, pozisyonunu değiştirmedi. Rusya ile ilişkilere verdiği önemden dolayı." dedi. Cemil Çiçek, Rusya ile hızla gelişen ilişkileri artırmaktan ve çeşitlendirmekten yana olduklarını kaydetti.

Rusya Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko da Rusya ve Türkiye'nin uluslararası alanlarda işbirliğinin artırılması gerektiğini ifade etti. Matviyenko, "Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkiler olumlu dinamik içinde gelişiyor. Üst Düzey İşbirliği Konseyi (ÜDİK) toplantıları bu diyalogun sağlanmasında önemli mekanizma." şeklinde konuştu.

PARLAMENTOLARARASI DİYALOG EKSİK

Federasyon Konseyi Başkanı Matviyenko, iki ülke arasındaki parlamentolararası diyagolun eksik olduğuna dikkat çekerek, "Bu diyalog yüksek yoğunluklu olarak devam etmiyor. Türk meslektaşlarımızın bizimle ve Duma (parlamento alt kanadı) milletvekilleri ile temaslarının yoğunlaştırılmasını destekliyoruz. Bunu artırmamız lazım, ayrıca AGİT ve AKPM gibi uluslararası platformlarda da karşılıklı işbirliğimizi artırmamız gerektiğine inanıyoruz." dedi.

Matviyenko Türk heyetinin AKPM'de Rusya'nın tutumunun desteklemesinden dolayı Çiçek'e teşekkür etti. Bunun üzerine Çiçek, "Türkiye orada yetkilerin kısıtlandırılmasına karşı. Çünkü Türkiye parlamentolararası diyaloga önem veriyor." dedi. Çiçek, "Türkiye-Rusya ilişkilerinde zafiyete sebebiyet verecek, ilişkileri sıkıntıya sokacak politikalardan ve davranışlardan kaçındık. Bunun karşılığı olarak tabiatıyla dostlarımızdan da aynı tavırları bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Matviyenko da, "Türkiye'nin bu tutumunun gelecekte sürdüreceğini umuyoruz. Türkiye bize göre Avrupa Konseyi ve AGİT'te ve onun parlamento kurullarında önemli rol oynuyor." şeklinde konuştu. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER